În urmă cu şapte ani (21 septembrie 2002), se înfiinţa, la Centrul Cultural Piteşti, Clubul de Istorie Armand Călinescu, având ca obiectiv stimularea dezbaterilor şi cercetării ştiinţifice în domeniul enunţat. Auspiciile se dovedeau optimiste din cel puţin trei puncte de vedere.
Bunăoară, patronul spiritual, Armand Călinescu (1893-1939), născut la Piteşti, este, pentru conştiinţa naţională, una dintre cele mai importante personalităţi ale României interbelice. Totodată, în reşedinţa Argeşului se află Centrul de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare Istorice, care dispune de un portofoliu deosebit de amplu, deschis investigaţiilor publice. De asemenea, în 2002, se înfiinţa, ca entitate distinctă la Universitatea din Piteşti, Facultatea de Istorie, Filosofie, Jurnalism, astăzi, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. Specializarea Istorie exista la Facultatea de Litere din 1997, iar primii absolvenţi din Piteşti îşi începeau cariera în 2001.
Concomitent, s-a decis editarea, periodic, a revistei Restituiri Piteşti, unde vom regăsi de-a lungul timpului, concluzii formulate în urma cercetărilor întreprinse de tineri istorici ai Argeşului, oglindind, mai ales, contemporaneitatea. Iniţial, director a fost colonelul dr. Cornel Carp, comandantul Centrului de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare Istorice General Radu Rosetti.
Redimensionarea revistei s-a făcut în 2003, Serie Nouă, 24 de pagini, apoi, 32 de pagini, redactor-şef, Marius Chiva. În 2006, director a fost profesorul Ion Nania (1934-2009), iar în 2007, tânărul şi entuziastul publicist Narcis Ionuţ Gherghina (1979-2008), pregătit la şcoala istoriografiei din Piteşti. Ne bucură faptul că atât Clubul Armand Călinescu, cât şi revista Restituiri Piteşti sunt notificate în recenta sinteză Piteşti 620. Memento (p. 343-344), alături de alte valoroase enunţuri ce reliefează viaţa spirituală a urbei, existând perspectiva înscrierii acestora în Enciclopedia Argeşului şi Muscelului.
După o pauză de aproape doi ani, Restituiri revine în panoplia literaturii de profil, având la conducere o echipă care doreşte să amplifice tematica şi conţinutul programului editorial. Numărul actual este consacrat, prevalent, împlinirii a două decenii de la evenimentele revoluţionare din Decembrie 1989, derulate în Piteşti. Se adaugă alte articole referitoare la domenii convergente sensului prestabilit.
Prin demersul nostru, încercăm să contribuim la diversificarea modalităţilor de informare a cititorilor interesaţi de autentificarea, prin surse documentare plurivalente, a fenomenologiei istorice.
Din nou la drum