TEIU – FAŢA CURATĂ A TRADIŢIEI

Ediţia a II-a a „Zilelor Argeşului şi Muscelului” i-a convocat pe urmaşii întru spirit, de la Teiu, ai lui Vladimir Streinu, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene Argeş, ca un omagiu adus Tradiţiei în general, simplităţii şi frumuseţii vieţii rurale româneşti în special. Copii-dansatori şi copii-căluşari, copii-cântăreţi şi copii-recitatori din localitate, personalităţi culturale ale comunei, care au rămas aici – precum profesorul Vasile Fălcescu – care au mers mai departe, fără să fi dat însă jos din piept inima de Teiu – precum poetul Nicolae Eremia sau directorul acestei reviste, Jean Dumitraşcu – au fost prezenţi la întâlnirea-spectacol de la Biblioteca Judeţeană Argeş. Elegantă şi demnă, aşa cum îi e viţa, actriţa Ileana Iordache a onorat memoria tatălui, a cărui imagine a devenit inseparabilă de hotarele între care s-a născut: Vladimir Streinu înseamnă Teiu, Teiu se citeşte Vladimir Streinu.
Cu mare bucurie s-a oglindit, în ochii prăfoşi ai orăşenilor de astăzi, expoziţia etnofolclorică, amenajată chiar în sala de 120 de locuri pe scaune a Bibliotecii. Costume populare vechi, obiecte de folosinţă domestică din gospodăria de altădată (un „altădată” de poveste) de la Teiu, fotografii peste care vremea a vrut să treacă (pentru că le-a muşcat colţurile şi le-a înnegrit rama), covoare şi macaturi ţesute în casă, în multe iţe, până şi războiul care le-a ţesut – toate au stat faţă în faţă cu cetăţenii turmentaţi ai oraşului de asfalt şi maşini. Lumea dispărută revenise într-un fel la viaţă, plutea la marginea ei şi poate că unii ar fi vrut s-o prindă şi s-o facă să existe din nou.
De la Teiu la Piteşti sunt vreo 30 de kilometri. Şi câţiva oameni, care au făcut distanţa să rodească: bibliotecarele Cristina Duicu şi Amalia Bărbieru, directorul Mihail Sachelarie, primarul Mihai Popescu, institutoarea Irina Roşu, profesoara Corina Ciobanu.

2008-08-27T00:00:00+03:00