Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 10 – 14 mai, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), la care publicul poate participa în limita a 30% din capacitatea sălii:

 

Dialogul cu tema Adolescența, această dureroasă fragilitate, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, având-o invitată pe Violeta Popa, psihoterapeut, doctor în psihologie, eveniment care se va desfășura luni, 10 mai, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În cadrul noii ediții a proiectului “Gânduri, Rostiri, Scrieri” ne vom îndrepta atenția asupra adolescenților lumii digitale, încercând să surprindem caracteristicile perioadei de transformare prin care trec, ale crizei firești, criză care survine, însă, pe fondul pandemiei de Coronavirus. Vom vorbi despre accentele de nesiguranță, chiar de disperare generate de efectele secundare ale pandemiei – frica generalizată, comunicarea cu hiatusuri, învățământul online, abandonul școlar, refugiul în ocupații, în activități cu impact negativ asupra dezvoltării lor ulterioare”, spune Denisa Popescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, care-l va avea invitat pe scriitorul Traian Tăbârcea, eveniment care va avea loc luni, 10 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Traian Tăbârcea, omul pe care l-am provocat să ne arate cum se realizează un <lifting sufletesc> este un scriitor de excepție. Cochetează cu poezia, dar în același timp și cu proza, având deja un roman editat. Are o cultură vastă și o putere de analiză penetrantă. Sper ca reîntâlnirea cu acest scriitor să vă creeze dependență”, este mesajul lui Adrian Mitroi pentru membrii cenaclului, dar și pentru toți cei interesați.

 

Prelegerea cu tema Tainele  Luminii. Aspecte  Științifice, Filosofice și Teologice, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 10 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Lumina este o prezență existențială a fiecărei zile, din fiecare clipă a vieții noastre. Sunt puțini oamenii care se întreabă ce este lumina? Și ce reprezintă  ea pentru Creație?! Părintele Galeriu afirmă că sunt trei forme ale luminii: lumina fizică, lumina cunoașterii și lumina necreată a harului dumnezeiesc, fapt confirmat de teologi și chiar de oameni de știință. Fizica și alte științe, filosofia pot da mărturie, în limitele rațiunii umane, de lumina fizică și lumina  cunoașterii, iar despre lumina lui Dumnezeu necreată, teologia  și dreapta credință ortodoxă. Științele pozitive nu contrazic adevărurile de credință despre lumină, ci de multe ori le confirmă. Lumina are o puternică valoare simbolică; făcând posibilă perceperea obiectelor înainte de a le atinge, este asociată în toate culturile umane cu cunoașterea, în timp ce opoziția dintre lumină și întuneric este legată de cele dintre viață și moarte, dintre bine  și rău. Proprietatea luminii de a fi transmisă la distanță fără suport material alimentează o metaforă veche, care o asociază cu ideile. Filosoful grec Plotin a fost primul care a legat în mod explicit lumina de frumusețe, punând bazele pentru ceea ce va deveni ulterior estetica luminii. Pseudo Dionisie-Aeropagitul a formulat conceptul de frumusețe ca <armonie și lumină>, care a exercitat o influență enormă asupra conceptului creștin de frumusețe, precum și asupra reprezentării artistice. Filosoful scolastic Robert Grosseteste a creat o cosmologie bazată pe lumină: Dumnezeu este o sursă de lumină, iar universul este alcătuit dintr-un flux de energie luminoasă din care emană frumusețea și ființa. Din această lumină unică derivă sferele și elementele astrale, precum și culorile și volumul lucrurilor. În multe religii antice zeitatea a fost identificată cu lumina.  Biblia  începe cu expresia Fiat lux! <să se facă lumină!> (Ge 1:3), adăugând că <Dumnezeu a văzut că lumina era bună> (Ge 1:4). Sfintele Scripturi identifică lumina cu Dumnezeu și Iisus care afirmă: <Eu sunt lumina lumii, oricine mă urmează nu va umbla în întuneric, căci vor avea lumina vieții> (Ioan,8,12)

Acestea sunt câteva aspecte ale expunerii noastre”, spune Marius Andreescu.

 

 

Dialogul cu tema Unii vin, alții pleacă, în cadrul proiectului sub genericul “Multiculturalism în România”, coordonat de prof. dr. Angelo Sinisi, de la Universitatea Bologna, avându-l invitat pe cetățeanul italian Luca Rabbia, eveniment care se va desfășura marți, 11 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

Dialogul cu tema Familia – cea mai valoroasă instituție din societate, în cadrul proiectului “Medalion artistic”, coordonat de interpreta de romanțe și artistul plastic Mariana-Claudia Filipescu, avându-l invitat pe poetul, lector univ. dr. Alexandru Mărchidan, de la Universitatea Pitești.

O pasiune importantă a invitatului meu special este scrisul. Dumnezeu l-a înzestrat cu harul de a compune poezii. Este un veritabil om de cultură, respectă tradițiile și le conservă, fiind membru al Asociației  Folcloriștilor Argeșeni Constantin Rădulescu-Codin. La finalul dialogului, voi interpreta un minirecital de romanțe, în contextul temei” informează Mariana-Claudia Filipescu.

 

Prelegerea cu tema  Poezia, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care va avea loc miercuri, 12 mai, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“Cristos a înviat! Nu vă temeți! Bucurați-vă!

