Gheorghe Iliescu-Călineşti, 75 de ani de la naştere

La 14 iulie s-au împlinit 75 de ani de la naşterea, în comuna Călineşti, Argeş, a  unuia dintre cei mai mari sculptori români din toate timpurile, Gheorghe Iliescu-Călineşti. Întrucât tatăl său era cioplitor în lemn, Gheorghe Iliescu a învăţat încă din copilărie tainele acestui meşteşug, visând să calce pe urmele lui Brâncuşi. După ce absolvă şcoala primară din comuna natală şi Liceul N. Bălcescu din Piteşti urmează cursurile Academiei de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din Bucureşti, secţia Sculptură, la clasa profesorului Corneliu Medrea (promoţia 1959). Conştient de la bun început, după cum îmi declara în toamna anului 2000, că istoria mondială a sculpturii se împarte în două: înainte de Brâncuşi şi după Brâncuşi, Gheorghe Iliescu-Călineşti a ţinut să imortalizeze – în lemn, piatră, bronz – idei şi nu forme. Prima expoziţie personală, cea de la Sala Dalles din Bucureşti, din  1966, a însemnat şi consacrarea sa, primind premiul cel mare al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale amintim aici: Legenda Dochiei (piatră, Parcul Herăstrău), Evoluţie (piatră, Caracal), Crucifix (lemn, Krapina, Serbia), Fereastra (lemn, Oronsko, Polonia), Familia II (lemn, Palm Beach, Florida), Captarea razelor (piatră, Arad), Sfinx (Măgura Buzăului), Oameni ai pământului (şase piese din piatră, Piteşţti), Iancu de Hunedoara (bronz, Hunedoara), Pasăre în zbor (bronz, Bucureşti), Familia (bronz, 2000, Topoloveni), Nodul generaţiilor (marmură, 2001, Piteşti). Ultima lucrare realizată se numeşte Timpul şi ea reprezintă Monumentul Brâncuşi de la Craiova.
De-a lungul anilor, a participat cu lucrări la expoziţii din Belgia, Italia, Iugoslavia, Germania. Grecia. Turcia, Spania, S.U.A, Austria, Brazilia ş.a.m.d., opera sa fiind încununată cu numeroase premii (precum Diploma de onoare a Quadrienalei de Artă Decorativă de la Erfurt-Germania ori Premiul Academiei Române pe anul 1993). Trebuie precizat că încă din anul 1970 figurează într-un dicţionar de artă modernă apărut la Paris, iar în anul 1986 Cornel Radu Constantinescu i-a dedicat o monografie.
Fidel artei sale, maestrul a rămas permanent aproape şi de meleagurile  natale. Muzeul Judeţean Argeş are în colecţiile sale lucrările Stâlpul luminii, Omagiu lui Henri Coandă, Căluţul de mare ş.a. În anul 2001, a pus, decisiv, umărul la realizarea primei ediţii a Simpozionului Internaţional de Sculptură de la Piteşti, iniţiat de primarul Tudor Pendiuc şi organizat de către Centrul Cultural. Din păcate, decedând pe neaşteptate în atelierul său din Bucureşti (la 12 martie 2002), maestrul Iliescu-Călineşti nu a mai putut participa şi la ediţia a doua. În semn de omagiu, oficialităţile locale au atribuit numele său simpozionului de sculptură. De altfel, după cum am putut constata, sculptorii străini ce au participat la tabăra de la Piteşti au avut numai cuvinte de preţuire la adresa operei sale.

2007-07-15T16:00:00+03:00