Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 13 – 17 februarie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Mozaic cultural coordonat de istoricul Ionel Claudiu Dumitrescu, profesor de istorie în cadrul Colegiului Național „Alexandru Odobescu”, luni, 13 februarie, de la ora 10,00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Mixul nostru cultural-educativ va cuprinde următoarele activități: Prelegerea cu tema <Alexandru Odobescu – Părintele cercetării  istorice>, lansarea revistei online <Limes Transalutanus> nr. XVI, lansarea <Ziarului de Istorie> al Colegiului Național <Alexandru Odobescu>, vernisajul expoziției de artă plastică <Zorile creației artistice>, realizată de eleva Ana Căpățînă, și un recital muzical susținut de eleva Adelaide Weiss”, precizează Ionel Claudiu Dumitrescu.

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 13 februarie, de la ora 13.00, în Sala  Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema “Terapie prin culoare”, eveniment inițiat de artistul plastic Mihaela Viorela Martin, avându-l invitat pe artistul plastic Laurențiu Popa, luni, 13 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Recital de folclor în cadrul proiectului „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, marți, 14 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema “Privește dinăuntru – în afară! Despre etică și moralitate în viața de zi de zi!”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Povestea înseamnă emoție”, coordonat de Ana Ionescu, trainer, story teller, content writer, marți, 14 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vom discuta care sunt deprinderile personalităților noastre de maximă eficiență și cum le putem înțelege astfel încât să ne bucurăm de ele zi de zi!

Și vin cu două povești cu tâlc, două dileme etice: <Ce este important pentru tine?> și <Ce ai face tu?>”, ne provoacă Ana Ionescu.

 

Prelegerea cu tema “Aurel Baranga”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 15 februarie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Aurel Baranga a adus în dramaturgie teme şi personaje satirice proprii societăţii româneşti postbelice, observând <noile forme fără fond> din anii ´50, dar cu o estetică dogmatică şi simplificată ce satisfăcea <comanda socială> a vremii. În 1978 a adresat o scrisoare-mărturisire Colocviului naţional de literatură dramatică, în care şi-a renegat o parte a operei, recunoscând a fi fost supusă clişeelor. Valoarea pieselor sale este inegală, din cauza traseelor de îndoctrinare, dar, fiind înzestrat cu o pricepere rară a meşteşugului comediei, Aurel Baranga a rămas prin câteva piese o prezenţă viabilă în teatrul românesc. Fin moralist, bun observator al tipologiei umane, Aurel Baranga s-a remarcat şi ca fabulist”, spune Iudita Dodu Ieremia.

 

Dezbaterea cu tema „Morală, armonie si vindecare prin Qigong”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Ioana Ionescu, medic, psiholog și trainer Qigong, miercuri, 15 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Qigong este o formă chinezească de meditație și concentrare în mișcare, pentru cultivarea corpului și a minții. Practica Qigong-ului duce la îndepărtarea afecțiunilor, chiar și a celor existente în stare latentă, permite întărirea sănătății și atingerea longevității. Practicantul va deveni înțelept, iar viața sa nu va fi una fără rost, însă toate acestea trebuie să fie conforme cu morala. Practicate de sute de ani în China, aceste exerciții devin tot mai populare și în restul lumii, fiind recomandate în paralel cu tratamentele medicale convenționale.

Ne va dezvălui mult mai multe despre această disciplină invitata mea Ioana Ionescu, medic, psiholog și trainer în cadrul Federației Naționale de Qigong din România”, spune Silvia Grigore.

 

Prelegerea cu tema „Alchimistul”, în cadrul noului proiect cultural-educativ „Mari Iubiri ale Literaturii Universale”, susținut de poeta și profesoara de limba și literatura română Raluca Hana Sandu, joi, 16 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Pentru luna februarie, am ales o carte magică, plină de lumină și înțelepciune: <Alchimistul> de Paulo Coelho, o carte aleasă dintr-o tainică dorință de a prelungi magia dincolo de luna decembrie, de a colora cu semnele unei călătorii magice o lună ce pare să se zbată între iarnă și primăvară, între alb și gri, între vis și speranță… <Alchimistul> aduce un strop de magie și simplitate într-o lume ce se complică tot mai mult în fuga sa continuă spre o așa-zisă fericire… În această carte găsim răspunsuri neașteptate la multe întrebări existențiale ce ne frământă de mult. Găsim bunătate. Găsim frumusețe. Găsim adevăr. Și găsim înțelepciune. Găsim cheia spre tinerețea spiritului și spre șoaptele inimii. Găsim drumul spre noi înșine. Găsim comoara ascunsă în sufletul fiecăruia. Ne găsim drumul printre oameni și povestea personală în această lume… Pentru că povestea unuia este povestea tuturor și căutările unui om sunt căutările întregii omeniri. Vă invit la marea întâlnire cu o carte magică, plină de semne și de lumină divină, o carte pe care toți ar trebui să o citim cel puțin o dată în viață, pentru a găsi comoara din sufletul nostru: <Alchimistul>. Vă aștept cu drag să descoperim împreună <iubirea ca miracol și magie>, o poveste adevărată despre puterea de a ne depăși limitele și de a ne scrie fără teamă propria poveste, ascultându-ne glasul inimii…”, spune Raluca Hana Sandu.

 

 

Dialogul cu tema „Alături”, în cadrul proiectului „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de scriitorul, artistul plastic, cantautorul, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, având-o invitată pe poeta Ramona Elena Enache, joi, 16 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Cadru didactic, educatoare, invitata mea Ramona Elena Enache se dedică cu tot sufletul meseriei pe care a îmbrățișat-o, dar și poeziei. Tânără poetă, alege subiecte din tot ce o înconjoară. Scrie despre natură, flori, soare, despre iubire, abordează și teme filosofice și chiar fabule. Și proză. Autoarea ne va împărtăși despre proiectele sale culturale, și mai ales despre noul său volum de poezii, <Stăpâna vieții mele>. Vă invit cu drag să descoperim omul, cadrul didactic și pe poeta Ramona Elena Enache”, spune Stelian Necșoi.

 

2023-02-10T10:52:40+02:00