„Ministerul Culturii
este autorul prezentului genocid cultural”

Prozatorul Marius Tupan, directorul revistei „Luceafărul”, şi criticul Dan Cristea s-au întâlnit vineri, 6 octombrie, în sala mare a Bibliotecii Judeţene Argeş cu scriitorii piteşteni. Evenimentul a fost pus pe cale de doamna Elisaveta Novac şi Biblioteca Judeţeană. Deschiderea i-a aparţinut Denisei Popescu, o doamnă care ne-a ademenit cu mierea surâsului şi a graţiei sale de vineri.
Vom relata mai jos câteva idei „pe sărite” din discursul celor doi invitaţi, lipsa reportofonului din dotare urmând să scuze eventuala frângere a ideilor, ideile cu gleznele rupte.

Dan Cristea:
„Ar trebui gândită o strategie culturală la nivel naţional”

De Piteşti mă leagă tinereţea, pentru că, în tinereţe, am făcut parte din comandoul care a venit din Bucureşti să întocmească revista „Argeş”. Eram în echipa lui Tomozei, alături de Florin Mugur, Cezar Ivănescu şi Cerna Rădulescu. Am prins atunci, prin anii ’70, o perioadă de liberalizare a expresiei, de care revista „Argeş” a profitat.
Azi avem o libertate reală, dar revistele sunt mai puţin cunoscute, iar unele chiar proaste. Azi librăriile sunt jalnice, pentru că în ele nu găseşti cărţile româneşti care se editează. Viaţa literară s-a pulverizat şi ea şi puţine lucruri ne mai apropie. Nu a apărut o generaţie de critici care să egaleze nivelul acelor ani. Ar trebui gândită o strategie culturală la nivel naţional.
Am aici trilogia lui Marius Tupan, „Batalioane invizibile”, care mi se pare foarte intersantă. Cred că el este autorul unui subgen literar pe care l-aş numi distopic, adică reversul utopiei. Nu este un roman postmodern, pentru că postmodernismul este deja uzat. Dar el se înscrie într-un nou modernism. Oricum, romanul său este extrem de original.

2006-11-24T17:00:00+02:00