Literatura Antares

Literatura Antares vrea să fie literatura de de pretutindeni, desfăşurată sub semnul Festivalului Internaţional „Serile de literatură ale revistei Antares”, care a avut loc în perioada 27 mai – 3 iunie 2011 la Galaţi, Brăila, Maliuc şi Sulina.
În programul celei de-a XIII-a ediţii a festivalului au fost incluse lansări de carte, recitaluri poetice, colocvii, expoziţii de pictură şi sculptură.
Festivalul a debutat în sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Galaţi. Au participat câteva dintre oficialităţi – Eugen CHEBAC, preşedintele C.J. Galaţi, Florin PÂSLARU, deputat şi Sergiu DUMITRESCU, directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

* Eugen CHEBAC, preşedintele C.J. Galaţi, unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai festivalului de 7 zile:
„Cultura costă, dar cât costă incultura? Important este ce las mai departe şi cui las”.
* Unde şi cum se citeşte poezia? Poezia se citeşte oriunde şi, în cele din urmă, oricui, atunci când metafora nu îşi mai află locul în tine. La Galaţi, poezia s-a citit în foişorul de lemn de pe faleză, pe bicicletă (Peter SRAGHER) şi chiar pe patine cu rotile (Florina ZAHARIA). Eu am citit „Patria mea” desculţ. Altfel cum, patria mea?
Şi s-a mai citit poezie pe Dunăre, în nava Borcea, în limbile română, engleză, franceză şi, admirabil, în arabă, de către Hanane AAD.

* Peter SRAGHER, omul cu două suflete, creează „atmosferă” şi ne scoate din amorţeală. El recită în limba română poezia invitaţilor străini şi tot el citeşte în engleză poezia poeţilor români.

* Un poet din Estonia… ne-a recitat din aşa-zisa poezie sonoră, formată numai din strigăte, urlete, spaime, bucurii, şoapte… O „poezie” fără cuvinte. Dar poetul era în acelaşi timp şi actor şi, în consecinţă, el avea posibilitatea să apeleze şi la alte căi pentru a ne transmite un sentiment…
Îmi amintesc o proză a lui Borges despre un trib în care unul dintre războinicii fără arme îşi impresiona comunitatea prin nişte gesturi şi sunete care nu puteau fi „traduse” nici de către confraţii săi. Borges îl numea pe omul acela poet.
 
* La fiecare ediţie a festivalului, poetul Corneliu ANTONIU tipăreşte o antologie bilingvă, în care se regăsesc poeţii invitaţi. În acest an, în ANTOLOGIE LIRICĂ (LYRICAL ANTHOLOGY), editată de Fundaţia Culturală Antares, se regăsesc poeţii:
Serge BASSO de MARCH – Luxemburg
Dieter BERDEL – Austria
Teo CHRIAC – Rep. Moldova
Virgil DIACONU – România
Adrian Alui GHEORGHE – România
Aida HANCER – România
Hughes LABRUSSE – Franţa
Christian SCHENCK – Germania
Nicolae SPĂTARU – Rep. Moldova
Peter SRAGHER – România
Valeriu STANCU – România
Arcadie SUCEVEANU –
Rep. Moldova
George VULTURESCU – România
Ion ZIMBRU – România
Peter WAUGH – Anglia
Bernhard WIDDER – Austria

* Primesc câteva cărţi: „Cronica de cafea”, autor Dana POTORAC, o poezie cu ochii albaştri („organizam petreceri la care Bach întârzia mereu”), „Academia de la Suceava şi Schola latina de la Cotnari”, semnată de prietenul Valentin TALPALARU, „Caietul animatorului”, versuri de Virgil COSTIUC, „Muze sub aparenţe”, versuri, de Violeta CRAIU şi două cărţi de versuri semnate de Valeriu VALEGVI – „Istorii înainte de marele clic” şi „Vremea vremii”. Mai primesc „Scrisori netrimise”, o carte de proză, cuceritoare prin sinceritatea controlată artistic, dramatism, ironie şi autoironie, prin problematica arzător umană – IUBIREA! –, semnată de Florentina-Loredana DALIAN.
Acestea sunt câteva dintre cărţile pe care ni le oferim reciproc şi de care nu ştiu decât prietenii noştri. Sunt cărţi pe care, altfel, nu le ştie nimeni, de vreme ce, fiind refuzate de librării, ele nu ajung la cititor. Iată literatură invizibilă, care trebuie să fie peste 80% din cartea tipărită şi care nu are nicio şansă de viitor. Iată-mă, aşadar, melancolic şi nemulţumit de soarta cărţilor.
 
