Acest Mic dicţionar de istorie elaborat de profesorul Petruţ Pârvescu răspunde unei necesităţi, mai prezentă astăzi decât altădată în spaţiul cultural si educaţional românesc. Din păcate, locul istoriei în procesul de învăţământ a fost diminuat, numărul orelor de predare la această disciplina a scăzut, iar programa nu a ajuns încă la o formulă de echilibru. Pentru mulţi elevi istoria nu mai este o materie atrăgătoare. De asemenea, manualele, dată fiind şi limitarea numărului de ore, nu le oferă tot ceea ce ar trebui şi ar dori să afle. Există, în consecinţă, goluri în procesul formativ al copilului şi apoi al tânărului. Acest dicţionar oferă soluţii, explicaţii, căi de comprehensiune. Domnul profesor Petruţ Pârvescu a realizat o lucrare meritorie, cu simţ de echilibru şi acribie, un dicţionar util şi totodată interesant. Sunt convins că ea va trezi un legitim şi meritat interes al unui public cititor variat.
Micul dicţionar de istorie are meritul de a fi redactat pe înţelesul tuturor. Are o construcţie simplă, iar limbajul folosit este direct, nealambicat, nepretenţios. În fapt, conţine pe scurt, dar limpede, direct, accesibil, un bagaj important de cunoştinţe utile oricui, inclusiv celor care au părăsit de decenii băncile şcolii. Va fi o carte, un instrument de lucru folositor tuturor, în el găsindu-se datele esenţiale despre diferite personalităţi, dar şi explicaţiile pentru cuvinte aparţinând lumii trecutului, cuvânt ale căror valenţe sunt valabile până în zilele noastre. Accentul cade pe istoria naţională, dar, în ceea ce aere ea mai esenţial, nu este lăsată deoparte nici istoria universală, cu o evidentă subliniere a datelor şi elementelor de istoria civilizaţiei şi culturii. Autorul a introdus, intre altele, în dicţionar, tocmai pentru a-l lega de interesul şi apetenţa tinerilor pentru muzică şi cinema, şi „voci” privind formaţiile Abba şi pe marele comic Chaplin, care aparţin neîndoielnic istoriei contemporane şi celei recente.
Autorul s-a întemeiat şi pe propria sa experienţă de dascăl în operaţiile de selectare a termenilor şi chiar în privinţa redactării lor, ceea ce contribuie la atractivitatea unei astfel de lucrări şi, fără îndoială, la evidenta ei accesibilitate.
Domul profesor Petruţ Pârvescu a realizat o lucrare meritorie, cu simţ de echilibru şi acribie, un dicţionar util şi totodată interesant. Sunt convins că ea va trezi un legitim şi meritat interes al unui public cititor variat.
* Petruţ Pârvescu, Mic dicţionar de istorie, Editura Cartex, 2009