Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 13-17 septembrie noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 70% din capacitatea sălii, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare:

Prelegerea cu tema „Dreptate, Lege și Justiție. Semnificații Istorice, Teologice, Filosofice și Sociale”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 13 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„De la Platon și Aristotel încoace dreptatea a avut un loc privilegiat în gândire, în filosofie, teologie, morală și drept. Dintotdeauna, oamenii s-au întrebat ce este dreptatea. Poate exista o dreptate absolută? Cum poate deveni un om drept? Ce este dreptatea pentru credința ortodoxă? Ce este dreptatea socială? Și care este raportul dintre dreptate, lege și justiție? Pentru Aristotel, dreptatea este <suverană a virtuților, mai strălucitoare decât luceafărul de dimineață, mai strălucitoare decât luceafărul de zi…Dreptatea cumulează în ea întreaga virtute>.

John Rawls afirmă cu forță acest lucru: <Dreptatea este o virtute de căpătâi a unei societăți…La fel cum este adevărul pentru un sistem de gândire. Așa cum o teorie, oricâte calități ar avea, va trebui să fie respinsă ori cel puțin revizuită dacă nu este adevărată, tot așa legile și instituțiile dintr-o societate vor trebui părăsite sau cel puțin schimbate dacă nu sunt drepte>. Ne propunem în expunerea noastră să aprofundăm aceste aspecte, să găsim răspunsuri la întrebări și să analizăm relația dintre dreptate, lege și justiție în societatea de astăzi”, spune Marius Andreescu.

 

Dezbaterea cu tema „Decriptări străbune dintr-un alfabet necunoscut”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe ing. Nicolae Cornel Dobre, eveniment care va avea loc marți, 14 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitatul noii ediții a proiectului meu este ing. Nicolae Cornel Dobre, care a absolvit şi facultatea de Drept – având masterat, precum şi facultatea de Psihologie. Are 5 inovații brevetate de către statul român. În afară de aceste preocupări, ezoterismul i-a captat atenţia şi s-a canalizat spre studiu intens şi în acest domeniu. Când am citit cartea <Străbunii galactici ne vorbesc despre misiunea spirituală a României> am ajuns la capitolul <Cripograme>.

Am rămas uimită de desenele ciudate primite de doamna IO SECMUS care a scris cartea şi am aflat mai târziu că traducerile dintr-un alfabet necunoscut sunt făcute de domnul Nicolae Cornel Dobre. Avem lângă noi un om de excepţie, un izvor de cunoaştere prin aprofundare continuă a informaţiilor de acest gen”, spune Simona Vasilescu.

Prelegerea cu tema “Titu Maiorescu (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Limba română literară de-a lungul timpului”, coordonat de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 15 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Doctrina literară a <Junimii> a fost formulată exclusiv de Titu Maiorescu în perioada 1867-1893. El este primul nostru critic cu sistem teoretic şi practic definit. Şi-a legat numele de existenţa unei societăţi culturale şi a unei publicaţii apărute de-a lungul câtorva decenii, ca şi de promovarea scriitorilor mari. A adus cel dintâi elogiu de prestigiu dramaturgului Caragiale la o dată când piesele sale nu întruniseră adeziunea unanimă. A prevăzut locul fundamental pe care îl va ocupa Eminescu pe coordonatele conştiinţei noastre naţionale. A introdus un criteriu pertinent de ierarhie a valorilor, criteriul estetic, a formulat conceptul <operei deschise>, a teoretizat conceptul de <adevăr subiectiv>, ţinând de însuşi specificul creaţiei artistice”, spune Iudita Dodu Ieremia.

Dublu eveniment editorial și recital muzical, în cadrul proiectului sub genericul „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de poetul, artistul plastic, cantautorul și profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, miercuri, 15 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești.

„La noua noastră întâlnire am bucuria să vă prezint cele mai recente creații ale mele: Volumul de versuri <Mărturisiri nevinovate> si albumul de desene <Oameni frumoși>, apărute la Editura <Izvorul cuvântului> din București. Invitați sunt chiar editorii, Daniela Căprar și Florin Căprar, poeți consacrați. Evenimentul se va desfășura și cu interpretarea unor cântece proprii pe versuri scrise de mine”, este invitația lui Stelian Necșoi pentru cei interesați.

Prelegerea cu tema „Zgomotul și furia din mintea omului”, în cadrul proiectului „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, joi, 16 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La noua ediție a proiectului nostru vă propun o analiză asupra factorilor care ne influențează judecata”, ne incită George Smeoreanu.

Proiectul sub genericul „Folclor de la Vâlcea”, susținut de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, din municipiul Râmnicu Vâlcea, joi, 16 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vin cu drag la dumnevoastră, piteșteni iubiți, ca să vă încânt cu melodiile mele din zona folclorică Vâlcea, dar mi-am propus să vă prezint, de fiecare dată, interpreți și oameni de cultură dragi mie din mai multe zone din țară. La prima ediție a proiectului va fi invitată eleva Roxana Vârje” – este mesajul de suflet transmis de Tatiana Mărcoianu.

 

Dezbaterea cu tema „Drumul către performanță”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Pasionat de Șah cu Andrei Rădulescu”, coordonat de instructorul de șah Andrei Rădulescu, avându-l invitat pe elevul Andrei Podea, eveniment care va avea loc vineri, 17 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“La noua ediție a proiectului nostru îl vom avea ca invitat pe Andrei Podea, cel mai în formă junior argeșean al momentului. Vom discuta despre pregătirea sa, turneele abordate în ultimul an competițional și aspirațiile pe care le are pentru viitor”, informează Andrei Rădulescu.

 

2021-09-10T11:44:59+03:00