Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 10 – 14 ianuarie 2022, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 50% din capacitatea sălii, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români-Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe scriitorul și poetul Nicolae E. Braniște, luni, 10 ianuarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Poet consacrat, care a lansat mai multe volume de poezie, Nicolae E. Braniște face parte din categoria creatorilor de frumos care au proprietatea de a fi și prolifici. Prin evoluția capacității sale creatoare, a reușit să abordeze varii stiluri poetice, ceea ce ne face să credem că poezia domniei sale va deveni din ce în ce mai cunoscută și mai apreciată”, spune Adrian Mitroi.

 

Prelegerea cu tema „Titani ai Culturii Universale. Michelangelo Buonarroti”,

în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care se va desfășura luni, 10 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“<Am văzut îngerul în piatră și am sculptat până l-am eliberat> a spus Michelangelo. Este adevărat, geniul și creația  marelui artist demonstrează primatul spiritului asupra materiei și că prin artă natura și omul pot fi spiritualizate și li se conferă sensuri care le apropie de divinitate. Cultura și în general creația umană primesc dimensiunea perenității și a universalității în primul rând prin contribuția unor personalități providențiale care apar când și când în istorie, așa cum este Michelangelo. Opera genială a inegalabilului artist afirmă că spiritul și cultura reprezintă însăși  mediul natural de existență al omului și a trăi în cultură înseamnă de fapt a intra abia acum în istoria mai adevărată și existențială a omului. <Istoria unui popor este deci istoria culturii sale>, spune Constantin Noica. Michelangelo Buonarroti a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului. Noi spunem că este și un mare filosof, creația sa având sensuri metafizice și exprimând în forme sensibile adevăruri universale. S-a născut în Caprese, în Italia, pe 6 martie 1475. După o carieră care a durat mai mult de 70 de ani, el și-a câștigat un renume aproape mitic ca fiind unul dintre cei mai proeminenți oameni ai Renașterii și a adunat papi și regi printre admiratorii și patronii lui. Temperamental și genial, Michelangelo a creat câteva capodopere, inclusiv <David>, <Pieta> și tavanul Capelei Sixtine. În expunerea noastră vom dezvolta aceste idei” precizează Marius Andreescu.

 

 

Lansarea volumului de poezie cu titlul „Te voi iubi la fel, mereu”, de Loreta Din, eveniment editorial care va avea loc marți, 11 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Poezia înseamnă iubire. Iubirea înseamnă viață. Dedic volumul meu de debut nepoților mei, Ștefan și Serena, dar și cititorilor. Cele mai importante lucruri în viață sunt sănătatea și iubirea. Nu uitați, pentru fiecare sunteți responsabili! Trăiți iubind, iubiți trăind!” este mesajul autoarei. Originară din Pitești, Loreta Din este de profesie laborant chimist; timp de zece ani și-a desfășurat activitatea la Institutul de Prospecțiuni și Explorări Geologice Pitești, iar din anul 1996 a plecat în Grecia, unde a lucrat în domeniul turismului. De doi ani revine în țară, unde a început să activeze în viața culturală a urbei, fiind atrasă de artă plastică și de poezie. A organizat două expoziții personale de pictură la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș și este invitată permanentă în cadrul proiectului „Aveți Cuvântul!”, coordonat de publicistul Valentin Uruc la Centrul Cultural Pitești, unde susține lectură din propriile creații și organizează expoziții de artă plastică.

 

Prelegerea cu tema “Nemargini de Gândire”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 12 ianuarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“<Trăiască Nația!> Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: <Sus cu Dânsa!> Pentru cei care nu înțeleg de ce suntem o națiune atât de viguroasă și orice argument ar fi inutil, tot Eminescu răspunde: <Suntem români și punctum!>  Prima emisiune din luna ianuarie 2022, în cadrul <Temelor Culturale în Emoții Raționalede la Centrul Cultural al Municipiului Pitești o dedicăm Zilei Culturii Naționale și lui Mihai Eminescu, sub titlul: NEMARGINI DE GÂNDIRE. E un omagiu pe care îl aducem culturii române și, prin Eminescu, celei mai strălucite expresii poetice pe care a cunoscut-o limba română. Se împlinesc anul acesta 140 de ani de la prima lectură a poemului suprem, a simfoniei <Luceafărului>, în cadrul Societății <Junimea> din Iași. La începutul anului 1882 îl găsim pe poet lucrând la <Legenda Luceafărului>. Prima lectură are loc la 17 Aprilie 1882. Versiunea „șlefuită” (Maiorescu) va fi definitivată la 28 octombrie 1882, gata de expediat pentru publicare către întâiul <Almanah> al societății studențești <România Jună> din Viena. La 12 ianuarie 1883 se citește traducerea germană a <Luceafărului> de Mite Kremnitz, ce va fi publicată în <Rumanische Dichtungen> ediția a II-a.  Poemul va fi publicat în 25 Iulie 1883 în revista <Dunărea> din Brăila și în august în <Convorbiri Literare>. Și pentru că 15 Ianuarie e Ziua Culturii Naționale, să dorim Țării: <Viață în vecie, glorii, bucurie,/ Arme cu tărie, suflet românesc,/ Vis de vitejie, fală și mândrie,/ Dulce Românie, asta ți-o doresc!> (1867. Eminescu avea 17 ani.) Trăiască Nația!” spune Lucian Costache.

