Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 14 -18 iunie, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 50% din capacitatea sălii:

 

Prelegerea cu tema “Lectură publică din poezia contemporană turcă”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, luni, 14 iunie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă voi prezenta stihuri de colecție, aparținând uneia dintre marile culturi ale lumii. Poeziile au fost preluate din antologia ”Înserare pe Bosfor”, tradusă de Niculina Oprea. Veți face cunoștință, în acest context, cu Mesut Șenol, Haydar Ergülen, Osman Serhat Erkekli, Șükrü Erbaș, Metin Cengiz, Hasan Varol, Gülseli Inal, Özdemir Ince, Turgay Fișekci, Bircan Celik. Toți cei zece poeți selectați sunt recunoscuți la nivel internațional, sunt deținători de premii literare și sunt traduși pe toate meridianele. Remarcabilă este – ca idee de reținut de către cei interesați de calitățile speciale ale liricii din Turcia zilelor noastre – capacitatea acesteia de a esențializa, jocul de lumini și umbre fascinant, echilibrul la limită dintre stările sufletești cu cel mai mare grad de opoziție posibil și, nu în ultimul rând, conștientizarea fragilității condiției umane, chiar a fragilității istoriei, prin raportare la tot ceea ce înseamnă schimbare, prefacere de ordin planetar” sunt considerațiile Denisei Popescu.

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 14 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„În cadrul cenaclului, alături de poeta Cristina Onofre, redactorul-șef al revistei literare Cuvântul Argeșean, vom lansa noul număr al publicației, ieșit de sub tipar în luna mai. Vor avea loc intervenții tematice cu privire la forma și fondul acesteia. La Cenaclul <Armonii Argeșene> sunt bineveniți toți cei interesați de eveniment”, spune Adrian Mitroi.

 

Prelegerea cu tema „Lumina Creată și Lumina Necreată – Aspecte  Dogmatice, Științifice și Filosofice”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 14 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Lumina este o prezență existențială a fiecărei zile, din fiecare clipă a vieții noastre. Sunt puțini oamenii care se întreabă ce este lumina? Și ce reprezintă ea pentru Creație? Părintele Galeriu afirmă că sunt trei forme ale luminii: lumina fizică, lumina cunoașterii și lumina necreată a harului dumnezeiesc, fapt confirmat de  teologi și  chiar de oameni de știință. Cel mai mare teolog al luminii necreate dumnezeiești este Sfântul Grigorie Palama. Fizica și alte  științe, filosofia pot da mărturie, în limitele rațiunii umane, de lumina fizică și lumina cunoașterii, iar despre lumina lui Dumnezeu necreată, teologia  și dreapta credință ortodoxă. Științele pozitive nu contrazic adevărurile de credință despre lumină, ci de multe ori le confirmă. Lumina are o puternică valoare simbolică; făcând posibilă perceperea obiectelor înainte de a le atinge, este asociată, în toate culturile umane, cu cunoașterea, în timp ce opoziția dintre lumină și întuneric este legată de cele dintre viață și moarte, dintre bine și rău. Proprietatea luminii de a fi transmisă la distanță fără suport material alimentează o metaforă veche, care o asociază cu ideile. Filosoful grec Plotin a fost primul care a legat în mod explicit lumina de frumusețe, punând bazele pentru ceea ce va deveni ulterior estetica luminii. Pseudo Dionisie-Aeropagitul a formulat conceptul de frumusețe ca <armonie și lumină>, care a exercitat o influență enormă asupra conceptului creștin de frumusețe, precum și asupra reprezentării artistice. Filosoful scolastic Robert Grosseteste  a creat o cosmologie bazată pe lumină: Dumnezeu este o sursă de lumină, iar universul este alcătuit dintr-un flux de energie luminoasă din care emană frumusețea și ființa. Din această lumină unică derivă sferele și elementele astrale, precum și culorile și volumul lucrurilor. În multe religii antice zeitatea a fost identificată cu lumina. Biblia  începe cu expresia Fiat lux! – <să se facă lumină!> (Ge 1:3), adăugând că <Dumnezeu a văzut că lumina era bună> (Ge 1:4). Sfintele Scripturi identifică lumina cu Dumnezeu și Iisus care afirmă: <Eu sunt lumina lumii, oricine mă urmează nu va umbla în întuneric, căci vor avea lumina vieții> (Ioan,8,12). Acestea sunt câteva aspecte ale expunerii noastre”, spune Marius Andreescu.

 

Lansarea noului număr al revistei „Limes Transalutanus”, publicație online cu apariție trimestrială, coordonată de profesorul de istorie Ionel Claudiu Dumitrescu, eveniment editorial care va avea loc marți, 15 iunie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Revista Limes Transalutanus este o publicație care are drept menire principală rescrierea istoriei, astfel încât să fie eliminate tezele inoculate de diferite centre de putere timp de decenii. Studiile interdisciplinare destramă în câteva clipe plasa țesută de liderii politici cu ajutorul celor interesați de glorie și bani”, subliniază Ionel Claudiu Dumitrescu.