Trăiască nația! Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: Sus cu dânsa! Cu nația noastră creștină, întregită, dreaptă. Era convingerea marelui gânditor român. Dincolo de globalizare, rătăciri și alienare, păstrarea ființei naționale, în spiritul și sufletul ei, trebuie să fie mereu un deziderat, o realitate trăită, nu una clamată și sforăitoare, ci una fermă în convingerile noastre tăcute și făcătoare. Prima ediție a Temelor Culturale în Emoții Raționale de la Centrul Cultural al Municipiului Pitești, din luna mai 2021, o dedicăm poeziei. Chiar dacă poezia socială și patriotică au căzut în desuetudine și dezinteres, pierzându-se o fibră încă necesară, pentru spiritele prea intelectuale și mofturoase ori pentru cei cu unica simțire a clipei, fără sentimentul istoriei și al patriei, doar cu poftele pântecelor prea active, cronicizate. În momente grele și derutante, când se dezlănțuie patimi și îngrijorări, e nevoie măcar de puțină alinare, spunând lucrurilor pe nume, dând drumul revoltei și căutând pentru fiecare și pentru toți un liman izbăvitor. Unii îl găsesc în credință, alții în cultură, arte ori științe, alții clachează și disperă. Cuvântul liber, descătușat și binevoitor e o posibilă alegere salvatoare. Literatura, poezia, cultura în general sunt o cale de a ne rămâne sufletul sănătos și mintea întreagă! Totul stă însă sub Timp. Numai el stabilește adevărata măsură a lucrurilor. Noi toți stăm între lucrurile relative ale vieții noastre care ne dijmuiesc și certitudinile care ne pot prosti dacă nu ne îndoim uneori de ele. Vom citi deci poezii sub conștiința drămuitoare a Timpului și a credinței smerite.

Bucurați-vă! Cristos a înviat!

Trăiască Nația!” ne transmite Lucian Costache.

 

 

Clubul literar-artistic Mona Vâlceanu, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, eveniment care poate fi urmărit exclusiv online.

“ La noua ediție a clubului, voi aborda două teme:   <In Memoriam Ion C. Ștefan>, ca o datorie de suflet față de marea trecere a omului de cultură argeșean, originar din comuna Arefu, care a înființat Editura Arefeana, al cărei director a fost timp de 25 de ani; și <Întâlnire cu poezia contemporană: Vilia Banța și Constantin Teodor Craifaleanu>”, informează Mona Vâlceanu.

 

 

Prelegerea cu tema Județul istoric Mușcel, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Biografii de Excepție”, coordonat de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 12 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Format, foarte probabil, prin redenumirea vechiului județ Pădureți la începuturile statalității românești, fostul județ Mușcel a dăinuit ca titulatură până la reforma administrativă din 1950. Geografic, Muscelul este un județ fantastic, un atribut deloc supralicitat. O cadență calculată, de la deal la munte, vizibilă chiar de la Pitești. Legăturile foarte strânse cu Transilvania îl ridică economic, fiind unul dintre județele prospere, cu târguri vechi, pline de munteni gospodari. Rutele importante trec prin acest județ, vama de la Dragoslavele aducând venituri mari Domniei. Câmpulungul, oraș propulsat de cavalerii teutoni pe marile rute comerciale, adăpostește la mănăstirea Negru Vodă mormintele primilor voievozi români: Basarab I și Nicolae Alexandru. Pentru puritatea aerului Carol I dorește să își construiască aici un castel, dar alege Sinaia. Orașul trece acceptabil mania distructivă a comuniștilor, astăzi având unul dintre cele mai bine conservate ansambluri urbane medievale din Țara Românească, plin de biserici vechi domnești, atât ortodoxe, cât și catolice. Mușcelul a fost cel mai vestic județ al mitropoliei Ungrovlahiei, el nefiind niciodată sub jurisdicția episcopiei de Argeș, până în 1990, la reînființarea aceleia.

Lingvistic, limba română se vorbea cel mai corect în Mușcel și în Argeș, aceste două județe dând și primele capitale ale Țării Românești. Mușcelenii, vechi și demni moșneni (clăcași erau numai în sudul județului, înspre Pitești), surprind, la rându-le, prin cultul muncii, prin simțul umorului și prin detenta lor intelectuală. Să nu uităm că Dinicu Golescu, Ion Barbu, Tudor Mușatescu, George Oprescu și Ileana Mălăncioiu sunt mușceleni. Purtat rar astăzi, portul mușcelean – unul dintre cele mai estetice și mai reprezentative pentru noi, muntenii –, amintește discret de un tărâm mitic care încă își mai strigă numele”, precizează Octavian Dărmănescu.

 

 

 

 

Dialogul cu tema Povestea de viață a unei doamne profesoare, în cadrul proiectului „Aveți Cuvântul!”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, având-o invitată pe profesoara de geografie-istorie Ioana Jurubiță, eveniment care va avea loc joi, 13 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Doamna Ioana Jurubiță și-a desfășurat activitatea ca profesor de geografie-istorie și director la Școala Gimnazială Stolnici. După o viață petrecută în slujba învățământului școlar și o experiență ca director de școală gimnazială, și-a așternut gândurile și ideile privitoare la educația creștină a tinerei generații, toate acestea fiind frumos prezentate în volumul manuscris ce se află sub tipar”, informează Valentin Uruc.

 

Prelegerea cu tema Unde a fost Bătălia de la Posada?! susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, vineri, 14 mai, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În noiembrie 1330, oastea condusă de regele maghiar Robert Carol de Anjou era zdrobită în bătălia numită de Nicolae Iorga <de la Posada>. Cunoaștem detaliile bătăliei, cunoaștem amploarea dezastrului pentru maghiari, dar nu cunoaștem unde a fost așa-zisa Posada”, ne incită Ștefan Dumitrache.

 

 

2021-05-06T14:01:44+03:00