Ion C. Brătianu a fost o mare personalitate istorică şi politică a României, în general şi a Argeşului în mod special. Născut la Piteşti, pe 2 iunie 1821, sa remarcat ca participant activ la Revoluţia de la 1848 din Muntenia, militant pentru Unirea Principatelor, unul dintre artizanii cuceririi Independenţei naţionale şi aducerii dinastiei străine în România. Între 1876 şi 1888 a îndeplinit cu cinste şi responsabilitate funcţia de primministru, cu întrerupere în perioada aprilieiunie 1881. A murit la Ştefăneşti, lângă Piteşti, la 4 mai 1891.
Piteştenii iau purtat un respect deosebit marelui om de stat; ca dovadă, încă din 1921, la centenarul naşterii sale, sa dezvelit la Piteşti un bust a lui Ion C. Brătianu. Acesta a fost demolat în 1950, ca şi busturile lui Vintilă I.C. Brătianu şi Ion I.C. Brătianu, aflate în zona centrală a oraşului Piteşti, precum şi statuia lui Mihail Manolescu, cunoscut prefect de Argeş.
După Revoluţia din 1989, lideri ai organizaţiei PNL Argeş, precum Adrian Miuţescu (preşedintele organizaţiei PNL Argeş) şi Marius Postelnicescu, sau afirmat ca reprezentanţi ai relansării mişcării liberale postdecembriste. Aceştia au luat iniţiativa ridicării unei statui a lui Ion C. Brătianu în oraşul Piteşti.
La 25 mai 2007 a fost dezvelită statuia care îl reprezintă pe I.C. Brătianu, autor fiind sculptorul Lucian Irimescu. Statuia a fost turnată în bronz în perioada 28 iunie15 septembrie 2006 şi are o înălţime de patru metri cu o greutate de cinci tone.
De ce o statuie a lui Ion C. Brătianu la Piteşti?