Informare

 

Centrul Cultural Pitești vă oferă, în perioada 16-20 noiembrie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

 

Lansarea Revistei-document Restituiri Pitești, nr. 4/2020, eveniment editorial coordonat de redactorul-șef al revistei, dr. Marin Toma.

“Revista-document ”Restituiri Pitești” este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, editată de Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cincisprezece ani. Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturilor și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: conf. univ. dr. Marius ANDREESCU, Analiză a constituționalismului românesc din perspectivă istorică, juridică și teologică (I); conf. univ. dr. Constantin Augustus BĂRBULESCU, Lumea geto-dacică: un ţinut trecătoare; conf. univ. dr. habil. Claudiu NEAGOE, Polcovnicul de Muscel (sf. sec. al XVIII-lea – încep. sec. al XIX-lea); drd. Octavian DĂRMĂNESCU, Protopopul piteștean Costandin Brădeanu (1798-1862), Aurel RADU, Despre Anica Engel și donația ei pentru orașul Pitești, drd. Adelina-Elena SORESCU, Incursiune în universul romanesc al Assiei Djebar, Țara cu Balauriinterviu cu Laurențiu Cuțaru”, precizează Marin Toma.

 

Dezbaterea cu tema Emoțiile Umane și Darurile Lor, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Lumea interioară între mit și știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe lect. univ. dr. Lucia Neagoe de la Facultatea de Psihologie a Universității Pitești.

“La noua întâlnire vom discuta despre forța emoțiilor (furie, frică, bucurie etc.) și valoarea acestora pentru realizarea dorințelor noastre, atunci când ne deschidem către ele. În primul rând vom face distincția între emoțiile-senzații în corp (feelings), care apar în mod firesc ca reacție a noastră în prezent la mediul înconjurător, și emoțiile construcții psiho-sociale (emotions), apărute în legătură cu evenimente trecute sau viitoare. Una este frica mecanism de supraviețuire, alta este anxietatea, una este furia, alta este iritarea permanentă etc. Confuzia dintre cele două stă la baza multor interpretări și concluzii eronate despre locul și rolul emoțiilor în dezvoltarea noastră psihică și spirituală, justificând reprimarea celor negative pentru a-ți însuși imaginea unei ființe pure, preafericite. În plus, vom discuta despre modalități de alchimizare a emoțiilor blocante, de transformare a lor în ceva ce ne poate susține și ne poate oferi energie în îndeplinirea dorințelor noastre”, spun Lucia Neagoe și Alexandra Grigorescu.

 

Prelegerea cu tema Fosta Biserică piteșteană Sfântul Nicolae, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Biografii de Excepție”, coordonat de muzeograful și scriitorul drd. Octavian Dărmănescu.

“Potrivit arhivelor, demolarea în 1962 a Bisericii Sfântul Nicolae cu Ceas a nemulțumit profund comunitatea piteșteană. Comuniștii plusau cinic și treceau la o sistematizare surdă, absolută, a centrului istoric al vechiului Pitești. Biserica fusese zidită de târgoveți în 1812 pe locul uneia de lemn, avariată la cutremurul din 1802. În 1848, în marele incendiu al urbei, va arde și ea. Este reclădită în 1864 și i se montează un ceas. Aici asistă în 1878 însuși regele           Carol I la o slujbă de mulțumire după ce câștigă Războiul de Independență. Tot el dăruiește bisericii un candelabru prețios. În perioada 1884-1916 a fost filiala Bisericii Domnești Sfântul Gheorghe, vecină. Dintre preoții de aici, menționăm pe Dimitrie Angelescu, decedat în 1955 la o sută de ani. În curtea ei era amplasat bustul lui Ionel Brătianu și tot aici se descoperă cea mai veche lespede funerară a Piteștiului. În anii 2000 a fost cercetată arheologic de către specialiștii Muzeului Județean Argeș. Piteștiul pierdea, așadar, un monument medieval unic. Este de datoria noastră, a cetățenilor lui, să ne amintim din când în când, de vechile lui instituții. Ultimul paroh, Florian Sămărăscu, va muri în beciurile Securității. Azi hramul fostei biserici piteștene a fost preluat de biserica domnească”, menționează Octavian Dărmănescu.

 

Dezbaterea cu tema Suntem ființe de lumină, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe lect. univ. dr. ing. Gheorghe Cicerone-Nicolaie Marinescu de la Facultatea de Științe/Ingineria Mediului și Științe Inginerești Aplicate a Universității Pitești.

“Şi a zis Dumnezeu: Să fie lumină! Şi a fost lumină – Facerea/Geneza.

Lumina divină în Noul Testament: Dacă Scriptura Vechiului Testament arată dintru început cum lumina dumnezeiască este mediu al Creației, Evanghelia, în versiunea Apostolului Ioan, debutează cu o altă mărturie despre lumină, despre Lumina cea veșnică a lui Dumnezeu-Cuvântul, „Lumina cea adevărată” (Ioan 1, 9), „mai adevărată” decât lumina aștrilor cerești, căci este Dumnezeu însuși care S-a arătat în lume prin Fiul Său.

