Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 4 – 8 octombrie 2021 noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces conform normelor sanitare în vigoare:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe scriitorul și editorul George Terziu, luni, 4 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema “Libertatea de a alege”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe dr. fizioterapeut Petruța Daniela Mihăilescu, eveniment care va avea loc luni, 4 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Dr. fizioterapeut Petruța Daniela Mihăilescu are o viață demnă de tumultul spiritual al vremurilor. Caracteristica femeii Petruța Daniela Mihăilescu este alegerea perfecționării în diverse domenii, continuarea activităților de suflet în care emană fericire, bucurie, iubire. Petruța Daniela Mihăilescu are o foarte mare viteză în manifestarea alegerilor sale. Calitățile de lector universitar, de antreprenor de peste 20 de ani în domenii precum ortezării-dispozitive medicale o definesc ca femeie întreprinzătoare de succes. Din punct de vedere spiritual, ea reușește să înțeleagă rostul evenimentelor din viața oamenilor, să exprime idei extraordinare ca realizator tv., să hotărască cu discernământ ce metodă sau tehnică poate fi aplicată în cazul celor care au probleme de sănătate și să încurajeze cu mare elan persoanele care aplică ceea ce este înalt vibrațional în gândirea normală. Alegerile noastre concordă de foarte multe ori cu cele ale invitatei, iar succesul său este rezultatul iubirii pentru oameni !”, spune Simona Vasilescu.

 

Spectacol de muzică și poezie susținut de Trupa “Robertto”, sub îndrumarea artistului Robert Chelmuș, marți, 5 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Voi aduce la rampă o serie de copii care urcă pentru prima dată pe o scenă, copii nou veniți la cursul de actorie pe care-l desfășor la Centrul Cultural Pitești. Le-am pregătit un repertoriu bogat de poezii, precum și de piese de muzică instrumentală și pop, un buchet de dragoste din partea nepoților pentru bunicii lor. Oferim acest spectacol sub semnul Zilei Internaționale a Vârstnicilor, modelele noastre de bunătate și responsabilitate”, informează Robert Chelmuș.

 

Lansarea nr.3/2021 al revistei-document „Restituiri Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Istorie și istorii cu Marin Toma”,  coordonat de redactorul-șef al revistei-document “Restituiri Pitești”, dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 5 octombrie, de la ora 20.00.

“Revista document <Restituiri Pitești> este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cincisprezece ani. Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturilor și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: dr. Marius ANDREESCU, <Filosofi români mărturisitori ai dreptei credințe ortodoxe. Nae Ionescu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu>; Mariana Paula LIMBĂLATĂ, <Boierii Golești din prima jumătate a secolului al XVII-lea. De la Neacșa la Vișa din Golești (perioada boierilor Golești – Brâncoveni)>; prof. Claudiu CĂLCÎI, <Tudor Vladimirescu și orașul Câmpulung – întrebări care și-au găsit răspunsuri>; Octavian DĂRMĂNESCU, <Vechi acte din Pitești (I)>; Aurel RADU, <Situația edilitar-urbanistică a orașului Pitești în anul 1905>; prof. dr. Elena ȘTEFĂNICĂ, <Copil, dușman al poporului – Interviu cu doamna profesor Lăcrămioara Stoenescu, urmaşă de fost deţinut politic>; Jean DUMITRAȘCU, <Ion Nania, fost redactor-șef al revistei „Restituiri Pitești>”, informează Marin Toma.

 

 

Prelegerea cu tema “Farmecul limbajului în creația eminesciană”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 6 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“Trăiască Nația! Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: Sus cu dânsa! Cei care urmăresc proiectul <Teme Culturale în Emoții Raționale> pe care-l derulez la Centrul Cultural al Municipiului Pitești știu deja de ce e nevoie să rostim apăsat și tot mai des aceste cuvinte: pentru că noi românii avem încă de înfăptuit dezideratul cel mai sfânt al nației noastre, care trebuie asumat individual și de către toți, împreună: Întregirea Țării, Întregirea Neamului.

