O nouă revistă literară: CONTA

O revistă format carte (256 pagini), CONTA, atent concepută şi bine susţinută de piesele componente, apare, în primul ei număr, la Piatra Neamţ, editată de Consiliul Judeţean Neamţ şi Direcţia pentru Cultură Neamţ, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Conta”. Redacţia: Adrian Alui Gheorghe (director), Vasile Baghiu, Emil Nicolae (redactor-şef), Adrian G. Romila, Nicolae Sava, Vasile Spiridon, Raluca Şerban Naclad.
Interesantei anchete Literatura română, provincie şi provincialism, a lui Adrian Alui Gheorghe, îi urmează, între altele, poemele lui Gheorghe Grigurcu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Aurel Dumitraşcu, D. M. Cipariu, Centura de castitate, un eseu de Emil Nicolae, traduceri ale unor poeţi din Israel, cronici literare, Contribuţii româneşti la definirea noţiunii de timp (Marian Nencescu), Viaţa lui Adrian Marino între literatură şi literaţi: Viaţa unui om singur, Emil Nicolae, Generaţia 80 văzută de Liviu Ioan Stoiciu, un interviu cu Mircea A. Diaconu, realizat de Adrian Alui Gheorghe, care se arată a fi neaşteptat de prudent şi dubitativ în materie de critică literară. Câteva pasaje mai decise:
* În fine, dacă nu sunt diferenţe mari între critic şi poet, ce mi-ar lipsi să spun că, totuşi, sunt poet?
* Un compromis va fi fiind să scrii bine despre o carte în care nu crezi.
* (…) până la urmă literatura e un pariu individual (un pariu care construieşte destine). Aşadar, dincolo de mediu, cultură, rasă etc. (…) este individul. El vine cu puterea lui de a exprima (…).
* (…) trecutul este într-o permanentă metamorfoză. Privind în urmă, lucrurile, ierarhiile, situarea într-o anumită poziţie pe harta valorilor se schimbă.
* În sinea mea, tind să cred că Nicolae Manolescu însuşi are conştiinţa umbrelor din cartea sa, a neîmplinirilor, a grabei care i-a determinat proiectul.
* Valoarea nu are nicio legătură cu popularitatea. Nici măcar cu premiile sau cu prezenţa în dicţionare.
* Orice generaţie este o degringoladă, dar ceea ce contează sunt cele câteva nume care se impun prin ele însele, care construiesc eventual generaţia…

Liviu Ioan Stoiciu, din interviul acordat lui Dumitru Augustin Doman:
* Ce principii, ce model public moral? Prostituţia cotidiană era în floare. (…) Ideea de conştiinţă de sine era anulată de ideea de oportunism – valabile şi azi.
* Nu mi-am bătut capul cu înregimentarea mea în cadrul acestei generaţii (generaţia 80, n.n.), dar… ce să mai comentez? Aşa a fost să fie.

AXIOMA vrea să moară

AXIOMA, revistă lunară de literatură, ştiinţe, religie, arte, care apare la Ploieşti sub patronatul Editurii Premier, adică a lui Marian Ruscu, ne anunţă în cel de-al şaselea număr al ei din acest an (iunie 2010) că „îşi încetează apariţia”.
Anunţul publicat în ultima pagină a revistei nu ne destăinuieşte motivul, însă, „pe surse”, aflăm că poetul Marian Ruscu a fost respins, recent (luna iunie) de către comisia de validare a dosarelor propuse pentru primirea în U.S.R. Câteva cărţi publicate (câteva zeci de cronici la acestea) şi întreţinerea unui climat cultural prin revista AXIOMA, pe care o finanţează din propriile fonduri de 11 ani, nu au fost suficiente motive pentru a convinge comisia U.S.R. Şi de aici se ajunge, iată, la o lehamite, care  pierde o revistă.
Sperăm ca atât comisia, cât şi Marian Ruscu, să revină asupra deciziilor pe care le-au luat.

2010-07-20T16:00:00+03:00