A încetat din viaţă, în dimineaţa zilei de 28 martie, după o operaţie pe cord, la numai 59 de ani, criticul literar şi profesorul Al. Th. Ionescu, membru al Filialei Piteşti a Uniunii Scriitorilor din România.
Alexandru Teodor Ionescu (pe numele său întreg) s-a născut la 9 februarie 1950 în Udupu, judeţul Teleorman. A urmat cursurile liceale la Piteşti, la Liceul „N. Bălcescu”, între 1965-1969. A absolvit în 1974 Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, secţia Română-Franceză. După care, a ajuns, prin repartiţie, la Curtea de Argeş, oraş în care s-a stabilit împreună cu soţia sa, Monica Păun, devenind unul dintre cei mai buni profesori de liceu din urbea domnească şi din Argeş.
În timpul facultăţii a lucrat în redacţia revistei studenţeşti de anvergură naţională Echinox (1972-1974). A debutat în nr. 4/1972 al acestei reviste, unde va publica recenzii, studii şi eseuri care îi confirmă vocaţia de critic literar. Se numără printre cronicarii literari ai revistei, alături de Petru Poantă, Constantin Hârlav, Nicolae Oprea, Al. Cistelecan, Virgil Podoabă, Radu G. Ţeposu, Ion Simuţ ş.a. După Revoluţie devine redactor la revista Calende din Piteşti (fostă Argeş) şi se implică, prin cronici şi recenzii, în devenirea literaturii contemporane. A publicat dense cronici şi articole în revistele din ţară: Vatra, Familia, Tribuna, Viaţa studenţească, Zburătorul ş.a.
Precum majoritatea criticilor literari din generaţia optzecistă, a debutat editorial cu întârziere, în 1995. Cartea de debut este o micro-sinteză originală despre proza congenerilor săi, Aventura prozei scurte în anii ‘80 (Editura Calende), din care nu lipsesc M. Nedelciu, Gh. Crăciun, G. Cuşnarencu, B. Horasangian, Al. Vlad, I. Groşan ş.a. Revine asupra temei în 2001, când publică monografia Mircea Nedelciu (colecţia „Canon” a Editurii Aula), studiu ce vădeşte fineţea analitică a echinoxistului. Parcimonios, a mai publicat doar în 2007 o ediţie îngrijită şi comentată din George Bacovia – Poezii (Ed. Aula), de uz didactic. Au rămas multe proiecte nefinalizate.
Prin dispariţia înainte de vreme a lui Al. Th. Ionescu, literatura română contemporană înregistrează o mare pierdere. Dumnezeu să-l odihnească!
Uniunea Scriitorilor din România,
Filiala Piteşti