Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 6 – 11 iunie iunie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 6 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Omul în Raport cu Sine și cu Existența Creată, Gândirea Mitică, Dogmele, Cunoașterea Științifică și Artistică”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 6 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Omul se raportează la sine, la lume, la univers și la Dumnezeu prin credință și cunoaștere. Omul este singura ființă creată care are conștiința de sine, a propriei sale existențe, care se poate cunoaște pe sine și care are vocația de a transcende această lume, legile repetitive ale materiei, timpul și finitudinea existenței și firii sale. Ce este cunoaşterea? Răspunsul la o astfel de interogaţie, aparent descurajant de simplă, întâmpină totuşi numeroase dificultăţi. Ca termen filosofic, semnificaţia cunoaşterii este dificil de precizat şi de clarificat întrucât deţine un spectru foarte amplu de aplicabilitate.Termenul desemnează o diversitate de activităţi şi de rezultate ale activităţilor omeneşti. În expunerea noastră încercăm să răspundem la această întrebare prin analiza a patru modalități prin care omul, atât din perspectivă istorică, dar și contemporană, se raportează la sine, la lume și la Dumnezeu, respectiv gândirea și cunoașterea mitică, dogmele și credința, știința și arta”, spune Marius Andreescu.

 

Spectacolul muzical-artistic sub genericul „Te iubesc, copilărie!”, susținut de Trupa „Robertto”, sub îndrumarea artistului Robert Chelmuș, eveniment  dedicat Zilei Internaționale a Copilului, care va avea loc luni, 6 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dialog tematic, în cadrul proiectului „Pasionat de Șah”, eveniment coordonat de instructorul de șah dr. Ovidiu Stancu, avându-l invitat pe Alexandru Costin din Pitești, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”, marți, 7 iunie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema „In Memoriam Ion Lică-Vulpești”, în cadrul proiectului sub genericul „Evocări”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe jurnalistul și scriitorul Mihai Golescu, eveniment care va avea loc marți, 7 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Prozatorul Ion Lică-Vulpești ar fi putut împlini, la 10 iunie, 83 de ani, dar, din păcate, a dispărut dintre noi prea repede, acum 5 ani. Domnul Ion Lică-Vulpești a fost unul dintre cei mai importanți prozatori români, pe plan local, plasându-se imediat după domnul Marin Ioniță. A fost premiat pentru prozele sale, a fost profesor și un OM adevărat, bun și cu umor, a fost președinte al Cenaclului literar <Liviu Rebreanu>, fiind și cel care m-a invitat, în clasa a X-a fiind, să fac parte din acest cenaclu, adevărată școală de literatură. L-am invitat alături de mine pe gazetarul și omul de cultură Mihai Golescu, cel mai bun prieten al său încă din tinerețe”, informează Jean Dumitrașcu.

 

Vernisajul Expoziției de pictură sub genericul “Culorile Copilăriei”, realizată de Roxana Manda, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Ion Barbu” din Pitești, eveniment care va avea loc marți, 7 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Roxana Mandu, care provine din comuna Stolnici, județul Argeș, sat Izbășești, este o elevă sensibilă și dăruită cu harul picturii. Desenează și pictează din fragedă copilărie, temele predilecte fiind peisajele și animalele. Este atrasă de multe alte domenii: medicină, arhitectură, armată, poliție. Deocamdată, abordează arta din pasiune și pentru petrecerea timpului liber, dar autoarea merită să fie cunoscută și încurajată pentru talentul ei”, precizează profesoara Amalia Elena Constantinescu, de la Liceul Teoretic “Ion Barbu”.

 

Prelegerea cu tema “Deșcolarizarea României (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 8 iunie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“Ținând cont de importanța domeniului educației și învățământului în România, continuăm discuția dedicată excepționalei cărți a istoricului, redactor-șef al revistei <Convorbiri literare>, dr. Mircea Platon. E a doua sa lucrare referitoare la acest domeniu, important demers de analiză și meditație”, subliniază Lucian Costache.

 

Vernisajul expoziției de pictură sub genericul “Chemarea Culorilor”, realizată de artistul plastic amator Mihaela Viorela Martin, eveniment care va avea loc miercuri, 8 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema “Regina Maria, un secol de la încoronarea din Alba Iulia”, susținută de prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, președintele Fundației Culturale „Memoria” Filiala Argeș, eveniment care va avea loc joi, 9 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom evoca personalitatea Reginei Maria la 100 de ani de la încoronarea sa din Alba Iulia – orașul Marii Uniri, și la aproape patru ani de la celebrarea unui secol de la Marea Unire, în realizarea căreia regina a avut unul dintre rolurile determinante. Vom prezenta viața și activitatea Reginei Maria în scopul realizării Marii Uniri, începând cu deceniul al II-lea al secolului XX și până la trecerea sa în eternitate”, spune Ilie Popa.

 

Dezbaterea cu tema “Literatura Exilului. Portret de autor: dr. Mihai Neagu Basarab, directorul Institutului Român și al Bibliotecii Române de la Freiburg, Germania”, în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, coordonat de scriitoarea, editorul și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, vineri, 10 iunie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Concursul Național de Gimnastică sub genericul “Cupa Pitești 2022”, organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, și Clubul Olimpic Argeș Gym, eveniment coordonat de antrenoarea de gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, care se va desfășura sâmbătă, 11 iunie, între orele 10.00 – 16.00, la Sala Sporturilor din Pitești.

“Competiția va cuprinde patru discipline pe diferite categorii de vârstă: gimnastică acrobatică, gimnastică ritmică, gimnastică aerobică, gimnastică artistică. Probele se vor desfășura pe patru grupe de concurs: A, B, C, D. La competiție vor participa peste 150 de sportivi de la diferite cluburi din țară, precum și un lot de gimnaste din Ucraina – zona Donbas, care se pregătesc alături de componentele lotului de gimnastică ritmică din Brașov. Vor arbitra arbitri federali de la Federația Română de Gimnastică Ritmică, Federația Română de Gimnastică Aerobică și de la Federația Română de Gimnastică Artistică. Toate arbitrele sunt foste gimnaste olimpice, care au reprezentat țara la Olimpiada de la Rio – Brazilia. Invitat special este Marian Drăgulescu, triplu campion olimpic la gimnastică artistică masculină”, informează Nicoleta Andrei.

2022-06-03T12:03:39+03:00