Câteva precizări privind începuturile
Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii din România de la Goleşti – Argeş

  În articolul Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, semnat de dr. Filofteia Pally, ca şi în unele emisiuni ale unor posturi de televiziune din Piteşti, sau strecurat unele inexactităţi, pe care ne propunem să le rectificăm în rândurile care urmează. Totodată, dorim să reamintim câteva nume ale truditorilor care au contribuit la conceperea şi făurirea acestei instituţii, fiindcă în materialul publicat în Restituiri, anul IX, nr.2 (21) din 2011 Serie nouă, nu se aminteşte de nici măcar o singură persoană de la Muzeul Goleşti care sa implicat în această lucrare.
   O primă observaţie: expoziţia organizată în anii 1942-1943, prin eforturile inginerului Gheorghe Minescu, directorul general al Institutului Naţional al Cooperaţiei, şi ale profesorului univ. dr. George Fotino, nu cuprindea obiecte de la acad. Gheorghe Bengescu. Diplomele, medaliile, cele aproape 200 de articole din presa străină şi alte obiecte ale lui Gheorghe Bengescu au fost achiziţionate de noi, mult mai târziu.
  În anul 1958, Cooperaţia a fost evacuată din toate clădirile Conacului Goleşti primind o destinaţie exclusiv muzeală. Între 1943 şi 1958, clădirile anexă găzduiseră o şcoală de contabili. În acest fel, Institutul Naţional al Cooperaţiei justifica investiţiile folosite în restaurarea ansamblului medieval de la Goleşti. Din punct de vedere juridic, Muzeul Goleşti era parte integrantă a Muzeului Regional Argeş. Şia căpătat independenţa juridică în anul 1966. Primul director a fost Constantin Iliescu. În anul 1958, Gheorghe Mihai a avut cinstea de a fi primul muzeograf la Goleşti. Ulterior, va conduce Arhivele Statului, Filiala Olt din Slatina. În septembrie 1959, a fost încadrat muzeograf Constantin Iliescu, sub conducerea căruia Muzeul Goleşti a cunoscut o dezvoltare rapidă şi constantă. Ulterior au mai fost angajaţi ca muzeografi: Constantin Dumitrescu şi Ion Buciumeanu. Cei trei au întocmit tematica şi au organizat, la etajul clădirii centrale, expoziţia de istorie privind evenimentele revoluţionare din anii 1821 şi 1848, strâns legate de activitatea Goleştilor.

2011-11-04T16:00:00+02:00