Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 26-30 aprilie, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

 

 

Dialogul cu tema Marx și Neo-Marxismul, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură Argeș, filosoful, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe filosoful și scriitorul Lucian Sârbu.

“Dezbaterea se va axa pe actualitatea gândirii marxiste în secolul XXI și anume dacă orientările așa-zise neo-marxiste se întemeiază într-adevăr pe gândirea lui Marx. La această provocare va răspunde invitatul meu, Lucian Sârbu, absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității București, autor de cărți de filosofie și economie și manager în domeniul privat”, declară Leonid Dragomir.

 

 

Prelegerea cu tema Raționalitatea Lumii, Lege, Ordine și Libertate în Natură și Societate, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești.

Tot ce este real este rațional, afirma Hegel, iar părintele  profesor academician dr. Dumitru Stăniloae argumentează despre rațiunile divine încorporate în Creație ceea ce conferă acesteia  sens și plasticitate. Legile naturii descoperite de cunoașterea umană dovedesc raționalitatea, ordinea, armonia și frumusețea universului. Existența și ordinea socială se bazează pe legi ale istoriei dar și ale  guvernanților. Și totuși iraționalul, nonsensul, absurdul sunt prezente chiar dacă nu au existență ontologică, nu sunt create de Dumnezeu. Ideea de raționalitate ridică în continuare întrebări, mai ales când nu putem ignora, de pildă, ceea ce numim contingență, hazard, întâmplare, caracterul cu totul straniu al unor fenomene, înainte de toate, răul, suferința, teroarea și moartea. Acestea nu reprezintă  simple accidente, ci privesc modul nostru de a fi în lume. Libertatea este darul neprețuit al lui Dumnezeu pentru om și care determină modul de manifestare al rațiunii umane, capacitatea de a alege între rațional și irațional, între viață și moarte, între bine și rău, între  a fi și a nu fi. Lumea este, ontologic vorbind, rațională și bună pentru că este creația lui Dumnezeu, dar omul contemporan prin voința, conduita și modul de a viețui se depărtează de raționalitatea creației, de sensul adevărat al existenței, refuză pe Dumnezeu și prefer iraționalul, absurdul, neantul. Omul a pierdut ideea raționalului existențial.

Dar Dumnezeu nu-l uită pe om și nici nu-l părăsește. Aceasta este singura speranță pentru ca omul și societatea să se întoarcă de la moarte la viață. Ideea raționalității trebuie recâștigată din nou puțin câte puțin de către  om, care poate să revină la rațiunile existențiale adevărate, dar nu numai prin forțe proprii și numai dacă se întoarce la Dumnezeu și la dreapta credință. Acestea sunt câteva aspecte pe care dorim să le dezvoltăm în expunerea noastră”, spune Marius Andreescu.

 

Dezbaterea cu tema Arta – a doua șansă, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-i invitați pe artistul plastic Constantin Samoilă și pe o iubitoare de frumos, Gabriela Grecu.

“Invitații mei, inginerul Constantin Samoilă binecunoscut iubitorilor de artă plastică din județ și din țară, pentru cele peste o sută de lucrări de metaloplastie realizate de-a lungul anilor, lucrări cărora li se adaugă zecile de icoane pictate pe sticlă – și pe Gabriela Grecu, absolventă a Școlii Tehnice de Arhitectură și Construcții din București și cursantă, în prezent, a Fundației ILFOVEANU, la Clasa de Pictură, coordonată de artista Malvine Mocenco.

Susținută cu imagini, dezbaterea va jalona etapele importante din viața invitaților, va reconfigura, de fapt, povestea fiecăruia, din perspectiva artei care li s-a impus ca a doua șansă, ca destin de rezervă, atunci când puterile îi părăsiseră, atunci când își pierduseră orice speranță. Constantin Samoilă are 83 de ani, Gabriela Grecu are 73 de ani. Sunt împreună, astăzi, tocmai pentru că au crezut că arta este steaua lor norocoasă”, precizează Denisa Popescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe poetul Marian Teodor Popescu.

“Marian Teodor Popescu este un condeier talentat, foarte sensibil și care nu se ferește să-și reveleze sufletul pe tava de argint a literaturii locale. Are despre lume o viziune care este trecută prin rațiunea divinului său. Este un poet cu har de la care așteptăm apariția unui nou volum”, spune Adrian Mitroi.

 

Prelegerea cu tema Civilizații antice uitate: Sanxingdui, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, eveniment care va fi transmis live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 27 aprilie, de la ora 14.00.

“În 1986, descoperiri arheologice importante, realizate în Guangham, provincia Sichuan, China, au intrigat și minunat deopotrivă lumea științifică, aducând la lumină realizări culturale și artistice necunoscute până atunci și de o frumusețe deosebită (primele mărturii arheologice au fost găsite, întâmplător, în 1929, în apropiere, la Nanxing, în urma unor lucrări de construcție, de către un fermier). Datate din epoca bronzului, de acum peste trei milenii, descoperirile arheologice au fost considerate ca aparținând culturii Sanxingdui, parte (se crede) a regatului antic chinez Shu. Poate că erau chiar capitala acestui regat, un centru de putere aflat la sud de cealaltă mare forță a perioadei: dinastia Shang. Sanxingdui ar putea fi o dovadă că în mileniul II î. Hr. în China întâlnim mai multe culturi și civilizații care s-au dezvoltat concomitent (spre deosebire de ce se credea înainte). Astăzi, cercetările cu privire la Sanxingdui și Shu continuă, în încercarea de a înțelege aceste civilizații antice de pe teritoriul Chinei, descoperirile arheologice fiind prezentate publicului larg în cadrul muzeului local. Măștile și statuile (capete) realizate în bronz sunt fascinante și unice în istoria umanității, ridicând, cu drept temei, întrebarea: cine erau acești oameni și ce rol au jucat ei în istoria Chinei antice?”, informează Marin Toma.