Dedicăm prima emisiune din octombrie 2021 unui model de lectură și de înțelegere a unor poezii eminesciene, atrăgând atenția asupra limbajului folosit, metaforic, cu sensuri proprii și figurate, polisemantic, uneori pitoresc-regional, poporan și istoric (B. P. Hașdeu), cu multiple latențe interpretative (Nicolae Apostolescu). Fără înțelegerea acestuia și a numeroaselor incursiuni transdisciplinare, transculturale (mitologie, istorie, arte, știință, filosofie etc.), în sensul formulărilor lui Basarab Nicolescu, creația eminesciană e, dacă nu opacă pentru necunoscător, fie privită superficial, fie eronat. Trebuie de asemenea cultivat „farmecul” limbajului (Titu Miorescu), bogăția imaginativă și adâncimea cugetărilor. Astfel cunoscut, și analfabetismul funcțional își poate găsi și în Eminescu, citindu-l, înțelegând, un remediu, nemaivorbind de adâncirea cugetării și înălțarea sensibilității”, spune Lucian Costache.

 

Dezbaterea cu tema “In Memoriam Gheorghe Gomoiu”, în cadrul proiectului sub genericul “Evocări”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, eveniment care va avea loc miercuri, 6 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“La noua ediție a proiectului <Evocări> am invitat alături de mine pe conf. univ. dr. Sorin Mazilescu, etnolog  și pe actualul dirijor al Corului de cameră <Ars Nova>, pianistul Radu Titi, pentru a vorbi despre personalitatea copleșitoare a dirijorului și profesorului Gheorghe Gomoiu, fondator al corului de cameră <Ars Nova> și al Festivalului Internațional de Muzică Corală <D.G. Kiriac>. Ani buni, corul a funcționat la Centrul Cultural Pitești, dovadă că sala în care se desfășoară manifestarea se numește <Ars Nova>! Chiar corul academic al Filarmonicii Pitești a fost fondat de maestrul Gomoiu, tot în sala <Ars Nova>”, subliniază Jean Dumitrașcu.

 

Dezbaterea cu tema “Tunisia – Rădăcini Culturale, Toleranță și Speranță”, susținută de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Tunisia, Excelența Sa Doamna Raja Jhinaoui Ben Ali, în cadrul proiectului sub genericul „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber, joi, 7 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.

 

Prelegerea cu tema „Despre toxicitatea pozitivității iraționale”, în cadrul proiectului sub genericul „Cugetările unui om de graniță”, susținut de poetul și studentul la filosofie Radu-Alexandru Dincă, eveniment care poate fi urmărit exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești.

„Trebuie să fiu pozitiv indiferent de situație” sau <dragule/dragă, trebuie să fii optimist/ă mereu> sau <a fi mereu pozitiv – iată cheia succesului> sunt doar câteva dintre formele pe care le poate lua pozitivitatea irațională. La ce se referă obiectul discuției noastre? La nimic altceva decât la poziționarea noastră ca ființe inteligente, sociale și spirituale într-un univers bidimensional, plictisitor, iluzoriu, artificial și, chiar aș îndrăzni să spun, steril. Vreau să explorăm împreună posibilitatea de a gândi pozitivitatea, care este promovată (uneori obsesiv) peste tot în mediul online și în multe cărți de self-help, și din alt unghi, anume acela al efectelor negative pe care le poate avea asupra vieții noastre de zi cu zi. Eu cred că o viață sănătoasă din punct de vedere intelectual, emoțional și spiritual implică în mod necesar fluctuații în ceea ce privește raportarea noastră la sine, la lume și la alteritate (jonglăm cu raportări optimiste, pesimiste, sceptice, realiste etc.). Și despre acest lucru voi încerca să vorbesc, în termeni cât mai facili, în cadrul întâlnirii noastre”, spune Radu-Alexandru Dincă.

 

Dezbaterea cu tema „Fenomenul luptei anticomuniste reflectat în lucrările Simpozionului <Experimentul Pitești> 2021”, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de scriitoarea și editorul Mona Vâlceanu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Ilie Popa, președintele Fundației Culturale „Memoria”, Filiala Argeș, eveniment care va avea loc vineri, 8 octombrie, de la ora 12.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

2021-10-01T14:33:34+03:00