Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 13-17 decembrie 2021, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 50% din capacitatea sălii, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români-Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, având-o invitată pe scriitoarea Cristina Onofre, redactorul-șef al revistei literare „Cuvântul Argeșean”, luni, 13 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În cadrul Cenaclului <Armonii Argeșene> va fi prezentat cel mai recent număr ieșit de sub tipar al revistei <Cuvântul Argeșean>, publicație a Ligii Scriitorilor Români-Filiala Argeș. Totodată, vor fi prezentate și înmânate medaliile și diplomele acordate de Liga Scriitorilor din România”, informează Adrian Mitroi.

 

Prelegerea cu tema „Marea Unire din Sufletele Românilor”, susținută de managerul Muzeului Județean Argeș, dr. în istorie Cornel Popescu, eveniment care se va desfășura luni, 13 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“1 Decembrie marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918. Marea Unire din 1918 a fost procesul în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România”, subliniază Cornel Popescu.

 

Recital liric în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, coordonat de scriitoarea, editorul și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, eveniment exclusiv online.

“La noua ediție a Clubului literar-artistic <Mona Vâlceanu> vă voi prezenta un program artistic pregătit special de elevi ai Colegiului Național <I.C. Brătianu>, sub îndrumarea prof. dr. Gabriela Nicoleta Georgescu. Vă invit să urmăriți, într-o interpretare deosebită, muzică și poezie dedicate sărbătorilor de iarnă”, spune Mona Vâlceanu.

 

Prelegerea cu tema „Toți suntem personalități accentuate”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, jurnalistul și scriitorul George Smeoreanu, marți, 14 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă propun să vorbim despre cum ne ajută literatura să ne cunoaștem mai bine pe noi și între noi”, ne incită George Smeoreanu.

 

O nouă ediție a proiectului „Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, marți, 14 decembrie, de la ora 16.00, în Sala de Balet și Gimnastică Ritmică de la Casa Cărții.

“Cel mai iubit și cel mai așteptat personaj în perioada sărbătorilor de iarnă, Moș Crăciun, are marea datorie de a îndeplini dorințele tuturor copiilor cuminți.

Și unde poate poposi Moșul?! Chiar în Căsuța lui Moș Crăciun… unde alături de spiridușii săi și de doamna Crăciuniță sunt așteptați copilașii de la cursul de gimnastică de la Centrul Cultural Pitești. Întâlnirea cu Moșul va avea loc chiar în căsuța special pregătită în sala de gimnastică, acolo unde a fost creat un decor de poveste, care le va aduce fericire și veselie și de ce nu… mult așteptatele daruri cu care Moș Crăciun îi răsfață în fiecare an”, informează Nicoleta Andrei.

 

 

Prelegerea cu tema “Simțurile, oamenii și istoria”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Istorie și istorii cu Marin Toma”, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 14 decembrie, de la ora 20.00.

„Cum miroase foamea?  Și ce culoare are bucuria? Cum ar arăta istoria scrisă și citită dacă ar fi fost purtate în cuvinte toate discuțiile de la ochi către ochi, între două inimi. Ce gust are viața? Oare ce importanță are o strângere caldă de mână? <Așa am simțit să fac> ar putea fi răspunsul care să elucideze misterele multor decizii istorice. Istoria scrie despre oameni și experiențele trăite de ei. Istoria nu este duală; doar este, asemeni oamenilor, atât cât știm să scriem despre întâmplările lor. Istoria este emoție și naște emoții. Construită în timp, este deopotrivă atemporală. Cu fiecare pagină scrisă și cu fiecare text citit istoria este acum. Și noi trăim prin intermediul ei mii și mii de vieți. Simțim adierea vântului pe piele, gustul apei de mare, îmbrățișarea unui copil, frigul și foamea, deznădejdea, ura și mila… Istoria este viață. Viața e iubire. Istoria e iubire. Istoria nu e judecată, nici talk-show politic, nu împarte vină și nici lauri pe vreo scenă. Istoria nu separă, ci unește; nu acuză, ci aduce alinare. Trăim viața prin simțurile noastre și istoria se prezintă nouă tot prin intermediul lor. Istoria are în mijlocul ei omul, cu toate ale sale, și există tot pentru om, spre folosul lui. Să povestim așadar despre ce stă scris în istorii despre oameni și simțurile lor”, spune Marin Toma.

 

Prelegerea cu tema „Negru pe Alb”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Literatura română necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 15 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Traducător, gazetar, preocupat de problemele de limbă şi de teorie literară, poet, om de teatru, prozator, Costache Negruzzi a fost principalul autor romantic al Moldovei în deceniul al patrulea al secolului al XIX-lea. Pentru creaţia în proză, Negruzzi a fost un deschizător de drumuri, proza constituind latura cea mai trainică a operei sale. Prin cele 32 de scrisori literare, <Negru pe alb>, a inaugurat în literatura română genul epistolar. Înfăţişând aspecte diverse, scrisorile reprezintă o împletire organică de aspecte romantice şi realiste, de ton cărturăresc şi spirit popular. Numele lui Negruzzi este legat, mai ales, de nuvela istorică <Alexandru Lăpuşneanul>, <care ar fi devenit o scriere celebră ca şi Hamlet, dacă literatura română ar fi avut în ajutor prestigiul unei limbi universale> (George Călinescu)”, spune Iudita Dodu Ieremia.

