I. Radiografia unei catastrofe
Nu există nici un dubiu că, şi atunci ca şi astăzi, criza a pornit din America şi sa răspândit foarte repede pe tot globul.
Crashul de pe Wall Street din octombrie 1929 a aruncat lumea în cea mai neagră perioadă a secolului XX. Catastrofa sa declanşat prin prăbuşirea producţiei, a investiţiilor, preţurilor şi veniturilor, a comerţului internaţional, şi ca urmare la toate acestea, înmulţirea falimentelor şi creşterea masivă a şomajului. Deşi sa declanşat în 1929, cauzată de slăbiciunea economiei americane, sa răspândit în lumea întreagă începând din 1931 ca efect normal al schimburilor comerciale şi financiare internaţionale. Pe parcursul expunerii datelor problemei vor apărea multe coincidenţe cu ceea ce se întâmplă astăzi sau se va întâmpla în viitorul apropiat. Pro să vedeţi că reţeta a fost cam aceiaşi, doar unele ingrediente au fost schimbate.
Vârful crizei a fost atins în anul 1932, în cea mai mare parte a ţărilor afectate redresarea ce a urmat a depins de la ţară la ţară, în funcţie de politicile aplicate. Cert este faptul că a fost o criză a economiilor liberale şi aspectul cel mai grav a fost prăbuşirea acestora pe fondul preluării puterii de către grupările de extremă dreapta, fasciste şi naziste a căror politici se vor finaliza prin declanşarea celui deal Doilea Război Mondial.
Marea criză economică din anii 1929 – 1933