Simbolismul lupului dacic: Din legendele Antichității aflăm că Apollo/Zamolxe se mai numea și Lycos, ceea ce se traduce prin lup, iar printr-o asimilare fonetică deloc întâmplătoare Lycos devine ceea ce în greacă înseamnă lumină. Nu întâmplător insula sfântă a lui Apollo se numea Leuke (Alba, Luminoasa) echivalentă fiind cu Avalonul celtic și cu insula fericiților din mitologia greacă. Prin urmare, Apollo/Zamolxe este Marele Lup Luminos. În plan material el este Soarele, Cerul cel care dă lumina atât de necesară vieții. Interesant este faptul că lumina albă cuprinde în sine cele șapte culori ale spectrului vizibil, după cum Principiul cuprinde în sine toate formele manifestării. În plan spiritual el este „lumina” inițierii dobândite prin cunoașterea adevărurilor transcendentale. Centrul Spiritual al Lumii este Hiperboreea, țara lui Zamolxe/Apollo Lykos, Dacia străveche care prin aceasta se legitimează drept „țara Lupului”! Aceasta cu atât mai mult cu cât Ovidius, poetul roman exilat la Tomis, ne spune că a fost silit să trăiască sub „axa lui Lykaon”. Aceasta axă a lui Lykaon nu este alta decât Axis Mundi, Columna Cerului de-a lungul căreia Zamolxe/Apollo (lykos) trimitea Lumina Cunoașterii (Lyke) pe pământ. Această Coloană Luminoasă peste care coboară literalmente lumina din cer și, în același timp, Coloana marelui Lup Luminos (Alb) – Zamolxe/Apollo”, spune Gheorghe Cicerone – Nicolaie Marinescu.

 

Profil de autor – Adriana Soare Zăpăstrit, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, având-o invitată pe scriitoarea Adriana Soare-Zăpăstrit.

“Zăpăstrit a debutat în mediul online. Postările sale, bine primite de cititorii virtuali, români din țară și din străinătate, au devenit, ulterior, cărți de hârtie. Vorbim despre ”Dau totul pentru un secret”, ”Cavalerii Mesei Oltenești, ”Veorica + Georgică = Love” și ”Gașca lui Mihuț”.

În aceste zile, Adriana Soare Zăpăstrit a trimis la tipar cel de-al cincilea volum de proză, inspirat de pandemia prin care trecem, intitulat sugestiv ”Ne-am s’Ars”. Ca și în cazul precedentelor scrieri, și aici, autoarea  a ales să rostească adevărurile dureroase îmbrăcându-le în haina, mai ușor de purtat, a comicului de situație și de limbaj. Face, cu alte cuvinte, haz de necaz, așa cum au făcut românii întotdeauna, ca să poată supraviețui psihic. Adriana Soare Zăpăstrit crede că lumea în sine, civilizațiile rămân în istorie – pe lângă ceea ce reușesc să creeze, marcând astfel un salt evolutiv – prin capacitatea lor de a visa și de a merge mereu înainte – călcând, eventual, pe spini și pe propriile răni – pentru a-și prinde din urmă visul. Aceasta este, de altfel, și provocarea pe care scriitoarea o lansează în cadrul acestui proiect online: ”Voi mai visați?”

Adriana Soare-Zăpăstrit este, în prezent, purtătoarea de cuvânt a Casei de Asigurări de Sănătate Argeș. A realizat, însă, ani buni, știri, reportaje și emisiuni de televiziune, la postul local ANTENA 1 Pitești”, spune Denisa Poescu despre invitată.

 

Cenaclul Armonii Argeșene (varianta minimală online), coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi.

“Pentru noua ediție a cenaclului, mi-am propus să vă surprind! Moderator în locul meu va fi medicul-poet Constantin Teodor Craifaleanu, bunul meu prieten, iar eu voi fi interlocutorul său. Iată cum mă percepe distinsul nostru colaborator și membru al redacției revistei literare Cuvântul Argeșean”, spune președintele L.S.R. Argeș:

«Poetul Adrian Mitroi face parte din categoria creatorilor de artă destul de prolifici. A editat și publicat patru volume de poezie și unul de proză scurtă în cinci ani. Are în lucru un volum de poezie, un volum autobiografic și un volum de eseuri, cărți pe care le va publica atunci când vremurile îi vor permite. Practică o poezie clasică cu ritm și rimă, o poezie scrisă din suflet pentru sufletele cititorilor».

 

Prelegerea cu tema Șahul, văzut prin ochii unui copil, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Pasionat de șah”, coordonat de instructorul de șah, Andrei Rădulescu.

“La această ediție îl vom avea ca invitat pe Deresoiu David, un tânăr șahist al județului nostru care va încerca să ne prezinte o partidă de șah importantă din cariera sa”, informează Andrei Rădulescu.

 

Dezbaterea cu tema Activitatea fizică în timpul pandemiei Covid-19, în cadrul proiectului sub genericul “Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, având-o invitată pe eleva Ștefania Ciobanu.

“A fi activ în timpul pandemiei Covid-19 este dificil pentru noi toți. Deoarece oportunitățile de a fi activ fizic par a fi mai restrânse, este și mai important să planificați în fiecare zi modalitățile de a fi activ și de a reduce timpul petrecut stând pe scaun. Stabilirea unui timp specific pentru a fi activ vă asigură că vă veți desfășura activitatea fizică zilnică. Pentru copii, activitatea fizică regulată ajută la susținerea creșterii și dezvoltării sănătoase și la reducerea riscului de apariție a bolilor în viitor.

Despre toate aceste aspecte vom discuta cu Ștefania Ciobanu, copilul care a dezvoltat o pasiune pentru mișcare și care a reușit să-și transforme timpul liber în ,,Copilarie activă”, precizează Nicoleta Andrei.

2020-11-12T16:00:43+02:00