 

Dezbaterea cu tema “Proiecte socio-culturale pentru Argeș”, în cadrul proiectului „Multiculturalism în România”, coordonat de prof. univ. dr. Angelo Sinisi, de la Universitatea Bologna, având-o invitată pe lector univ. dr. Crenguța Ileana Sinisi, de la Facultatea de Științe Economice și Drept a Universității Pitești și profesor asociat la Univesitatea Bologna. Evenimentul se va desfășura marți, 15 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema „Fundația Culturală Ilfoveanu – Gheorghe Badea”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 16 iunie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții

“Trăiască Nația! Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: Sus cu dânsa!

Piteștiul se bucură de o zestre culturală de excepție din inițiativa și sub organizarea domnului Gheorghe Badea, iubitor de artă și sprijinitor al ei. Galeria, aflată pe strada Armand Călinescu într-o generoasă și primitoare clădire, cuprinde obiecte de artă ale celor patru mari artiști ai familiei Ilfoveanu: pictură, artă grafică, sculptură, artă fotografică. Obiectele expuse pot fi considerate ca făcând parte din patrimoniul național. Vom vorbi despre acești mari artiști și despre cel care a pus la dispoziție resursele financiare și de energie necesare”, spune Lucian Costache.

 

 

Prelegerea cu tema “Iluminismul  Românesc (I)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Limba Română Contemporană de-a Lungul Timpului”, coordonat de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 16 iunie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

Cei dintâi şi cei mai de seamă iluminişti români apar în Transilvania. Sunt spirite enciclopedice, erudite, preocupaţi de istorie, lingvistică, filosofie, literatură. Dragostea de patrie şi contactul cu romanitatea i-au făcut pe aceşti tineri să studieze cu sârguinţă, să devină docţi, pentru a apăra cu argumente ştiinţifice drepturile românilor din Transilvania.  Din acest tineret s-au ridicat corifeii Şcolii Ardelene: Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior, Ion Budai Deleanu şi o întreagă pleiadă care îi secondează ştiinţific şi literar: Vasile Aaron, Ioan Barac, Ioan Molnar Piuariu, Paul Iorgovici, Radu Tempea, C. Diaconovici-Loga, D. Ţichindeal ş.a. Ei şi-au pus întreaga energie în slujba năzuinţelor neamului românesc”, precizează Iudita Dodu Ieremia.

 

 

Prelegerea cu tema „Istorii cotidiene în Amintirile colonelului Lăcusteanu”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, eveniment care va fi transmis live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, joi, 17 iunie, de la ora 14.00.

„Publicate pentru prima dată integral, în forma în care apar în manuscrisul original (Editura Polirom, Iași, 2015, text, note și indice de Rodica Pandele Peligrad și prefață de Mircea Anghelescu), amintirile colonelului Lăcusteanu reprezintă una dintre cele mai importante mărturii cu privire la evenimentele, obiceiurile și oamenii Țării Românești din primele decenii ale secolului al XIX-lea până în anul 1874 (scrise de autor între 1865 și 1874). Iată ce scria despre acestea Camil Petrescu (publicarea în 1934 a acestor amintiri a reprezentat o mare surpriză pentru epoca aceea, prin conținutul lor):  <Pentru realizarea concretului vieții veacului trecut, opera lui Lăcusteanu este unicul izvor în literatura românească. Amintirile lui Lăcusteanu reconstituie halucinant momente (din acel principiu al autenticului care conține în fiecare element energia și structura întregului, așa cum picătura de apă e una cu felul fluviului) colorate și cruciale ale acestui veac de renaștere națională, cu iz de senzualitate grecească, război endemic, chef arhieresc și molime de tot soiul>”, spune Marin Toma.

 

Dialogul cu tema „Tradiții și Meșteșuguri”, în cadrul proiectului „Medalion Cultural”, coordonat de interpreta de romanțe și promotorul cultural Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe Zizica Mihai, meșter popular din Câmpulung Muscel, eveniment care va avea loc joi, 17 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Zizica Mihai este membră a Cenaclului de Arte Plastice <I.D.Negulici> din municipiul Câmpulung, încă din anul 2000. S-a remarcat prin numeroase participări la târgurile populare organizate la București, Sibiu, Brașov, Cluj, Sighișoara. Materialul preferat pentru sculptură este lemnul, genurile abordate fiind portretul și compoziția pe teme de religie și istorie. Este o conservatoare a tradițiilor pe care le promovează cu orice ocazie”, spune Mariana Claudia Filipescu.

 

 

Recitalul muzical cu tema „Creații proprii” oferit de Trupa Andrei&Adrian Tase, vineri, 18 iunie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 25 de ani, dar și a absolvirii studiilor de master de către fiul meu, Andrei Tase, Trupa A&AT vă oferă compoziții originale: <Getting closer>, <Până dimineața>, <Nu sunt ce par a fi>, <Yesterday s Dreams>, <Asistenta>, <Oameni buni>, <Satira epocii>”, informează tatăl, medicul cardiolog și muzicianul Adrian Tase.

 

2021-06-11T10:46:52+03:00