Acum mai bine de doi ani, deschidea la Piteşti o expoziţie personală Bogdan Hojbotă. El este un produs de calitate al anilor ’80 şi totodată un „şef de şcoală” cu o tehnică impecabilă, demnă de a fi asimilată. Azi vine cu un grup de prieteni şi încearcă (şi chiar reuşeşte!) să prezinte preocupările unor mai tineri confraţi (cu vârste între 40 şi 45 de ani) într-o expoziţie „amestecată”, dar destul de convingătoare. Poate ne interesează mai puţin subiectul (care, “fireşte”, este înclinat spre erotic) cât mai ales ţinuta estetică a lucrărilor reunite pe simezele galeriei de artă Metopa, din Piteşti.
Sandu Matei Şerban este absolvent de grafică, dar aici vine cu lucrări de pictură cu influenţe pop artistice. Profesia de grafician este evidenţiată prin desenul precis şi mai ales reproductiv al lucrărilor sale.
Mara Breza aduce în expoziţie două piese în bronz, netrădându-şi astfel apartenenţa la şcoala de sculptură românească. Premiată pentru calităţile sale artistice, Mara Breza este într-un dialog continuu cu materia, dar şi cu forma vie, ea fiind fascinată de figura, aici atemporală şi uşor hieratică. Creează în permanenţă un mister ce te obligă să revezi lucrările pentru a intra într-o comunicare corectă cu autoarea.
Bogdan Breza, sculptor cu un palmares expoziţional intern şi extern foarte bogat şi de asemenea deţinător a numeroase premii pentru activitatea sa artistică vine cu o singură lucrare de sculptură. În rest, completează ideea descoperirii de stări prin lucrări de pictură de mici dimensiuni. Sculptorul „pictează” pe bronzuri cu scopul de a-şi exprima mai clar sentimentele şi stările. Lucrările sale „colorate” păstrează o certă trimitere către volume prin selecţia armoniei.
Andrei Romocean este absolvent al secţiei metal, dar pictează. Şi pictează bine folosind în egală măsură matematica (geometria compoziţiei) şi poezia. Suprafeţele îndelung lucrate au un rafinament cromatic meritoriu, chiar spectacular în unele cazuri. Pictorul Romocean nu „se lasă” citit imediat. El te invită să reciteşti într-o nouă vizită problemele comunicării sale. Practic, te vrea părtaş la bucuria sa în descoperirea unei lumi spirituale seducătoare.
Specialist în „artele focului”, Bogdan Hojbotă transformă plastic metalul (acum oţelul) într-o compoziţie de mici dimensiuni, dar care poate fi oricând dezvoltată şi transformată într-o lucrare monumentală hărăzită spaţiilor publice. Artist de mare forţă expresivă, construieşte opera în zona sculpturii nonfigurative. Întotdeauna plin de prospeţime, sculptorul continuă să compună cu ajutorul metalului armonii seducătoare. Nimic stereotip, nimic schematic în opera sa care, mai degrabă, poartă timbrul „vocii” sale şi dorinţa spectacolului de bună calitate. Economia de mijloace artistice nu este ostentativă la Hojbotă, pentru că este înlocuită de libertatea lăsată privitorului de a descoperi conflicte şi stări de spirit deosebite.
Expoziţia aceasta este chiar interesantă şi merită văzută.
Rafinament estetic la Galeriile de Artă Metopa