Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește,  pentru perioada 1-3 iulie 2020 noi evenimente care vor putea fi urmărite exclusiv pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitești.ro):

Prelegerea cu tema Sf. Ciprian din Antiohia, susținută de preotul – prof. univ. dr. Ioan Stancu, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, rostiri, scrieri cu Denisa Popescu”.

“Prelegerea are ca bază de  referință volumul omonim, în curs de apariție la Editura Academiei Române. Autorul, preotul profesor Ioan Stancu, predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Sf. Muceniță Filoteea” din cadrul Universității Pitești și slujește la Biserica ”Zlătari” din București. Și-a susținut doctoratul în teologie în anul 1997, cu teza ”Templul din Ierusalim, Sinagoga și Biserica. Fenomenologia Spațiului Sacru”. S-a numărat printre doctoranzii români care, în perioada 1981 – 1985, au studiat la ”Maximilian Universität”, din Germania de Vest, sub îndrumarea prof. Ferdinand Hahn, specialist în Exegeza Noului Testament. De asemenea, între anii 1995 – 1996, a fost bursier al Institutului de Studii Ebraice – Ratisbonne – din Ierusalim. A publicat o serie de lucrări bine primite atât de specialiști, cât și de publicul avizat. Între ele, ”Maica Domnului în spațiul sacru transilvan”, ”Templul din Ierusalim”, ”Originea și ființa religiilor”, ”Dicționar de Istorie a Religiilor”, ”Israel și neamurile”. Alegerea temei prelegerii pornește de la considerentul că Sf. Ciprian din Antiohia este reprezentantul unei epoci marcate de schimbări profunde: apusul păgânismului tradițional, în paralel cu ascensiunea creștinismului și cu modelele sale de viață morală. Sf. Ciprian este simbolul acestei treceri de la păgânism la creștinism, trecere sintetizată prin convertirea sa, semn al slăbiciunii și al neputinței culturii păgâne înfrânte de adevărul creștin”, spune poeta Denisa Popescu.

 

Prelegerea cu tema Spiritul sportiv al unui copil, susținută de antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, în cadrul noului proiect cultural-educativ, sub genericul „Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”.

“Fiecare persoană are un spirit competitiv. Și multi visează să exploreze posibilitățile propriului corp. O persoană câștigă forță și încredere atunci când face mișcare. Un stil de viață activ influențează pozitiv starea de sănătate a copilului: aspectul fizic impresionant; forța morală; rezistența la boli; depășirea depresiilor.

Despre toate acestea vom discuta cu sportiva Ștefania Ciobanu, elevă în clasa a-VIII-a la Școala Gimnazială Băiculești, din județul Arges. Practică gimnastica de la vârsta de 4 ani și este profund atrasă de această disciplină minunată.

Face parte din echipa de junioare a Echipei Olympic Gym Pitești a Centrului Cultural Pitești.

Mai multe despre încredere și mișcare vom afla de la ea”, menționează Nicoleta Andrei.

 

Clubul literar-artistic Mona Vâlceanu, în cadrul căruia scriitoarea și editorul Mona Vâlceanu, coordonatoarea acțiunii, propune proiectul sub genericul “Oameni care au fost”.

“Inspirată de cunoscuta carte a lui Nicolae Iorga, mi-am propus un portret al scriitorului Mihail Ghițescu, personalitate culturală de primă importanță a meleagurilor argeșene, fondator al Cenaclului literar Liviu Rebreanu, omul care s-a contopit și uneori a creat istoria noastră literară vreme de trei sferturi de secol, trăind sub regi, traversând al II -lea Război Mondial ca ofițer de aviație și schimbarea de regim decembristă. Este un omagiu pe care dorim să-l aducem celui care ne-a părăsit de numai câteva zile”, declară Mona Vâlceanu.

 

Noul proiect cultural-educativ sub genericul Robert Chelmuș și Trupa de Teatru Robertto, coordonat de artistul Robert Chelmuș, care va aduce în atenția celor interesați, copii și tineri talentați, care-și cultivă aptitudinile artistice la cursul de actorie din cadrul Centrului Cultural Pitești.

“În locul obișnuitelor spectacole, acum, în contextul stării de alertă, când toate cursurile sunt suspendate, am ales să vă fac cunoștință cu cei mai talentați și consecvenți cursanți, care, de altfel, constituie și Trupa de Teatru Robertto. Pentru aceasta, am ales să v-o prezint pe Diana Elena Nedelcu, în vârstă de 15 ani, elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Artă Dinu Lipatti. Este cea mai veche elevă a mea, pe care o pregătesc de la vârsta de 7 ani, și a câștigat numeroase premii și trofee naționale și internaționale la concursuri de actorie. În Pitești avem multe pietre prețioase, pe unele încerc să le șlefuiesc, pentru că merită cunoscute, auzite, văzute. Încerc să fiu unul dintre făuritorii de bijuterii veritabile ale țării”, spune Robert Chelmuș.

 

Prelegerea cu tema Cine este mama mea?, susținută de psihologii Natalia Drăgoescu și Alexandru Popa, în cadrul proiectului de dezvoltare personală, sub genericul “Personalitatea de la A la Z”, coordonat de psihologul-clinician Camelia Dragomirescu.

“In cadrul prezentării, vom vorbi despre procesul prin care o femeie obișnuită devine o ființă capabilă să susțină și să dea viață, o ființă cu un rost, cu un viitor dincolo de existența sa; despre importanța relației fantasmatice cu copilul încă dinainte ca el să se nască, pentru crearea unui cadru terapeutic necesar adaptarii celor două ființe, vom detalia conceptul de „mamă suficient de bună”, evidențiind principalele atribute în susținerea și dezvoltarea unor viitori adulți care să fie capabili să se valorizeze pe sine, să aibă încredere în forțele proprii și, nu în ultimul rând, vom prezenta mecanismul de formare a tiparelor de atașament umane”, subliniază specialiștii.

 

2020-06-24T11:24:31+03:00