 

Dialogul cu tema „Păpușile, mirajul copilăriei”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, susținut de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, avându-i invitați pe meșterul popular, ing. Elena Nencov, și pe conf. univ. dr. Sorin Mazilescu, etnolog, miercuri, 15 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Am deosebita plăcere să vă invit la o călătorie imaginară în lumea satului românesc, alături de păstrători veritabili ai tradițiilor argeșene – Sorin Mazilescu, etnolog, care a publicat numeroase studii în toate edițiile <Caietelor Folclorice Argeș>, sub egida Asociației Folcloriștilor Argeșeni <Constantin Rădulescu-Codin>; a scris în cărțile sale despre cântecul popular zonal, despre lăutarii de azi și de ieri din Argeș,  despre arta lemnului, despre olărit, despre legendele vii ale păstrătorilor de tradiții, despre zonele încărcate de istorie și folclor ale județului și lista ar putea continua. În ceea ce o privește pe doamna inginer Elena Nencov, dânsa este o veritabilă și, cred, confecționera unică de păpuși tradiționale din cârpă, de costume populare și aranjamente florale din foi de pănuș (foi de porumb, uscate). A participat și participă la toate târgurile de profil din țară și din străinătate și expune cu naturalețe și originalitate obiectele confecționate de dânsa, lucrul manual fiind foarte apreciat și nu la îndemâna oricui. Pentru pasiune, patriotism și întreaga sa activitate tradițională a fost propusă spre a i se conferi titlul de <Tezaur uman viu>, precizează Mariana Claudia Filipescu.

 

Prelegerea cu tema “Despre elitele românești”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultura în vremuri de pandemie”, susținut de directorul Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” Argeș, sociologul Octavian Mihail Sachelarie, joi, 16 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Mai sunt necesare elitele în societatea românească contemporană? Dacă da, sunt ele folosite la adevărata lor valoare?”, ne provoacă Octavian Mihail Sachelarie.

 

Dezbaterea cu tema “Suprarealismul francez și cel românesc”,  în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură “Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul Ioan Lascu, eveniment care se va desfășura joi, 16 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Născut în 1951 lângă Petroșani, Ioan Lascu a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română din București în anul 1974. Aici a avut profesori importanți și colegi care au devenit ulterior scriitori remarcabili. După absolvire a practicat diverse meserii: profesor de liceu, metodist, redactor de ziar ș.a. Din 1993 până în 2016 a fost cadru didactic la Facultatea de Litere din Craiova. Actualmente este președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Este poet, eseist, critic literar, traducător, publicist. A scris numeroase cărți, unele încununate cu premii importante. La noua ediție a <Colocviilor Municipiului  Pitești> va aborda o temă interesantă – <Suprarealismul francez și cel românesc>. Este vorba de cea mai viguroasă și radicală mișcare de avangardă începută în Franța și la care au participat multe personalități artistice și literare din România. Contribuția acestora va fi bine pusă în evidență prin studiul comparativ”, spune Leonid Dragomir.

 

Recital de colinde și de pricesne sub semnul sărbătorilor de iarnă, în cadrul proiectului sub genericul „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, joi 16 decembrie, de la ora 16.00, în  Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Voi veni însoțită de interpreta de folclor Roxana Țițirigă și de instrumentistul Marcel Bratu, spre a vă oferi un buchet de piese specifice, care sper să ajungă la sufletul iubitorilor de tradiții românești”, este mesajul transmis de Tatiana Mărcoianu.

 

Dezbaterea cu tema „Energia liberă a muzicii”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescenți și mentori”, coordonat de scriitoarea și criticul literar Magda Grigore, avându-i invitați pe membrii Trupei „NUANȚE”, joi, 16 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Piteștii vechi. Viața cotidiană”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Biografii de excepție”, susținut de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, vineri, 17 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„În ansamblu, vechiul nostru oraș este contemporan cultural și economic oricărui altuia european cu o diferență, să zicem, de maxim o sută de ani, una nu neapărat alarmantă pentru Evul Mediu. Această diferență frustrantă începe să crească din secolul al XVIII-lea, o dată cu revoluția industrială începută în Anglia. Așa ajungem cu un Pitești anacronic în timpul lui Cuza, unul care va arde însă repede etapele în vremea lui Carol I. Așadar, timp de peste un mileniu, atât cât ține Evul Mediu în Estul Europei, avem constante clare de civilizație pe care putem să le comentăm științific, istoriografic, fără probleme. Vă invităm, așadar, într-o poveste fascinantă a istoriei nescrise, una mai importantă, probabil, decât toate bătăliile la un loc: cum se trăia pe timpuri. Cum se iubea, cum se cununa, cum se năștea, ce se mânca, cum se trecea un anotimp, ce pretenții avea de la viață fiecare pătură socială, unde se fugea la invazii, cum se suporta o stăpânire străină, ce credea omul obișnuit despre lumea care îl înconjoară etc. Întrebări simple care și azi, în civilizația noastră hiper-tehnicizată, sunt aceleași care ne definesc: umanul comun, obișnuitul de zi cu zi. În ce ne privește, vom căuta să dezlegăm enigmele trăitului într-un târg viticol, de deal, de troc, traversat veacuri la rând de greci, de armeni, de sârbi, oameni care au venit la noi pentru că aici se trăia mai bine”, spune Octavian Dărmănescu.

 

Dezbaterea cu tema “Aspirațiile unui tânăr șahist”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Pasionat de șah”, coordonat de instructorul de șah Andrei Rădulescu, având-o invitată pe eleva Maria Ștefania Bănuță, eveniment exclusiv online.

„La ultima ediție a proiectului <Pasionat de șah> a acestui an, o avem ca  invitată pe Maria Ștefania Bănuță, componentă de bază a echipei de fete U12. Cu această ocazie vom discuta despre felul în care un tânăr șahist privește spre viitor. Pentru că suntem în pragul sărbătorii Crăciunului, întâlnirea noastră va cuprinde și câteva momente inedite”, promite Andrei Rădulescu.

 

2021-12-10T11:45:07+02:00