„Cercetarea Studenţească în Mileniul III”
Ediţia a V-a, 8-10 decembrie 2006
Uneori ne punem întrebarea „How is made?”. Cum se face ce? Orice! În cazul de faţă istorici. Bineînţeles, nu toţi cei ce termină o facultate de istorie ajung istorici, ci numai câţiva – cei aleşi, cei muncitori.
Numai pasiunea dusă la extrem, dragul de a „dezgropa” trecutul, de a cerceta în biblioteci şi arhive, cu orele, cu zilele, cu săptămânile, în spera,nţa că în cele din urmă evenimentele până atunci neclare în mintea ta se vor lămurii, dezvăluindu-ţi adevărul istoric, fac diferenţa între cei iniţiaţi („aleşii”) şi colegii lor.
Această trudă intelectuală îşi găseşte rodul pentru tinerii aflaţi pe băncile facultăţii numai prin participarea la sesiunile de comunicări ştiinţifice, fie că sunt ele destinate în exclusivitate studenţilor ori şi cercetătorilor cu vocaţie – istoricilor. Dar pentru un astfel de student, nimic nu este mai frumos decât o sesiune de comunicări ştiinţifice pur studenţească, acolo unde ştie că se poate „bate”, în afirmaţii şi argumente, de la egal la egal cu colegii săi de breaslă, fără a mai avea complexul de a fi „vânat” de un cercetător cu experienţă.
În perioada 8-10 decembrie 2006 a avut loc la Universitatea din Piteşti a cincia ediţie a Sesiunii de Comunicării Ştiinţifice „Cercetarea Studenţească în Mileniul III”, devenită internaţională prin participarea studenţilor din Republica Moldova, eveniment mult aşteptat de studenţii din localitate şi care face o deosebită cinste Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane de aici. Manifestarea a fost posibilă şi datorită sprijinului material oferit de Consiliul Judeţean Argeş şi Fundaţia „General Ştefan Guşă”. La invitaţia organizatorilor piteşteni, au răspuns studenţi de la centre universitare din Cluj, Timişoara, Alba Iulia, Sibiu, Craiova, Bucureşti, Constanţa şi Chişinău.