Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 10-15 iunie 2024, evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Prelegerea cu tema „Cultura și Civilizația Romei Antice. Reverberații Contemporane”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Centrul Universitar Pitești, eveniment care va avea loc luni, 10 iunie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Extinsă de la câteva sate la un imperiu imens, Roma antică a dominat zona mediteraneană, și nu numai, mai bine de 1000 de ani, iar influența culturii și civilizației sale se întinde până în zilele noastre. În ciuda datinilor aspre şi a războaielor crude, civilizaţia romană a stabilit un record impresionant de înalte realizări. Romanii, asimilând  elemente ale vechilor civilizații mediteraneene, ale experiențelor ingineriei etrusce în construcții, ca și ale Asiei Mici, și ale culturii, civilizației și tradițiilor grecești, au impus lumii antice reperele evoluate ale unei civilizații și culturi unitare și originale deosebite de culturile asimilateRoma a lăsat moștenire posterității opere de artă, de cultură în general, de o valoare inestimabilă. Cadrul cronologic al dezvoltării culturii romane include aproximativ o mie de ani, de la sfârșitul secolului VI, înainte de Hristos, până în secolul V după Hristos, când are loc căderea Imperiului Roman. Apariția culturii antice romane propriu-zise a fost un proces foarte complicat. Ea a rezultat din întrepătrunderea culturii mai multor popoare. Un aport colosal la crearea acesteia a venit de la coloniile grecești din sudul Italiei și Siciliei. După cucerirea de către romani a Greciei, influențele  culturii antice grecești au devenit și mai impunătoare. În același timp, Roma antică are o influență directă asupra vieții socioculturale a acestor popoare, așa cum s-a întâmplat și pentru daci, cultura, limba latină și civilizația romană având un rol hotărâtor la formarea poporului român. Personalități ale Romei antice au creat opere nemuritoare nu numai în arhitectură, dar și în literatură, oratorie, drept, filosofie, știința politicii, în cunoașterea științifică. La fel ca și cultura Greciei antice, cultura și civilizația romană stau la bază și influențează civilizația și cultura contemporană. În expunerea noastră vom detalia aceste aspecte”, spune Marius Andreescu.

 

 

Prelegerea cu tema „Caragiale – un lucid învingător”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, coordonat de scriitoarea, criticul literar, prof. dr. Magda Grigore, luni, 10 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Viața lui Caragiale a fost demnă de un roman. <Curat murdar>, destinul i-a dat de multe ori de furcă. Contextul dificil de viață l-a responsabilizat devreme, s-a maturizat repede, a prins gustul libertății de gândire și a devenit un observator lucid. Lucid și cinic, ori de câte ori societatea îi oferea prilejul satirei, Caragiale a fost un luptător. Deși s-a bucurat de aprecierile contemporanilor și de recunoașterea valorii scrierilor lui încă din timpul vieții, nu i-au lipsit opozanții, a fost adesea criticat și/sau desconsiderat. Dramaturgul genial, despre care vorbim și în prezent, a început să fie recunoscut abia după moarte. Piesele sale de teatru au fost jucate și au căpătat notorietate, paradoxal sau nu, în perioada regimului comunist. De câte ori ne întoarcem la textul acestui scriitor genial, ne dăm seama că nicio piedică nu ar fi putut sta în fața condeiului său moralizator”, spune Magda Grigore.

 

 

„Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, proiect coordonat de cantautorul, scriitorul, artistul plastic, profesor de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, luni, 10 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vom avea o altfel de muzică decât cea cu care v-am obișnuit, și anume muzică folk. Alături de noi se va afla un invitat special, o doamnă soprană din București care vă va încânta cu vocea dumneaei și care va fi acompaniată la pian de doamna profesor Despina Oproiu.

Soprana Ana Maria Miga s-a format la Universitatea de Muzică București și a luat lecții particulare de canto cu doamna profesoară Geta Bălan. Au urmat apoi doi ani de perfecționare în Germania și un an de perfecționare în Italia, unde s-a familiarizat cu particularitățile lingvistice și interpretative ale acestor țări. Programul propus cuprinde piese din genul liedului german și a melodiei franceze, genuri pe care le-a interpretat în recitaluri atât în Germania, cât și în Marea Britanie. Ana Maria Miga a interpretat roluri principale din operele mozartiene (<Don Giovanni>, <Cosi fan Tutte>, <Le Nozze di Figaro>) și din Recviemul aceluiași compozitor. A abordat și repertoriul contemporan cu opera <Jakob Lenz>, de Wolfang Rihm. Pentru publicul piteștean a pregătit un repertoriu special: <Das Veilchen>, de Mozart, <Der Nussbaum>, de Robert Schumann, <Mondnacht> de Robert Schumann, <Ständchen> de Franz Schubert, <Als die Alte Mutter> de Antonin Dvorak, <Le Secret> de Gabriel Faure, <Oh quand je dors> de Franz Liszt, <Nuit d’etoiles> de Claude Debussy. În cadrul <Medalionului Cultural cu Stelian Necșoi> ne vom delecta și cu un recital de poezie și lucrări de grafică, supriza fiind oferită chiar de realizatorul proiectului. Vă așteptăm cu mare drag!”, spune Stelian Necșoi.

