Poeţii, pelerini de 17 ani la Iaşi

Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Societatea Culturală “Junimea ‘90”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, a organizat în perioada 25-26 martie, “Sărbătoarea poeziei”. Am putea spune că şi anul acesta, de la Buna vestire, sărbătoare creştină, Iaşiul pare că a fost, timp de două zile, capitala liricii româneşti. Scriitori din toată ţara s-au întâlnit în Podul Casei Pogor, acolo unde T. Maiorescu şi V. Pogor ţineau şedinţele Junimii. Aşadar, de la Satu Mare, de la Bucureşti, de la Botoşani şi Târgu Neamţ, din Bucovina şi din Piteşti, precum şi din Suceava şi Tecuci, dar şi din Bârlad şi Chişinău, drumurile poeţilor vorbitori de limbă română au avut drept capăt de linie Iaşiul.
Moderatorul acestei ediţii, poetul Daniel Corbu, a ţinut să precizeze în deschiderea evenimentului că ideea organizării acestei sărbători dedicate poeziei i-a aparţinut poetului ieşean Lucian Vasiliu, care, timp de 17 ani, de Buna Vestire, cheamă la Iaşi Poezia şi pe făuritorii ei. Programul sărbătorii poeziei a debutat anul acesta cu un recital din lirica eminesciana: “Cu gânduri şi cu imagini”, în prezentarea actorului Daniel Busuioc. Sărbătoarea a continuat cu prezentări de reviste: “Poesis” (Satu Mare), “Convorbiri Literare” (Iaşi), “Literatura şi Arta” (Chişinău), “Dacia Literară” (Iaşi), “Cafeneaua literară” (Piteşti), “Feed Back” (Iaşi), “Hyperion” (Botoşani), “Poezia” (Iaşi). Totodată, în Podul Pogor, au avut loc discuţii libere pe tema “Condiţia poetului şi a poeziei în epoca postmodernă”, iar la îndemnul poetului nemţean Adrian Alui Gheorghe, aceste discuţii s-au transformat într-un adevărat maraton de poezie. Invitaţii, atât din ţară cât şi din Basarabia, au citit poeme şi au comentat, prin propriile versuri, starea poeziei actuale. Potrivit poetului din Satu Mare, George Vulturescu, la Iaşi poezia nu pare să aibă un ton provincial, asta pentru că ea este făcută de aceia care iubesc verbul liric indiferent dacă acesta este rostit în toate colţurile ţării. El a mai precizat că viaţa revistelor literare româneşti este incertă deoarece acestea nu au fonduri suficiente pentru a supravieţui. „Acum, nu este un timp propice pentru poezie, pentru editat reviste de poezie. Revista POESIS, pe care o conduc, se realizează cu foarte mari greutăţi. Vorbind, însă, despre această Sărbătoare a poeziei, vreau să vă spun că pentru mine aceasta înseamnă o extraordinară întâlnire a poeţilor.”  Liviu Ioan Stoiciu, poet din inima Neamţului, mai exact din Dumbrava-Roşie, stabilit acum la Bucureşti, a citit texte inedite şi i-a sfătuit pe tinerii poeţi să-şi urmeze blestemul, dar să îi citească şi pe poeţii care au publicat în volume. Pentru poeţii din Basarabia, Nicolae Dabija şi Valeriu Matei, evenimentul din „Pod Pogor Fiul” a argumentat încă o dată că poezia română este elementul principal care leagă cele două maluri ale Prutului. Poetul Nicolae Dabija a ţinut să precizeze că venirea lui la Sărbătoarea Poeziei poate fi comparată cu un pelerinaj şi că România, prin poeţii pe care îi are, poate fi considerată şi recunoscută ca o supraputere poetică. „Compar fiecare venire a mea la Iaşi cu un pelerinaj la locuri sfinte. La Iaşi s-a tipărit Cazania, la Iaşi a iubit Eminescu… România este o supraputere poetică şi vă mulţumesc că ne-aţi inclus şi pe noi, poeţii basarabeni, în această supraputere.”  
Şi cum orice sărbătoare lirică înseamnă carte, invitaţii acestei ediţii şi-au prezentat volumele de poeme apărute recent la editurile din ţară şi străinătate. Printre cei care au avut curaj să vorbească sau să citească din cărţile lor amintesc aici pe Horia Zilieru, Doina Popa, Lucian Alecsa, Liviu Apetroaie, Valentin Talpalaru, Katya Kelaro, Vlăduţ Scutelnicu, Adrian Alui Gheorghe, George Vulturescu, Tucu Moroşanu, Liviu Ioan Stoiciu, Cassian Maria Spiridon, Gellu Dorian, Adi Cristi, Valeriu Matei, Paul Gorban, Daniel Corbu, Liviu Pendefunda etc. Pentru că poezia însemnă creaţie, recital şi dialog, tot de Buna vestire, la Iaşi, poeţii Daniel Corbu, Liviu Apetroaie şi Cătălin Ştefan, în prezenţa poeţilor Lucian Vasiliu, Horia Zilieru, Bogdan Baghiu, Cristina Dascălu, George Vulturescu, L. I. Stoiciu şi mulţi alţi invitaţi sau creatori de poezie, au inaugurat şedinţele seriei noi de junimişti, „Junimea Nouă”. Acestea vor avea loc în fiecare ultimă joi a lunii, în „Podul Pogor Fiul”.

2010-05-16T16:00:00+03:00