închinate prieteniei româno‑chineze
13 aprilie 2001 va rămâne o Zi Jubiliară în calendarul Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, Filiala Argeş. A fost un prilej de bilanţ şi perspectivă la împlinirea unui deceniu de existenţă a Filialei argeşene, o zi marcată de activităţi deosebite, pline de substanţă şi cu o mare încărcătură emoţională, organizate cu acest prilej la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti.
Sala de lectură a Bibliotecii a devenit neîncăpătoare pentru întâlnirea membrilor şi simpatizanţilor Filialei judeţene cu oaspeţi din China şi de la Bucureşti. La eveniment au participat Florea Dumitrescu, fost ambasador al României la Beijing, în prezent preşedintele Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, Ion Bobocea, membru în conducerea Asociaţiei, scriitorii Ion Parepa şi Alexandru Bartoc, generalul Armatei Chineze de Eliberare Li Donghui, vicepreşedinte al Asociaţiei de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinătatea, împreună cu soţia Zheo Xiaoling, vorbitor de limbă română, cu studii universitare la Bucureşti.
Cu acest prilej a fost lansat la Piteşti volumul III al monumentalei cărţi, Evantaiul celor 10 000 de gânduri. România şi China. Trei veacuri de istorie, Bucureşti 2010, autori: ambasador dr. ec. Florea Dumitrescu şi Ileana Hogea‑Velişcu, sinolog. Cartea a apărut din iniţiativa şi cu sprijinul Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză. Pe lângă volumul menţionat, a fost prezentata şi cartea Nestemate ale culturii chineze. Prinos de iubire pentru poporul chinez, scrisă de dr. ec. Florea Dumitrescu şi Ileana Hogea‑Velişcu.
Pe marginea acestor eflorescenţe ale prieteniei româno‑chineze a luat cuvântul Olga Halibei, vicepreşedinte al Asociaţiei de Prietenie România – Republica Populară Chineză, Filiala Argeş vorbitor şi traducător de limba chineză.
În deschiderea manifestării, dr. Octavian Sachelarie, director al instituţiei gazdă, a adresat un cuvânt de bun venit oaspeţilor şi îi acordă Diploma de Excelenţă a Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu.
Prof. univ. dr. Petre Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, Filiala Argeş, autor al cărţilor Vasul de porţelan pictat cu o mie de flori şi China. Sensuri istorice, adresându‑se înalţilor oaspeţi şi tuturor participanţilor, a prezentat momente mai importante din existenţa filialei argeşene, dintre care trebuie reţinute zilele de 20 aprilie 2001 – oficializarea înfiinţării acesteia şi 27 aprilie 2001 – prima reuniune a noii Filiale, găzduită de Rectoratul Universităţii din Piteşti, în prezenţa notabilităţilor judeţene şi municipale, ambasadorului Republicii Populare Chineze la Bucureşti, a preşedintelui Asociaţiei pe ţară, Florea Dumitrescu, fost ambasador al României la Beijing (1978-1983). Pentru coordonarea activităţii Filialei s‑a nominalizat un comitet format din preşedinte (prof. univ. dr. Petre Popa); vicepreşedinte (prof. Olga Halibei), secretar (ing. Adrian Feneşan), patru membrii (prof. Constantin Ştefănescu, economist Monica Dudău, ing. Victor Jigman, prof. univ. dr. Nicolae Barbu), formulă existentă şi în prezent.
Dintre activităţile Filialei, vorbitorul menţionează sărbătorirea cu regularitate la Piteşti a Zilei Naţionale a Republicii Populare Chineze şi a Anului Nou Chinezesc. Periodic, s‑au derulat acţiuni tematice, interactive, dintre care: China la începutul mileniului III, China, ţara turismului mondial (2004), China – O ţară două sisteme (2006), China Mare Putere Olimpică (2007), Shanghai – Capitala Economiei Mondiale (2010). Două dintre aceste manifestări au fost onorate de prezenţa ambasadorilor Republicii Populare Chineze la Bucureşti Chen Delai (2001) şi Liu Zengwen (2010). Mai sunt menţionate amplele expoziţii documentare primite de la Ambasadă, găzduite în spaţiile Muzeului Judeţean, intitulate Macao – Zece ani de la retrocedare, respectiv Caleidoscopul Chinei, dar şi prezentarea volumelor I şi II din cartea Evantaiul celor 10.000 de gânduri. România şi China Trei veacuri de istorie.
