Luni, 11 ianuarie, s-a desfăşurat în Piteşti prima zi a colocviului internaţional de arhitectură, intitulat “Meserii – materiale – tehnici – valori tradiţionale, surse de inspiraţie pentru dezvoltarea durabilă”. Participanţii (antropologi, sociologi, istorici de artă, arhitecţi) au căzut de acord că e nevoie de reîntoarcerea la valorile tradiţionale pentru o dezvoltare durabilă a României.
Evenimentul, organizat de Uniunea Arhitecţilor din România şi Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Argeş, s-a bucurat de participanţi de marcă. Moderatorul colocviului a fost Petre Guran, directorul UAR, istoric cunoscut, cu studii la Universitatea Princeton, care a deschis lucrările cu un eseu despre cunoaşterea tradiţională şi cea modernă – două tipuri de a vedea lumea, din care arhitectul trebuie să înveţe deopotrivă. „Doar îmbinînd sfaturile bătrînilor cu rigoarea matematicii, doar îmblînzind spaţiul cu frumuseţea icoanei, vom reuşi să revenim la casa cu suflet”, a spus domnia sa.
Caroline Fernolend a prezentat apoi experienţa Fundaţiei „Mihai Eminescu”, o organizaţie non-profit, patronată de Alteţa Sa Prinţul Charles, organizaţie care operează în patru judeţe ale Transilvaniei. Surprinzător, poate, pentru prejudecăţile noastre, Fundaţia a reuşit să mobilizeze populaţia de etnie rroma, stabilită în casele saşilor emigraţi după 1989, să se implice în restaurarea acestor locuinţe, a dezvoltat meşteşuguri tradiţionale şi, cu bani puţini, a reuşit să refacă ţesutul local sfîşiat de emigraţie – astăzi, la Viscri şi în împrejurimi, bisericile fortificate ale saşilor, casele şi drumurile sînt restaurate şi puse în valoare de noii locuitori, care au devenit mîndri de satele lor.
S-a remarcat şi intervenţia arhitectului brazilian Leo Orellana, coordonatorul Planului de reabilitare a Centrului Vechi al oraşului Salvador de Bahia, o zonă aflată în patrimoniul universal UNESCO – cu rigoare carteziană, domnia sa a definit conceptele necesare înţelegerii problemei patrimoniului şi a descris efortul impresionant, uman, material şi financiar, necesar acţiunii. Morala intervenţiei – nici o zonă istorică nu va supravieţui, dacă nu e integrată într-un spaţiu mai larg, viu, al oraşului, de la care să tragă sevă şi pe care să-l înnobileze cultural.
Un cuvînt de bun venit au rostit Constantin Davidescu, prefectul judeţului Argeş, Florin Tecău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi Andrei Nicolescu, directorul coordonator al DJCCPCN, organizatorul eficient şi discret al colocviului.
Persoană de contact – Cristian Cocea, consilier principal DJCCPCN Argeş, tel. 0744.439424, adresa: Piteşti, Piaţa Vasile Milea nr.1, Tel: 0248-220833, Fax: 0248-220833.