Informare 01-09 Octombrie 2020

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 1- 9 octombrie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală care pot fi urmărite online pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

Dezbaterea cu tema Școala  trebuie să depășească haosul, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Viața merge înainte”, coordonat de poeta Simona Vasilescu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Ion Iorga Șiman, fizician și promotor al econo-fizicii, socio-fizicii și al psihologiei cuantice.

“Uneori apreciat, sau adesea ignorat în istorie, procesul de învățământ și-a urmat cursul, formând generații după generații, și, cu toate acestea, mereu s-au pus în spatele lui greșeli, erori de concepție. Ca proces de formare, prin esența lui, s-a perfecționat și s-a modelat după o clasă socială sau alta, atunci când a fost necesar să o facă, angajându-se la lucruri frumoase care nu se văd decât după o anumită perioadă de timp de la acțiunea lui. Cu toate acestea el nu a fost susținut suficient de nicio clasă socială. În tema propusă se prezintă ERA  CONȘTIINȚEI ȘI INTELIGENȚEI ARTIFICIALE și se analizează un posibil program de lucru eficient cu elevii, finalizând cu întrebarea : ,,Ceea ce nu am reușit să facem în anii trecuți, vom reuși acum obligați de pandemie?’’ este argumentul temei propuse de fizicianul Ion Iorga Șiman.

 

Dialogul cu tema Poezia despre neam și țară, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-l invitat pe poetul Iustin Oprea.

“Inginer și, ulterior, absolvent al Facultății de Comunicare și Relații Publice ”David Ogilvy” – SNSPA, Iustin Oprea a început să scruteze orizontul poeziei abia în ultimii ani. Primele volume – Din Tainele Frumosului (2018) și Din Tainele Voievozilor (2019) – au fost primite de cititori cu surprindere și cu bucurie. Cu surprindere, pentru că Iustin Oprea abordează teme precum identitatea națională, dragostea de neam și țară, patriotismul, istoria poporului nostru, viața pașnică și simplă de odinioară a țăranului român, spiritualitatea lui profundă, toate acestea în contextul unei actualități marcate de crize diverse și acute, între care criza statului, a suveranității, a granițelor. Cu bucurie, pentru că poetul reușește să redea specificul național, să-l recompună în trăsăturile sale fundamentale și să-l însuflețească, astfel încât lectura cărților lui să devină leac și pentru minte, și pentru inimă.  Cel de-al treilea volum, în pregătire, se intitulează Din Tainele Sufletului – versuri și proză pentru toată suflarea. Și aici, Iustin Oprea vădește aceeași preocupare atentă față de tot ceea ce înseamnă românitate și românism. De menționat faptul că ilustrațiile tuturor celor trei volume îi aparțin”, spune Denisa Popescu despre invitatul său.

 

Cenaclul Armonii Argeșene (varianta minimală online), coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul Adrian Mitroi, avându-l invitat pe artistul plastic Constantin Samoilă.

„Maestrul Constantin Samoilă, unul dintre decanii de vârstă pe care avem plăcerea și onoarea să îl vedem și în cadrul Cenaclului Armonii Argeșene, are capacitatea de a străluci ca un far călăuzitor care ne poate conduce pe tărâmul artelor și, în general, pe tărâmul culturii naționale. Faptul că este un artist polivalent, desfășurând activități ca scriitor, artist plastic, muzician, îi conferă capacitatea de a privi și a de înțelege cultura din mai multe unghiuri și pe mai multe planuri. Ar fi de dorit ca experiențele și creațiile acestui om deosebit să fie apreciate, evaluate la adevărata lor valoare și păstrate la loc de cinste, deoarece Constantin Samoilă reprezintă un valoros model de urmat pentru generațiile viitoare”, sunt considerațiile lui Adrian Mitroi despre invitatul său.

 

Prelegerea cu tema Un Centenar de Suflet Românesc, susținută de scriitoarea și traducătoarea Paula Romanescu.

“Dacă Eminescu a fost dăruit de Domnul neamului românesc ca să vadă şi acesta cât de frumos îi este sufletul, poezia românească a urmat mai apoi o adevărată cale regală, întregind şi rotunjind în miezul ei de taină cel mai frumos contur al limbii române – sfânta Mare Unire a României prin Cuvânt”, spune Paula Romanescu.

 

 

Prelegerea cu tema Pârvu Mutu Zugravul, susținută de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 6 octombrie, de la ora 14.00.