 

Prelegerea cu tema O perspectivă filosofică asupra anxietății, în cadrul proiectului sub genericul „Cugetările unui om de graniță”, susținut de studentul la filosofie și poetul Radu Alexandru Dincă.

“Anxietatea este una dintre cele mai complexe trăiri pe care le poate experimenta ființa umană. Pe de-o parte, fără anxietate nu am putea să fim ființe sociale, căci nu am mai experimenta nici teamă și nici rușine dacă ne-am plimba dezbrăcați pe stradă. Pe de altă parte, anxietatea <în concentrație mare> ne poate pune sănătatea mintală în pericol, ne poate împiedica din a face ceea ce în mod normal iubim să facem. Anxietatea, de la un anumit punct, devine o chestiune cât se poate de serioasă, care merită atenția atât a specialiștilor (precum psihoterapeuți, consilieri filosofici, psihiatri etc.), cât și a populației generale (care, din punctul meu de vedere, nu trebuie să trateze cu nepăsare persoanele care trec prin episoade anxioase și nici nu trebuie să banalizeze, din ignoranță, dificultățile pe care acestea le trăiesc). Modesta discuție pe care v-o propun dorește să arunce o privire filosofică asupra anxietății (discutând despre Spinoza și Kirkegaard) și, mai ales, dorește să crească nivelul de conștientizare al dificultăților pe care le presupune anxietatea. Anxietatea poate lua numeroase forme, de la anxietatea pe care o resimțim atunci când așteptăm un rezultat important, la anxietatea care poate veni pe un fond depresiv; de la anxietatea pe care anumiți oameni o au când se află într-o mulțime (agorafobia), la enervanta anxietate cu privire la starea de sănătate (ipohondria). Mulți oameni consideră că anxietatea în forme accentuate nu există. Mulți cred că supărarea, teama, panica, anxietatea, comportamentele maniacale etc. se pot pur și simplu ameliora prin intermediul intensificării activității. Desigur, activitatea (atât prin rezultatele motivante ale muncii, cât și prin efectul de distragere a atenției) este foarte folositoare și desigur că sportul catalizează eliberarea de hormoni care ne ajută să trecem peste perioadele dificile, dar ideea esențială este că nu există o rețetă universală de ameliorare a problemelor enumerate mai sus. Responsabilitatea noastră, a fiecăruia, este de a conștientiza gravitatea acestor probleme și de a-i ajuta pe oamenii pe care îi putem ajuta. Dacă nu putem ajuta, atunci este imperativ să nu le agravăm starea. Ignoranța în secolul informației nu mai poate constitui o scuză pentru comportamente dăunătoare semenilor”, precizează Radu Alexandru Dincă.

 

Dialogul cu tema Protejarea florei și faunei montane, datorie esențială a iubitorilor de drumeție, în cadrul proiectului sub genericul “Muntele ca o școală”, coordonat de profesorul de filosofie și poetul George Badea, avându-l invitat pe ing. Romulus Buncilă, președintele Clubului de Drumeție și Ecologie Montană “Drumeție prin Carpați”.

“Politicile și acțiunile de protejare a florei și faunei montane sunt fundamentale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Plantele reprezintă sursa aerului pe care îl respirăm și, alături de animale, mare parte din hrana noastră. Schimbările climatice și activitățile umane intense modifică ecosistemele și reduc biodiversitatea. Este clar că fiecărui om al muntelui (și nu numai) îi revine o imensă responsabilitate: aceea de a proteja natura sub toate aspectele ei!”, este mesajul transmis de George Badea și de Romulus Buncilă.

 

Clubul literar-artistic Mona Vâlceanu, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, care va cuprinde evocarea cu tema “In memoriam Nicolae Dabija” și prezentarea antologiei de poezie religioasă cu titlul  “Poeți români slăvind Dumnezeirea”, de Elena Armenescu.

 

Dialogul cu tema Contribuția artiștilor liber-profesioniști la descoperirea și promovarea creațiilor folclorice autentice, în cadrul proiectrului cultural-educativ sub genericul “Tradiții Muntenești”, coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu, avându-l invitat pe interpretul de folclor Iulian Mutu Constantin.

 

Prelegerea cu tema Șahul și performanța în șah, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Pasionat de șah cu Andrei Rădulescu”, coordonat de instructorul de șah Andrei Rădulescu.

“La această ediție, îl avem invitat pe Filip Dimitriu, un șahist în vârstă de 9 ani. Filip ne va împărtăși din experiența acumulată până în momentul de față, dar și ce planuri are pentru următoarea perioadă competițională. În a doua parte a emisiunii, Filip ne va prezenta una dintre cele mai reușite partide ale sale”, informează Andrei Rădulescu.

 

Recitalul de muzică pop-rock Destine Paralele, oferit de Trupa Andrei&Adrian Tase.

“Vom interpreta piese adecvate perioadei pascale: Jerusalema, Let It Be, In Only Seven Days, Pray, Changes, Destine Paralele, care este și cea mai recentă creație a noastră”, informează Andrei și Adrian Tase.

 

2021-04-23T13:11:46+03:00