* Îl cunosc pe Simon AJARESCU şi răsfoiesc placheta lui de versuri „Biopoeme”, apărută la Editura Tineretului, în 1969. O carte cu acelaşi nume, „Biopoeme”, editează în 2009 Dinu FLĂMÂND… Furt de nume sau simplă întâmplare? La cât de puţină poezie se află în versurile lui Flămând, aş fi tentat să spun că el i-a furat titlul lui Ajarescu. Dar e posibil ca Flămând să nu fi avut habar de titlul lui Ajarescu. Nici eu nu ştiam nimic despre cărţile lui şi nici chiar de existenţa sa.

* O plimbare, noaptea, pe Calea Domnească, un fel de Strada Mare a Galaţiului. O stradă plină de clădiri vechi, impresionante. Iată ACADEMIA, o construcţie de pe la 1880, somptuoasă, rece şi, îndeosebi, stranie. Un templu? Râsul unei femei coboară scările până la mine. Până în braţele mele.

* Mă despart de ANTARES, de constelaţia poetică ANTARES, de poezia citită în chioşcul de lemn, pe bicicletă, pe patinele cu rotile, desculţ sau pe Dunăre. Mă despart pentru o clipă de o întâlnire de neuitat, pentru care poetul Corneliu ANTONIU, organizatorul festivalului, şi sponsorii merită această maximă a lui Carol Quintul:
„Nimic nu recomandă pe potrivă prestigiul Înălţimii Imperiale decât faptul de a aduce servicii neamului omenesc”.
Iată, totodată, o temă de meditat pentru guvernanţii din dealu’-valea politichiei româneşti…

Premiile Festivalului Internaţional “Serile de literatură ale revistei Antares”

Trofee:
Petar Chuhov – Bulgaria
Peter Sragher – România
Serge Basso de March – Luxemburg
Hughes Labrusse – Franţa
Ion Avram – prozator, România

Diplome de excelenţă
Eugen Chebac – preşedintele CJG
Sergiu Dumitrescu – director Centrul Cultural Dunărea de Jos
Dana Potorac – director Editura Homer
Nicuşor Ciumacenco – viceprimar Galaţi

Premiul pentru Poezie
Ruxandra Anton
Virgil Costiuc

Premiul revistei Dunărea de Jos
Valeriu Stancu – Iaşi

Juriul:
Al Dobrescu – preşedinte
Liviu Ioan Stoiciu
Iulian Grigoriu
George Vulturescu
Valeriu Stancu

* Invitaţi la festival: Bernhard WIDDER, Christian SCHENCK, Hanane AAD, Hughes LABRUSSE, Jaan MALIN, Petar CHUHOV, Peter SRAGHER, Peter WAUGH, Serge BASSO de MARCH, Triin SOOMETS, Valeriu STANCU, Liviu Ioan STOICIU, Adrian ALUIGHEORGHE, Virgil DIACONU, George VULTURESCU, Mihail GĂLĂŢANU, Florentina DALIAN, Virgil COSTIUC, Valeriu VALEGVI, Aida HANCER, Andrei VELEA, Arcadie SUCEVEANU, Carmen RACOVIŢĂ, Gheorghe PETCU, Nicolae SPĂTARU, Cătălina CADINOIU, Teo CHIRIAC, Pr. Sava BOGASIU.

2011-06-02T16:00:00+03:00