Revista Argeş va supune atenţiei cititorilor săi, număr de număr, cărţile sau autorii ,,la ordinea zilei’’ care s-au impus opiniei publice prin valoarea intrinsecă. Cărţi şi autori care nu au nevoie de sponsorizări, publice sau private, ci pe care ,,se bat’’ editurile. Din fericire, literatura română de astăzi cunoaşte asemenea cazuri.
De 20 de ani trăim într-o societate capitalistă, dar, vai, mulţi scriitori au rămas cu mentalitatea de pe vremea ,,brandului’’ Ceauşescu (înregistrat la  O.S.I.M.), când statul plătea bine. Generaţia de aur interbelică trăia din drepturi de autor. Multe din romanele lui Eliade au fost scrise numai pentru a-şi putea plăti chiria! Un alt exemplu, tot capitalist: ,,Garantaţi că se vor vinde măcar 500 de  exemplare? Cât să ne acoperim costurile?!’’, era întrebat Noica prin 1985 de Payot, când filosoful se chinuia să publice o ediţie Blaga. Iar Noica nu a putut, fireşte,  garanta.  
Pentru a demonstra că se poate, că o carte de valoare poate avea succes de public şi de critică, deschidem această nouă rubrică. Pornind de la  reeditarea (cartea se află sub tipar la Polirom) a romanului Venea din timpul diez de Bogdan Suceavă. Un roman ce a apărut, deja, în traduceri, în Ungaria şi Bulgaria. În plus, Venea din timpul diez este în pregatire la Northwestern University Press, iar apariţia lui este anunţată, între altele, şi de sistemul amazon.com.  (J.D.)

BOGDAN SUCEAVABogdan Suceavă s-a născut la 27 septembrie 1969 la Curtea de Argeş. Între ianuarie 2002 şi noiembrie 2009 a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din ianuarie 2005 este membru al Pen Club West U.S.A. Doctorat în Matematică la Universitatea Statului Michigan (2002). Este profesor de matematică la California State University, Fullerton. A publicat volumele: Teama de amurg (proză scurtă, Editura Topaz, 1990),  Sub semnul Orionului (roman, Editura Artprint, 1992),  Legende şi eresuri (poeme, prefaţă de Alex. Ştefănescu, Magic Art Design, 1995),  Năluci şi portrete (grafică de Andrei Mănescu, Editura Nemira, 2001, editia a II-a Editura Asalt, 2010), Imperiul generalilor târzii şi alte istorii (Editura Dacia, 2002),  Bunicul s-a întors la franceză. Istorii (prefaţă de Liviu Antonesei, Editura Timpul, 2003),  Venea din timpul diez (roman, Editura Polirom, 2004), Bătălii şi mesagii (poeme, grafică de Dinu Lazăr, Editura LiterNet, 2005), Miruna, o poveste (Editura Curtea Veche, 2007), Distanţe, demoni, aventuri (Editura Tritonic, 2007), Vincent nemuritorul (roman, Editura Curtea Veche, 2008).

2010-03-16T16:00:00+02:00