 

 

Prelegerea cu tema „Culorile istoriei și culorile vieții noastre”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 10 iunie, de la ora 20.00.

„Dacă frumusețea este în ochii privitorului, fără doar și poate că tot așa se poate spune și despre culoare. Oare o văd la fel un copil, un bărbat, o femeie, un bătrân? Dar același om la vârste diferite? Sau poate ne întrebăm cum văd culoarea oameni din profesii diferite: un chirurg, un fizician, un istoric, un muzician, un pictor etc. Voi ce vă amintiți despre viața voastră văzută prin culori? Ați avut când erați mici o jucărie preferată care avea o anumită culoare? Vreun joc ce implica multe culori? Haine pe care ați ales să le purtați până la rupere și dincolo de ea pentru că vă plăceau culorile/materialul etc? Ați avut vreo bicicletă sau mai târziu o mașină în culoarea pe care o voiați? Dar invers: ceva ce ați detestat din plin din cauza culorilor ? Cultura și credințele oamenilor sunt extrem de importante atunci când căutăm informații despre culori de-a lungul istoriei. Timpul și spațiul geografic, contextul religios, politic, economic etc. sunt alți factori determinanți. Ceea ce ochii noștri văd și cum traducem noi nu este și nu a fost niciodată doar o chestiune de anatomie. Mai degrabă una de cultură și civilizație. Să înveți să vezi ce nu ți s-a spus niciodată că există este calea cea grea pe care puțini oameni au mers. Istoria i-a descoperit pe câțiva dintre ei și ni-i povestește așa cum și-i amintesc cei ce le-au împărtășit experiențele”, spune Marin Toma.

 

 

Prelegerea cu tema „Specificul stresului existențial în adolescență”,

susținută de Codruța Drăgan, psiholog-clinician, eveniment care va avea loc marți, 11 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Fiecare nivel de vârstă are o anumită specificitate, anumite nevoi emoționale și comportamente tipice. Atunci când nevoile existențiale sunt încălcate, când mai ales nevoia de a fi văzut, apreciat, ofertat emoțional nu sunt satisfăcute în adolescență, apar o apăsare și o stare de agitație, stare numită de noi distres. Aceste stări sunt întâlnite mai ales ca exprimare a frustrării, în adolescență. În starea de agitație adolescenții pot avea căutări permanente fără un anumit obiectiv, întrucât sunt căutate de fapt doar apartenența și aprecierea. Aceste stări ar trebui să fie oferite în familii, construindu-se astfel stima de sine”, spune Codruța Drăgan.

 

 

Dialogul cu tema “Statutul actual al cadrelor didactice din Romania”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, avându-l invitat pe Petruț Rizea, profesor pentru învățământul primar, eveniment care se va desfășura marți, 11 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitatul ediției de iunie a proiectului <Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu> este Petruț Rizea, din localitatea Stâlpeni, județul Argeș. A absolvit Colegiul Național <Carol I> din Câmpulung și profesează ca educator la Grădinița <Noel> din București. Este și profesor la Școala Gimnazială <Sfântul Calinic  de la Cernica> și este contributor la mai multe entitități culturale și educative din capitală.

Publică articole în care tratează problematica învățământului actual și educația copiilor defavorizați. Petruț Rizea este un om determinat, carismatic, cu multă putere de  muncă și spirit de sacrificiu, pe care vă invit să-l cunoașteți”, spune Mariana Claudia Filipescu.

 

 

Prelegerea cu tema „Luna Mihai Eminescu. Sonete exemplare (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 12 iunie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Mozaic cultural cu tema ,,Valorile mele, valorile din cărțile copilăriei mele”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Carte-mparte”, coordonat de profesoara de limba și literatura română Gabriela Georgescu, miercuri, 12 iunie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema “Cele nouă remedii celeste”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, susținut de Sorin Dinu, specialist Feng- Shui, eveniment care va avea loc miercuri, 12 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vom vorbi despre cele nouă remedii celeste. De exemplu, al cincilea remediu – culorile. Al șaselea remediu celest – florile. De ce trebuie să folosim în Feng-Shui florile naturale și de mătase și nu florile uscate sau de plastic. Vom vorbi și despre cum aflăm identitatea unei case dacă ea a fost locuită sau dacă este nouă, despre energiile și intențiile celui care a construit-o; curiozități Feng-Shui”, spune Sorin Dinu.

