Prozatorul şi poetul Fântâneru
scos la lumină

Criticul şi istoricul literar Aurel Sasu, Mircea Petean, directorul Editurii Limes (Cluj-Napoca), şi Marian Nencescu, reprezentantul Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, au lansat miercuri, 27 mai, la Biblioteca Judeţeană Argeş, romanul SLUJBA DIN HOL şi volumul de poezie CUVINTE DE HUMĂ, autor Constantin Fântâneru.
Prezentat ca fiind „unul dintre cele mai mari romane din ultimii 20 de ani”, criticul Aurel Sasu mai adaugă faptul că romanul este scris prin anii ’60, când presiunea politică era destul de puternică, iar majoritatea scriitorilor răspundea la ofertele stipendiate de către Partid. Oricum, Fântâneru practică în plin regim socialist o scriere dedicată femeii!, un fel se scriere idolatră, care sacralizează femeia, trupul ei, identificat cu o serie de simboluri sacre. Sexul femeii, care este obsesia centrală, este „când cupă, când amforă, când vin”, e piatra din capul unghiului, Arborele Vieţii şi fruct al vieţii, altarul logodnei mistice etc. „Femeia poate să-şi aprindă ea însăşi lumina adorării”, spune, spre final, Fântâneru. Iată, aşadar, o scriere care nu are nimic de a face cu epoca de împliniri măreţe, cu istoria şi istoricitatea, fără poveste, adică fără fir narativ, care dacă a fost prinsă de G. Călinescu în Istoria… sa, trebuie că va fi avut şi de ce.
Mircea Petean a citit din volumul de poezii al lui Fântâneru un poem pe care l-a calificat ca fiind de factură suprarealist-deliriţionistă şi l-a găsit actual, pentru că „poezie deliriţionistă scrie Ruxandra Cesereanu. Ea  conduce la Cluj un cenaclu studenţesc pe care l-a iniţiat în poezia deliriţionistă.” Adică pe de o parte poezia lui Fântâneru este salvată de poezia pe care o face R. Cesereanu (!), iar pe de altă parte scriitoarea de la Cluj face şcoală din propriile erori… În fond, ce năzbâtie nu poate să poarte azi numele de poezie?
Cuvinte „de laudă” la adresa autorului au mai avut de spus domnul  Marian Nencescu şi prozatorul Marin Ioniţă, care în tinereţe l-a cunoscut pe Fântâneru.
Cele două cărţi au fost editate prin efortul financiar comun al nepotului lui Constantin Fântâneru şi editura Limes.
Lansarea aceasta a bătut recordul duratei: 2 ore şi 30 de minute. Asta într-o sală fără aerisire, deci sufocantă. Poate că directorul bibliotecii, Mihail Sachelarie, sensibil la sugestii pertinente, va face ceva în acest sens. Altfel, o lansare de carte de nota 10!

2009-06-10T16:00:00+03:00