Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 1-5 martie, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), la unele acțiuni publicul având acces în limita a 30% din capacitatea sălii:

Dialogul cu tema Fricile Femeii Moderne, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, având-o invitată pe Violeta Popa, psiholog clinician, doctor în Psihologie Clinică și lector asociat la Universitatea Pitești. Evenimentul, dedicat Zilei Internaționale a Femeii, va avea loc luni, 1 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Tema, care va fi abordată în două episoade distincte, în zilele de 1 și de 8 martie, este una complexă și de actualitate. În zilele noastre, femeia și feminitatea sunt prinse în tăvălugul transformărilor radicale prin care trece planeta. Realitățile și conceptele care le definesc suferă interpretări generate inclusiv de noile ideologii în ascensiune, cea mai controversată și mai periculoasă fiind ideologia de gen.

În acest context, nevoia de restabilire a conținuturilor unor valori sociale fundamentale este acută. Și, pentru că schimbările care ne însoțesc astăzi sunt strâns legate de FRICĂ, dialogul nostru va dezvolta câteva dintre aceste frici/temeri/anxietăți ale femeii din România anului 2021: frica de eșec profesional; frica de singurătate; frica de abandon; frica de înaintarea în vârstă, de riduri, vergeturi, kilograme în plus; frica de propriile greșeli și de consecințele acestora; frica de a nu mai simți și de a nu mai putea iubi; frica de a decide și de a-și asuma deciziile”, spune Denisa Popescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, eveniment care se va desfășura luni, 1 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“1 Martie este ziua în care se sărbătoresc primăvara, florile și toate femeile de pe Pământ. Cu această ocazie, Liga Scriitorilor Români Filiala Argeș va susține un cenaclu extins, la care vor participa scriitori, poeți și artiști plastici”, informează Adrian Mitroi.

 

 

Clubul literar artistic Mona Vâlceanu, coordonat de scriitoarea și editorul Mona Vâlceanu (eveniment care poate fi urmărit exclusiv online).

“Noua ediție a clubului va cuprinde medalionul liric Vestitorii Primăverii, susținut de elevii clasei a VI-a  a Colegiului Național I. C. Brătianu, coordonator profesor de limba și literatura română Gabriela Georgescu. În partea a doua, voi  prezenta o retrospectivă a Simpozionului Mircea Eliade și Mitul Eternei Reîntoarceri, acțiune pe care o organizez din anul 2007, anul centenarului nașterii marelui istoric al religiilor, dar  pe care am suspendat-o anul acesta, în contextul pandemiei”, spune Mona Vâlceanu.

 

Dialogul cu tema Teatrul Independent, în cadrul proiectului sub genericul “Aveți Cuvântul”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, având-o invitată pe actrița Luminița Borta. Evenimentul va avea loc marți, 2 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Doamna Luminița Borta se reinventează, provocând iubitorii de teatru cu noul format – Teatrul Independent, prin care pune în scenă piese interesante și de actualitate”, spune Valentin Uruc.

 

Vernisajul Expoziției de pictură Makasha, realizată de artiștii plastici Cristu Zăvoianu (Cristu XXIV) și Oana Raluca Ionescu (Oanayo XII), eveniment care va avea loc miercuri, 3 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Maskasha redă imagini de sine stătătoare, plasând instant conștiința într-un spațiu în care au loc anumite conștientizări, dincolo de lumea concretă înțeleasă doar din punct de vedere intelectual. Maskasha este ca o oglindă, este o energie subtilă, dar totuși clară și directă ce dezvăluie straturile spre a ajunge la conștiința noastră pură, vastă precum cerul. Ea se manifestă sub diferite forme, acolo unde este nevoie, și aduce claritate în mod spontan prin a pune în lumină anumite aspecte uitate, arătând că totul se transformă și că totul este, de fapt, energie. Maskasha este un hibrid ezoteric, un brand mistic pe care nu îl poți atinge decât atunci când vei renunța să mai cauți ceva.

Cristu XXIV și Oanayo XII au decis să redea vizual energia Maskasha prin pictură si prin lumină, simbolizând atât impermanența tuturor lucrurilor cât și conștiința ce străpunge aparenta soliditate a straturilor fabricate de mintea umană, spre realizarea unei realități ultime comune și transparente”, informează autorii.

 

Spectacol muzical-literar dedicat Mărțișorului și Zilei Internaționale a Femeii, oferit de Trupa de Teatru Robertto, formată din copii și tineri care urmează cursul de actorie, sub îndrumarea artistului Robert Chelmuș, la Centrul Cultural Pitești. La manifestarea care va avea loc miercuri, 3 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții sunt invitați toți cei atrași de actorie, de luminile rampei.

 

Întâlnirea cu tema Noi performanțe, în cadrul proiectului „Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”, la care antrenoarea Nicoleta Andrei le invită pe gimnastele Lotului Olympic Gym Pitești să-și prezinte cele mai recente trofee și să susțină scurte reprezentații artistice. Evenimentul va avea loc joi, 4 martie, de la ora 12.00, în Sala de Balet și Gimanstică Ritmică de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema Conștiința noastră, sabie și scut, în cadrul proiectului sub genericul “Vaccin împotriva virusului manipulării”, coordonat de scriitorul și sociologul Gheorghe Smeoreanu (eveniment care poate fi urmărit exclusiv online).

”Ce este conștiința, care sunt relațiile suflet-corp. Teorii și experimente. Liberul arbitru”, sunt aspectele pe care le abordează Gheorghe Smeoreanu la noua ediție a proiectului său.

 

 

Medalionul cultural sub genericul Femeia, cel mai frumos poem scris de Dumnezeu, eveniment coordonat de poetul, artistul plastic, muzicianul și profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, având-o invitată pe profesoara de limba și literatura franceză Laura Gabriela Nițescu, trainer, speaker motivațional. Evenimentul va avea loc joi, 4 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Întâlnirea noastră va sta sub semnul Zilei Internaționale a Femeii, prilej cu care vă voi prezenta cele mai recente lucrări ale mele de grafică și desen, voi citi din poeziile mele închinate iubirii și voi interpreta melodii de dragoste din repertoriul românesc și internațional. Invitata mea specială, Laura Gabriela Nițescu, ne va delecta la rându-i cu o prelegere despre femeie, feminitate și spiritualitate”, informează Stelian Necșoi.

 

2021-02-26T12:48:14+02:00