Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 3 – 7 ianuarie 2022, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 50% din capacitatea sălii, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-i invitați pe poeții Dorina Mihai Moise și pe Mihai Moise, luni, 3 ianuarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“La prima ediție din anul 2022 a Cenaclului <Armonii Argeșene> am plăcerea de a-i avea ca invitați pe Dorina Mihai Moise și pe Mihai Moise, un cuplu de poeți care are multe valori de transmis”, spune Adrian Mitroi.

 

Prelegerea cu tema „Fețele lui Ianus” în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii de excepție”, susținut de muzeograful, scriitorul, dr. în istorie, cantautorul Octavian Dărmănescu, miercuri, 5 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ianuarie, luna lui Ianus. Vechi zeu al timpului, romanii îl metaforizaseră excelent: un cap, două fețe antagonice, una spre stânga, trecutul, alta spre dreapta, viitorul. Dacă pornim de la constatarea matematic-cuantică, aceea că prezentul nu ține decât o clipă, atunci avem perfect întruchipat spațio-timpul în care universul nostru își desfășoară <activitatea>. Sunt două mari și late: trecutul și viitorul, iar între ele, pitic și presat, prezentul nostru atât de prețios.

Sunt Octavian Dărmănescu, alias MC Grăilă și vă invit la o odă a prezentului, a clipei-libelulă, în definitiv a vieții noastre cotidiene, cu tot ce înseamnă ea: râs, plâns, efort, speranță. Supuse crunt provizoratului, secundele lipite în serie care formează existențele noastre dau ceea ce îndeobște numim viață. Este o ocazie bună, filosofic vorbind, ca la începutul unui nou an, să ne oprim din fuga supraviețuirii noastre și să ne gândim mai detașat la câteva coordonate care ne traversează involuntar viața: rutină, timp, relație. Deasupra, imponderabile, fețele zeului Ianus. Ele nu se văd niciodată, dar au aceeași origine atomică: secunda, clipa. De aici valoarea prezentului în care, indiferent de condiții, suntem unici, suntem personajele noastre proprii”, ne incită Octavian Dărmănescu.

 

Recitaluri de folclor în cadrul proiectului sub genericul „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, miercuri, 5 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„De la Vâlcea la Pitești voi veni însoțită de instrumentiștii Marcel Bratu și Romică Bratu, de interpreta de folclor Gina Căpruci și de eleva mea, Roxana Vârje. Vă așteptăm la muzică de petrecere pentru sărbătoriții începutului de an”, ne transmite Tatiana Mărcoianu.

 

Dezbaterea cu tema „Gânduri și sfaturi creștine la început de an”, în cadrul proiectului „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de profesorul de limba franceză, poetul, artistul plastic și interpretul de muzică folk-pop Stelian Necșoi, avându-l invitat pe preotul Cătălin Zahiu, eveniment care va avea loc joi, 6 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Împreună cu distinsul meu invitat, părintele Cătălin Zahiu, vom aborda vremurile de încercare în care trăim, spre a aduce un sprijin moral și creștin celor din jurul nostru: familie, prieteni, colegi, vecini. Vom vorbi și despre rolul bisericii și al slujitorilor săi în societate”, spune Stelian Necșoi.

 

 

Recitalul cu titlul “Voie bună!”, oferit de Trupa “Andrei&Adrian Tase”, vineri, 7 ianuarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă propunem să începem anul cu voie bună, motiv pentru care v-am pregătit un repertoriu special, care cuprinde piese de suflet, dedicate sărbătoriților de Sfântul Ioan Botezătorul, dar și cântece care stau sub semnul Unirii Principatelor Române”, ne transmit Andrei și Adrian Tase.

 

2021-12-30T10:42:14+02:00