Convins că optzecismul nu este doar cel consacrat/oficializat de Cenaclul de luni al lui Nicolae Manolescu, criticul Lazăr Popescu îşi propune, în replică, în recentul volum Cinci voci ale optzecismului, să atragă atenţia asupra unei „direcţii” tăcute a acestei generaţii. Direcţia tăcută, mai puţin răsfăţată de critica literară, este făcută de cinci poeţi, care trebuie să fie tot atâtea voci: Gabriel Chifu, Marian Drăghici, Nichita Danilov, Mircea Bârsilă şi Ioan Flora. Poate ar mai fi şi alţii, şi în mod sigur că sunt, însă autorul argumentează că, neavând decât cărţile acestora, despre ei a scris…
Povestindu-le acestora cinci opera poetică (aşa ne apare nouă discursul criticului), autorul reuşeşte o vedere de ansamblu asupra poeţilor în cauză. Încă şi mai interesantă ar fi fost punctarea unor constante poetice ale poeţilor analizaţi şi punerea lor în balanţă (sau antiteză) cu cele ale direcţiei oficiale, pentru a ne convinge atât de valoarea subiectelor alese, cât şi de specificul „direcţiei tăcute” în raport cu direcţia deja canonizată, în parte supradimensionată de istoriile recente.
Curs opţional despre poetul Virgil Diaconu
Pornind de la ideea că literatura are şi scriitori în viaţă!… şi că aceştia nu le sunt cunoscuţi elevilor, profesorul de limba şi literatura română Lucian Costache de la Colegiul Liceal I.C. Brătianu a iniţiat un curs opţional inedit, „Scriitori argeşeni contemporani”. Tema primei ore de acest fel, susţinută marţi, 5 mai a.c.: „Viaţa şi opera poetului Virgil Diaconu”. Fireşte, invitatul de onoare a fost chiar poetul. Un curs sărit din rândul uzanţelor, adică din bancă şi care, pregătit atent de elevii clasei a X-a I a colegiului, a avut culoare.
Întâlnirea, desfăşurată în sala bibliotecii colegiului, a constat în punctarea de către elevi a câtorva aspecte biobibliografice şi în citirea câtorva poeme de dragoste scrise de Virgil Diaconu. Au vorbit invitatul şi profesorul Lucian Costache. Dar se cade să-i amintim, mai cu seamă, pe elevii care au gândit modul de desfăşurare a întâlnirii şi care au susţinut-o în cea mai mare parte: Pătrana Adriana, Dumbravă Silvia, Păltineanu Ioana, Anton Silvia, Georgescu Ema, Popescu Denisa, Ion Rosana, Tămaşi Oana, Frăţilă Georgiana, Baciu Laura, Ciocmată Alina, Malea Adrian.
La acest curs au participat profesorii Miu Barbu, directorul colegiului, Manea Alina, Duminică Daniela, Vărăşcanu Constantin, Petrescu Mirela, Stan Ana. Gata! A sunat clopoţelul!