Titlul de mai sus aparţine conferinţei pe care filosoful Mircea Flonta *1) a susţinut-o de curând la Piteşti. Cum îi vede filosoful pe intelectuali? Cum îi vede, aşadar, omul care a „cetit” şi scris aproape toată viaţa, el însuşi intelectual şi încă unul de rasă?
Intelectualul model
La noi, spune filosoful, există două concepte elitiste asupra intelectualului: 1) Intelectualii sunt marile spirite din istoria culturii şi 2) Intelectualii sunt geniile creatoare. Dar putem vedea în intelectuali acei oameni instruiţi, care au studii şi care cultivă lucrările minţii lor, fără a avea finalitate practică.
Un intelectual respectă raţiunea, cultivă valorile întemeiate pe raţiune, adică libertatea şi toleranţa, între altele.
Misiunea intelectualului este aceea de a folosi raţiunea în aşa fel încât ea să aibă consecinţe bune asupra semenilor săi.
Libertatea de opinie este condiţia de existenţă a intelectualului. Ţinând seama că manipularea este folosită de toate sistemele politice, intelectualul are datoria de a trezi conştiinţele. El trebuie să-i formeze pe ceilalţi, nu să-i îndoctrineze. Să-i determine să gândească ei, nu să judece el. Atunci când Puterea este coruptă (care Putere nu e coruptă?), el trebuie „să controleze” Puterea.