Înfiinţat în 1941, Premiul Apollinaire încoronează în fiecare an „dincolo de orice dogmatism scolastic sau tehnică literară, un volum caracterizat prin originalitate şi modernitate”. Considerat cel mai important premiu de poezie din Franţa, un Goncourt al poeziei, el este înmânat câştigătorului în cadrul unei ceremonii fastuoase. Juriul, care este ales pe viaţă, ia în discuţie numai cărţile poeţilor consacraţi, unanim recunoscuţi. De-a lungul anilor, în palmaresul acestui premiu s-au numărat, printre alţi laureaţi prestigioşi, Hervé Bazin, Léopold Sedar Senghor, Anise Koltz, Lionel Ray.
Anul acesta, premiul i-a fost acordat poetei Linda Maria Baros, pentru volumul La Maison en lames de rasoir, Cheyne éditeur, 2006 (Casa din lame de ras, Editura Cartea Românească, 2006). Ceremonia de premiere a avut loc pe 16 octombrie 2007 la hotelul Claret din Paris.
La 26 de ani, Linda Maria Baros este cel mai tânăr laureat al Premiului Apollinaire.
Linda Maria Baros s-a născut pe 6 august 1981 în Bucureşti. A obţinut licenţa şi masteratul în litere la Sorbona-Paris IV; în prezent, este în ultimul an de doctorat la aceeaşi universitate şi la Universitatea Bucureşti.
A publicat patru volume de versuri: Amurgu-i departe, smulge-i rubanul! (2001), Poemul cu cap de mistreţ (2003), Le Livre de signes et d’ombres (Cheyne éditeur, 2004), care a obţinut Premiul pentru vocaţie poetică în Franţa, La Maison en lames de rasoir (Cheyne éditeur, 2006 – Premiul Apollinaire, Franţa), două piese de teatru şi două volume de studii literare în limba franceză. Volumele de poezie publicate în Franţa au apărut şi în versiune românească: Dicţionarul de semne şi trepte (Editura Junimea, 2005) şi Casa din lame de ras (Editura Cartea Românească, 2006).
A tradus în limba română sau franceză peste douăzeci de cărţi, între care volume de Henri Michaux, Boris Vian, Guy Goffette, Alphonse Daudet, Antonia Maria Ortega, Nichita Stănescu etc.
A fost bursieră la Le College Européen des traducteurs littéraires de Seneffe (Belgia, 2002), the 3rd Poetry Translation Workshop The Golden Boat (Slovenia, 2005), Le Centre de Rencontres Abbaye Neumünster (Luxembourg, 2006), iar în noiembrie 2007 va fi la Casa Poeziei din Amsterdam. A participat la mai multe festivaluri internaţionale: Neptun (România, 2001), Rabat (Maroc, 2004), Le Printemps des Poetes (Franţa, 2005, 2007), Biennale Internationale de poésie de Liege (Belgia, 2005), Odyssey International Festival (Amman, Iordania, 2005), Le Festival International de Poésie de Teranova (Franţa, 2006), Lectures sous l’arbre (Franţa, 2007). În luna noiembrie a acestui an va fi prezentă la Festival Dacia – Méditerranée din Franţa.
Este iniţiatoarea şi coorganizatoarea festivalului Primăvara poeţilor/Le Printemps des Poetes în România (2005), în Republica Moldova (2006) şi în Australia (2007).
Linda Maria Baros este totodată secretarul adjunct al Asociaţiei Traducătorilor de Literatură Română, cu sediul la Paris, şi directoarea revistei literare VERSUs/m.
Este membră a Uniunii Scriitorilor din România de la începutul anului 2002.
Premiul Apollinaire, cel mai important premiu de poezie din Franţa, i-a fost acordat Lindei Maria Baros