„Pârvu Mutu Zugravul este unul dintre cei mai importanți pictori ai Evului Mediu  târziu românesc. S-a născut la Câmpulung-Muscel la jumătatea secolului al XVII-lea. După moartea mamei sale, a mers împreună cu tatăl său, preotul Ioan Pârvescu, la Mănăstirea Negru Vodă (acolo unde tatăl s-a călugărit), învățând la școala mănăstirii primele taine ale zugrăviei. La 18 ani pleacă în Bucovina unde studiază cu un meșter rus, iar după 5 ani se întoarce din Moldova, devenind pentru scurtă vreme pictorul de curte al boierilor Vlădești. Anii următori lucrează la mănăstirile Aninoasa, Negru-Vodă, zugrăvește mai multe ctitorii ale Cantacuzinilor și Brâncovenilor: Cotroceni, Mărgineni, Sinaia, Berca, Schitul Poiana, Schitul Lespezi, Bordești, Filipeștii de Pădure, Călinești, Filipeștii de Târg și multe altele. În partea a doua a vieții devine dascăl la propria sa școală din București. După moartea soției, pleacă în pelerinaj la Ierusalim și la întoarcere, în 1718, se călugărește împreună cu fiul său cel mic, primind numele de Pafnutie. În 1731, după moartea fiului său, cuviosul Pafnutie se mută la Robaia, unde primește marea schismă călugărească. A trecut la Domnul în 1735. Pârvu Pârvescu a primit supranumele de Mutu pentru că picta fără să vorbească și fără să mănânce, adică în post și rugăciune”, precizează Marin Toma.

 

 

Prelegerea cu tema Despre educație în vremuri de pandemie, susținută de studentul la filosofie Radu-Alexandru Dincă.

„Înaintez o temă de actualitate, în contextul în care cursurile în mediul preuniversitar au debutat și cursurile în mediul universitar vor începe de la 1 octombrie. Am observat deja cu toții că toate condițiile impuse de pandemia de Covid-19 afectează profund, într-un mod negativ, actul educațional. Ce putem face, cum putem gestiona mai bine situația și care sunt lacunele sistemului educațional sunt câteva întrebări dificile la care voi încerca nu să răspund, ci să vă lansez o temă de gândire tuturor, mai ales decidenților politici.

Discursul meu va avea, așa cum v-am obișnuit, trei părți. În prima parte voi face o introducere, pentru a încerca să prezint mersul general al lucrurilor și ce presupune, în mod esențial, un proces educațional productiv pentru toți cei trei actori ai educației (elev, părinte, profesor). În a doua parte, voi realiza o diagnoză a situației actuale, ținând seama de experiența pe care am acumulat-o în semestrul precedent (învățământ online). În final, în partea a treia a discursului, voi încerca să propun câteva teme de gândire privind posibilele metode prin care fiecare dintre noi își poate îmbunătăți situația educațională în condițiile nefavorabile impuse de contextul nefericit în care ne aflăm. De asemenea, tot aici voi lansa câteva teme de gândire pentru decidenții politici, având ca punct de reper realitatea factuală  din școli, licee și universități, realitate care mie mi se pare ignorată de dragul anumitor rațiuni nefolositoare societății, ba chiar dăunătoare.”, spune Radu-Alexandru Dincă.

 

 

Prelegerea cu tema Acceptare și Discernământ în Evoluția Spirituală, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Lumea interioară între mit și știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe, de la Facultatea de Psihologie a Universității Pitești.

“Trasarea granițelor sănătoase în relațiile cu noi înșine, dar și cu cei din jur, se produce prin acceptarea schimbării care este singura constantă din Univers. Dorințele noastre devin de multe ori cauza frustrărilor sau a insatisfacțiilor, dar, transformate în aspirații pe calea spirituală, ne pot conduce la desăvârșirea sufletului și a trupului.  Gândirea duală bine-rău, frumos-urât, gras-slab, ș.a.m.d. ne ține ancorați într-o percepție subiectivă, care se regăsește în atașamentul și în aversiunea cu care ne agățăm de lucrurile exterioare, devenind astfel cauză a suferințelor tuturor ființelor.

Prin acceptarea sănătoasă, bazată pe înțelepciunea primordială, putem să transcendem condiția instinctivă și să-i includem și pe cei din jur în lista cu dorințe care să ne aducă fericire autentică tuturor.  Transcenderea aversiunii, a mâniei, ranchiunei sau a invidiei ne apropie de condiția noastră firească de oameni, dar și de revelarea sau unirea cu Lumina Infinită prezentă pretutindeni”, spun Lucia Neagoe și Alexandra Grigorescu.

 

 

Prelegerea cu tema Ce este o bulă psihică și cum evităm să trăim în ea, în cadrul proiectului “Vaccin împotriva virusului manipulării”, coordonat de scriitorul, sociologul și jurnalistul George Smeoreanu.

”Se vorbește despre unii oameni că trăiesc, din punctul de vedere al convingerilor, în bula lor. Ce este această bulă? Cum este să trăiești în ea? Cum poți scăpa de ea?”   sunt aspectele abordate de George Smeoreanu.

 

Spectacolul muzical-literar sub genericul Trupa de teatru Robertto – 11, susținut de copii și tineri care urmează cursul de actorie, sub îndrumarea artistului Robert Chelmuș, la Centrul Cultural Pitești, eveniment care marchează împlinirea a 11 ani de la înființarea trupei de teatru.

