O nouă generaţie de absolvenţi ai Liceului de Artă „Dinu Lipatti” Piteşti etalează pe simezele cochetei „galerii” a Rectoratului Universităţii din Piteşti, lucrări ce constituie diplomele celor patru secţii, promoţia 2009.
Concret, tinerii ne propun pictură, grafică, ceramică şi proiecte de arhitectură, opere de artă vizuală produse de nişte talente reale.
Îndrumaţi de profesori, artişti consacraţi, Mara Diaconu, Traian Duţă, Ion Pantilie şi arhitectul Adrian Ionescu, elevii absolvenţi se înscriu în concepte şi curente contemporane de artă vizuală, dar cu puternice accente de studiu dus până la un nivel destul de ridicat.
Rafinament şi culoare, desen şi compoziţie, viziune şi volumetrie sunt numai câteva din epitetele care mă îndreptăţesc să extind invitaţia pentru această expoziţie şi la alte categorii de vizitatori decât specialiştii.
Tinerii, din care îi remarc în mod deosebit pe graficienii Georgeta Gherghinoiu, Tiberiu Târcomnicu, Cornel Ciocan, pictorii Cătălina Militaru, Ramona Grosu, Ionela Diaconu, „ceramiştii” Ioana Duţă, Dragoş Serafim, Ana Maria Cârstea, dar şi pe posibilii viitori arhitecţi, Alexandru Tănase şi Radu Anghel, sunt câştigători a numeroase concursuri şi olimpiade de profil.
„Prospeţimea” liniilor şi a petelor de culoare dialoghează cu volumele ceramice sau cu propunerile de habitat. Nu este nimic gratuit şi întâmplător în această revărsare de dinamism, compoziţiile pot sta foarte bine chiar de pe acum în casele unor amatori de artă. O deosebită reuşită o constituie însă abordarea cu dezinvoltură a unor căi de comunicare cu tentă modernă.
Stăpânesc meşteşugul destul de bine, iar continuarea acestei pregătiri pentru viaţa artistică în universităţi de profil va lansa pe „piaţă” o serie valoroasă de creatori.
Le urez succes şi mai ales le doresc să considere această manifestare ca un nou şi promiţător drum către consacrare.
Mulţumesc doamnei şi domnilor profesori pentru dezvoltarea unei instituţii de învăţământ vocaţional, privit însă, din păcate, ca o Cenuşăreasă.
Învăţământul artistic juvenil salvează, alături de filiala U.A.P., un fost târg, conferindu-i o dimensiune artistică.
Emoţii colorate