 

 

 

Recitalul muzical sub genericul “Feerie muzicală. Un pian, o voce, o vioară”, eveniment care se va desfășura miercuri, 12 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă propunem un recital-eveniment cu trei protagoniști de marcă! Maestrul Tiberiu Dragoș Oprea revine după o considerabilă pauză la cea care l-a consacrat muzical la început, vioara,  alături de sora sa, pianista Codruța Elena Oprea, o solistă apreciată și îndrăgită pe care publicul român o însoțește la fiecare apariție artistică! Acestei simbioze artistice de suflet între pianul Codruței și vioara lui Dragoș, se alătură de la Constanța vocea caldă și pătrunzătoare a sopranei Mirela Voicu, care va colora momentele muzicale senine, clare și  parfumate precum după amiaza de vară în care cei trei soliști de înaltă ținută artistică vă așteaptă în Sala Ars Nova pentru a împărtăși cu dumneavoastră bucuria muzicii!”, este mesajul trasmis de către distinșii artiști.

 

 

 

Spectacol muzical-coregrafic susținut de copiii din cadrul Centrului de zi “Creștem Împreună” al Organizației “Salvați Copiii”, Filiala Argeș, sub îndrumarea președintelui Dumitra Sima, joi, 13 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Este un eveniment prilejuit de sfârșitul anului școlar la care copiii pe care-i avem în îngrijire își vor demonstra aptitudinile artistice, dar și interesul pentru activitățile cultural-educative”, precizează Dumitra Sima.

 

 

Serbarea cu tema “La revedere școală, bun venit vacanță!”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Copii și Părinți, Prietenii Mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială “Ion Pillat”, joi, 13 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Evenimentul va fi susținut de preșcolari de la Grădinița „Nicolae Bălcescu”, sub îndrumarea profesorului de învățământ primar Cecilia Paraschiv.

 

 

 

Prelegerea cu tema  “Copilul interior și copilul exterior”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Împreună pe drumul de la Ego către Sine”, coordonat de psihologul Cosmina Olteanu, joi, 13 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Întâmplarea face ca emisiunea din luna iunie să se desfășoare exact într-o zi cu o însemnătate și semnificație desăvârșită și anume Sărbătoarea creștin-ortodoxă a Înălțării Domnului.

Afirm că sensul și accepțiunea acestei sărbători au însemnătate atât din punct de vedere spiritual, cât și din punct de vedere psihologic; deoarece acest eveniment care se celebrează în această zi are o însemnătate și o ordine divină care urmează un traseu stabilit de Însuși Cel Dintâi în calea desăvârșirii absolute și a sensului multiplu din perioada trezirii conștiinței adevărate, unde se unesc cele cerești cu cele omenești, așa încât percepția concretului, cât și a figuratului atestă sensul <Înălțării> omului din treapta inconștientului la treapta vie a conștientului unificator universal.

Așa că în luna în care se celebrează <copilul> putem vorbi de sensul dublu al acestei instanțe pe care o trăim noi toți și închei cu un verset din scriptură cuvântat de Iisus Hristos pentru reflectarea noastră, a tuturor, Iisus fiind Reperul Universal al Iubirii Necondiționate:

<Adevărat vă spun că, dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor. De aceea, oricine se va smeri ca acest copilaş va fi cel mai mare în Împărăţia cerurilor. Şi oricine va primi un copilaş ca acesta în Numele Meu Mă primeşte pe Mine… (Matei 18:1-5)>”, spune Cosmina Olteanu.

 

 

Conferința cu tema „Sportul, între morală şi metafizică”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe jurnalistul Valentin Protopopescu, eveniment care va avea loc vineri, 14 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Inventarea confruntării atletice se pierde în negura timpului. Elinii au sistematizat prima oară duelul sportiv, inventând reguli care să evite omuciderea. Întrecerea fizică nonsangvinară a înlocuit lupta armată, dar pasiunile oamenilor au rămas intacte prin delegarea simbolică spre un campion sau altul. Culme a comportamentului civilizat, sportul elimină sau îndulceşte violenţa, făcând din arenă scena unor eroi şi fapte legendare. Însă nici morala atletică nu este una perfectă, după cum nici profunzimea pulsiunilor agresive nu trece complet într-o metafizică demnă de respect. Ca orice activitate omenească, sportul are limitele şi relativismele sale. Despre toate acestea vom discuta în conferinţa susţinută de jurnalistul Valentin Protopopescu la Centrul Cultural Piteşti”, spune Leonid Dragomir.

 

 

Recitalul de pian sub genericul „Emoțiile Pianului”, susținut de copiii care urmează cursul de pian de la Centrul Cultural Pitești, sub îndrumarea profesorului Denis Stancu, eveniment care se va desfășura sâmbătă, 15 iunie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

2024-06-07T11:26:15+03:00