 

Centrul Cultural Pitești organizează miercuri, 7 octombrie, de la ora 12.00, în Complexul Expozițional Casa Cărții (parter), vernisajul Expoziției de fotografie cu titlul Refugiații Polonezi în Muscel, eveniment coordonat de publicistul Radu Petrescu-Muscel.

“Expoziţia include 25 de tablouri ordonate cronologic. Exodul polonez a început încă din 10 septembrie 1939, cu populaţia civilă, în condiţiile în care, la nivelul conducătorilor de stat, nu exista o înţelegere oficială. Ca răspuns la solicitarea guvernului polonez din 13 septembrie 1939, Preşedinţia Consiliului de Miniştri român a dat un comunicat, la 15 septembrie, în care erau reglementate măsurile pentru primirea refugiaţilor polonezi. Prin România au tranzitat cu succes Tezaurul Băncii Naţionale, dar şi marile comori culturale, inclusiv tapiseriile castelului Wavel din Cracovia. Până la joncţiunea trupelor germane cu cele sovietice, care au atacat la rândul lor Polonia în data de 17 septembrie 1939, în baza anexei secrete a Pactului Molotov-Ribbentrop (23 august 1939), prin punctele vamale din cele două judeţe de frontieră comună cu Polonia au intrat în România – pe jos sau la bordul maşinilor proprii – peste 50.000 de refugiaţi civili şi militari, inclusiv tehnică de luptă care a intrat, cu acordul Germaniei, în dotarea armatei române (tancuri, avioane militare şi civile etc.). Refugiaţii s-au stabilit pe întreg teritoriul României, din Moldova spre Muntenia, Oltenia şi Dobrogea. Din octombrie 1939 până în martie 1940, la Câmpulung Muscel a funcţionat un mare lagăr pentru militarii polonezi internaţi (cca. 1.100 ofiţeri şi trupă). Cu complicitatea autorităţilor, majoritatea militarilor au evadat, ajungând  la trupele poloneze din Palestina britanică şi Franţa, reîncepând de acolo lupta împotriva germanilor şi aliaţilor acestora. În afara militarilor, în perioada 1939-1950 au locuit în judeţul Muscel peste 600 de refugiaţi civili. La Câmpulung, staţiune climaterică din 1925, au existat o grădiniţă, o şcoală şi o tabără de vară pentru tinerii polonezi din alte localităţi, organizând inclusiv evenimente muzicale pentru localnici (pianistul Stanislaw Wislocki, dirijorul coral Napadiewicz etc). În reşedinţa patriarhală de la Dragoslavele a fost internat Mareşalul Edward Rydz-Smigly, comandantul suprem al forţelor armate poloneze, cu suita sa. În noaptea de 15/16 decembrie  1940, cu ajutorul colonelului Romuald Najsarek, comandantul polonez al lagărului de internare pentru soldaţi din Câmpulung, mareşalul a evadat într-o maşină sport, pe ruta Braşov-Arad. A trăit scurt timp la Budapesta sub altă identitate, apoi s-a strecurat în Varşovia ocupată de germani, alăturându-se rezistenţei. În perioada 1945-1950, majoritatea refugiaţilor civili din Câmpulung s-au repatriat. Cei care nu au vrut să se întoarcă într-o Polonie condusă de comunişti au plecat în Anglia, Canada, SUA, Australia şi America de Sud. Printre refugiaţii din Muscel ajunşi în Polonia s-au numărat şi urmaşii lui Titu Maiorescu din partea fiicei acestuia, contesa Livia de Dymsza (1863-1946), foşti cetăţeni lituanieni ajunşi în România în octombrie 1942 la intervenţia lui Nicolae Racottă pe lângă Raoul Bossy, ambasador la Berlin. Participanţii la prima ediţie a simpozionului internaţional “Apel la memorie. Victimele războaielor” (septembrie 2016), participanţi polonezi, lituanieni şi români au aderat la Moţiunea care recomanda înfrăţirea Câmpulungului cu localităţile Rokiskis (Lituania) şi Michalowice (Polonia), iniţiativă ignorată de autorităţile locale. Cu prilejul celei de-a doua ediţii (septembrie 2019), salutată prin mesajele de felicitare primite de la cinci Ambasade (Cehia, Iran, Lituania, Moldova şi Polonia), la Dragoslavele s-a dezvelit şi sfinţit placa memorială dedicată Mareşalului Rydz-Smigly, în prezenţa gărzii de onoare asigurate de Ministerul Apărării. Cu acest prilej a fost înaintată autorităţilor locale o nouă Moţiune în care s-a recomandat din nou înfrăţirea oraşelor din cele 3 ţări membre U.E. şi N.A.T.O., nefinalizată nici până azi”, informează Radu Petrescu-Muscel.

2020-10-01T12:53:14+03:00