Ca perspective de viitor, preşedintele Filialei argeşene, menţionează intenţia înfiinţării unei filiale a Institutului de Cultură Chineză Confucius şi a unei structuri universitare de stat pentru pregătirea studenţilor veniţi din China.
Preşedintele Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, Florea Dumitrescu, a menţionat că a venit la Piteşti pentru a lua parte la această manifestare culturală a filialei argeşene şi la prezentarea celor două cărţi editate la 60 de ani de la stabilirea relaţiilor de prietenie între România şi Republica Populară Chineză.
Domnul general Li Donghui mulţumeşte pentru cinstea de a fi invitat împreună cu soţia la aniversarea celor 10 ani de la înfiinţarea Filialei Argeş.
Gheorghe Davidescu, prefectul judeţului Argeş, consideră că este onorat să fie prezent într‑o astfel de adunare alături de ambasadorii prieteniei unui popor despre care nu putem spune decât lucruri frumoase. În anul 2005, vizitând China, s‑a simţit într‑o altă lume. Are toată admiraţia pentru poporul chinez care ne poate fi exemplu.
Colonelul (r) Marius Balaban, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, Filiala Argeş, salutând milităreşte înaltul oaspete şi însoţitorii săi, menţionează că prietenia nu trebuie să fie numai declarativă, ci bazată pe fapte. Astfel China ne‑a fost alături în 1968, în criza cehoslovacă, în 1970 la inundaţii în 1977 la cutremur, iar România a fost alături de China la epidemia din 2003 şi la cutremurul din 2008. China respectă tradiţiile, trecutul, eroii. Propun să dezvoltăm relaţiile de colaborare prin intermediul revistei Argeş – Cultul Eroilor şi oferă paginile dedicate Chinei din numărul 5 al acesteia, în curs de apariţie.
Col. (r) Ion Bratu membru al aceleiaşi filiale afirmă că este un admirator al poporului chinez, care a câştigat bătălia cu istoria, al gândirii şi copleşitoarei culturi a acestuia.
Domnul ing. Ion Pietrăreanu, fost director al Combinatului pentru Prelucrarea Lemnului Piteşti menţionează vizita preşedintelui Republicii Populare Chineze Zhou Enlai la întreprinderea amintită, consemnată în Cartea de Aur a acesteia, precum şi a unei delegaţii din provincia Si Zhuan din anul 1984.
Col. (r) Eugen Popescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, Filiala Argeş, se referă la vizita pe care a efectuat‑o în fruntea unei delegaţii militare în provinciile Beijing, Nancing, Saicing.
Prof. drd. Cornel Popescu transmite un salut călduros din partea primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu şi a Consiliului Local Mioveni.
Domnul colonel (r) Gheorghe Rădescu, menţionează că în urmă cu 60 de ani, fiind tânăr locotenent la Corpul 4 Tancuri, a participat la schimburi de delegaţii militare, cunoscând tinerii armatei chineze, care l‑au impresionat prin ţinută şi modestie.
În încheierea manifestării, directorul Bibliotecii judeţene a conchis că relaţiile româno‑chineze trebuie să aibă o continuitate. Ele reprezintă o relaţie de suflet. Un grup de elevi de la Colegiul Naţional Ion C. Brătianu a oferit flori soţiei domnului general, întreţinându‑se cu distinşii oaspeţi. Apreciind gestul, domnul general Li Donghui i‑a invitat pe tinerii simpatizanţi să viziteze China şi le‑a spus că fiecare dintre noi trebuie să punem o cărămidă la Marele Zid Chinezesc şi astfel el va dăinui veşnic.