 

 

Noul proiect cultural-educativ sub genericul „Educația Complementară”, coordonat de învățătoarea Marioara Frangulea, director de programe educaționale, care va demara miercuri, 12 ianuarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Prima ediție va avea tema „Învățarea din  perspectiva teoriei inteligențelor multiple”.

“Toți copiii sunt inteligenți. Nu ne interesează cât de inteligent este copilul, ci cum își manifestă sau își exprimă inteligența dominantă”, precizează Marioara Frangulea.

 

 

Clubul literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, joi, 13 ianuarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Prima ediție a Clubului literar-artistic <Mona Vâlceanu> va sta sub semnul Zilei Culturii Naționale, la care voi aborda trei teme: Corespondență Eminescu-Veronica Micle: <Dulcea mea Doamnă/ Eminul meu iubit>; un scurt recital poetic <S-a dus amorul…> și  Poezie contemporană: <Dumitru M. Ion sub semnul Nopților de poezie de la Curtea de Argeș>, prezentarea antologiei 101 poeme, Editura Academiei, București”, informează Mona Vâlceanu.

Prelegerea cu tema “Manele și grătare versus Platon și Socrate”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, psihologul, publicistul și scriitorul George Smeoreanu, joi, 13 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Depinde de noi să ne umplem viața cu lucruri mărunte și fără sens, ori cu judecăți și valori. Ori, cel mai bine, și cu unele, și cu altele…” ne provoacă George Smeoreanu.

 

 

Momentul artistic “Eminescu în eternitate”, susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale “Nicolae Simonide” din Pitești, membri ai atelierului de creație și interpretare coordonat de profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, în cadrul proiectului cultural-educativ “Confluențe literare”, joi, 13 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Este o manifestare dedicată poetului național, care are loc sub egida Fundației literare <Liviu Rebreanu>, acțiune în cadrul căreia elevii vor susține lecturi din lirica eminesciană traduse în limbile franceză, engleză, germană, maghiară, spaniolă și italiană”, informează Allora Albulescu.

 

 

Manifestarea culturală cu tema “Dor de Eminescu”, organizată în parteneriat cu Asociația Organizația Județeană Argeș “Basarab I” a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și cu Asociația Culturală “Corul Veteranilor Mihai Viteazul”  vineri, 14 ianuarie, de la ora 10.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul va cuprinde intervenții tematice susținute de col. (rtr.) Ilie Stoica și de col. (rtr.) Ion Catinca, lansarea “Calendarului Almanah” al omagierii zilelor armelor și specialităților militare din armata română, recitaluri din lirica eminesciană oferite de prof. dr. Constantin Vărășcanu și de artistul plastic ing. Constantin Samoilă, precum și un spectacol susținut de Corul Veteranilor “Mihai Viteazul”.

 

 

Dezbaterea cu tema “EMINESCU…”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură Argeș, scriitorul dr. Leonid Dragomir, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, care se va desfășura vineri, 14 ianuarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Deși despre Eminescu s-a scris enorm, atât personalitatea cât și opera sa continuă să rămână un mister. Invitații la dezbatere, criticul literar prof.univ. dr. Nicolae Oprea, poetul Mircea Bârsilă și scriitorul Jean Dumitrașcu vor încerca să lămurească aspecte poate mai puțin cunoscute ale marelui poet național”, informează Leonid Dragomir.

 

Spectacolul intitulat “Vreme trece, vreme vine… Eminescu nemargini de gândire”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, organizat de Primăria Municipiului Pitești prin Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești, vineri, 14 ianuarie, de la ora 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești. Manifestarea va cuprinde momente artistice susținute de actorii Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Gabriel Gheorghe, o intervenție tematică oferită de scriitorul și eminescologul Lucian Costache și recitaluri cu tematică eminesciană susținute de Grupul Folk “P620” (coordonator Andrei Bulf) din cadrul Centrului Cultural Pitești și de Cvartetul Filarmonicii Pitești (coordonator concert maestru Mădălin Sandu). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare (purtarea măștii de protecție, certificat de vaccinare).

 

2022-01-11T11:03:05+02:00