ADRIAN MICHIDUTALucreţiu Pătrăşcanu, groparul filosofiei româneşti

Lucreţiu Pătrăşcanu filosof? Pentru mulţi dintre noi, Lucreţiu Pătrăşcanu este cunoscut ca jurist, profesor de istoria economiei politice la Facultatea de Drept din Bucureşti şi cei mai mulţi îl ştiu ca om politic comunist, ministru al justiţiei comuniste din primul guvern de după 23 august 1944.
Lucreţiu Pătrăşcanu s-a născut la Bacău, în casa profesorului şi scriitorului D.D. Pătrăşcanu, în ziua de 4 noiembrie 1900. Tatăl provenea dintr-o veche familie boierească, era profesor de istorie, autor de manuale şcolare de istorie din perioada interbelică. Preocupările intelectuale ale lui D.D. Pătrăşcanu l-au adus în preajma lui G. Ibrăileanu şi a lui Constantin Stere, ce vor anima revista ieşeană Viaţa românească. Cu toate că nu a fost un politician prea inspirat, D.D. Pătrăşcanu a exercitat o influenţă puternică asupra copilului Lucreţiu, alintat în familie „Coca”. Copilăria şi-a petrecut-o în localitatea natală până în 1907; începând cu anul 1908, promovează, la Bucureşti, primele patru clase primare. Între 1912 şi 1916 îşi continuă şcoala la Liceul Internat din Iaşi.
În toamna anului 1916, revine în Bucureşti, îşi urmează studiile la Liceul Matei Basarab, unde tatăl său preda istoria. Imediat după război trăieşte o adevărată dramă: profesorul D.D. Pătrăşcanu este eliminat din învăţământ sub acuzaţia că a manifestat atitudine filogermană în timpul ocupaţiei germane, iar el, elevul fără de vină, este stigmatizat de colegi.

2007-05-19T16:00:00+03:00