Proiectul “Valea Jiului, altfel”
s-a născut, inevitabil, la Piteşti

“Toată întâlnirea asta nemaipomenită a pornit dintr-o discuţie banală între trei oameni care s-au descoperit prieteni. Cel mai important dintre ei, Costel Avram, a muncit cel mai mult ca proiectul utopic să devină real. Felicitări prieteneşti vinovatului”. Aceste rânduri le-a scris criticul Nicolae Oprea în Cartea de onoare a Clubului elevilor din Petrila, gazda primei întâlniri a Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România cu iubitorii de literatură din Valea Jiului. Evenimentul a avut loc în ziua de 19 aprilie 2012 şi a fost organizat şi finanţat integral de Asociaţia „Rosa Multiflora” din Petroşani.
Preşedintele acestei asociaţii este Costel Avram, un om venit din Verşeni în Valea Jiului să joace rugby la “Ştiinţa” şi să înveţe carte la Institutul de Mine Petroşani. Astăzi, Avram e la al doilea mandat de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara şi a socotit că a venit vremea să întoarcă acestei comunităţi o parte din bucuriile pe care oamenii locului i le-au oferit de-a lungul timpului. Sunt mulţi oameni cu bani şi cu influenţă în Valea Jiului dar extrem de puţini sunt dispuşi să ofere ceva, din punct de vedere spiritual, comunităţii din care fac parte. În orice caz, nimeni, în afara lui Costel Avram, nu a invitat scriitori la Petroşani.
La sfârşitul lunii decembrie 2011, Asociaţia Rosa multiflora a organizat, la Petroşani şi Petrila, un simposion intitulat “Scriitori în Colonia lui Ion D. Sîrbu”. Au onorat, atunci, invitaţia Nicolae Oprea, Dumitru Augustin Doman din Piteşti şi Ioan Lascu din Craiova. Ei şi-au lansat, împreună cu scriitorii din Vale (Marian Boboc, Ion Hirghiduş, Gheorghe Truţă şi Mihai Barbu) ultimele cărţi pe care le-au scris. Astfel, simposionul din colonia lui Gary a fost preludiul acestei întâlniri foarte importante pentru istoria culturală a Vaii Jiului. Ea a fost onorată de prefectul judeţului Hunedoara, de preşedintele Consiliului judeţean, de toţi primarii Văii, de rectorul Universităţii, de preşedintele Judecătoriei, de directorul general al Companiei Naţionale a Huilei, de şefii Inspectoratului Şcolar, de mulţi profesori de română şi, nu în ultimul rând, de pasionaţi iubitori de literatură. Spiritul acestei întâlniri l-am găsit în Jurnalul lui Sîrbu: “Câţiva prieteni, un orăşel, un teatru… şi nesfârşite discuţii despre Artă, Filosofie, Ştiinţe. Nicio urmă de naţionalism, intoleranţă religioasă sau rasială. Nici o urmă de urât sau frică de ceva. Nici un fel de moarte. Arcadia!”
Preşedintele USR, Nicolae Manolescu, este, începând de joi, 19 aprilie 2012, Cetăţean de onoare al municipiului Petroşani. Diploma i-a fost oferită, în cadru festiv, de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. La rândul său, Nicolae Manolescu a oferit tuturor participanţilor la manifestarea de la Petrila, titlul de “Cetăţean de onoare al Arcadiei”. Să nu credeţi că e vorba de o glumă de început de aprilie. Diploma cu pricina a fost autentificată de notarul public Liviu Gherghin şi nu poate fi, în nici un fel, falsificată.
Preşedintele Nicolae Manolescu şi-a invitat, apoi, pe toţi scriitorii care l-au însoţit, să vorbească despre Valea Jiului şi să citească, fiecare, din propria creaţie. Astfel, Gabriel Chifu, Irina Horea, Nicolae Prelipceanu, Horia Gârbea, Corneliu Antoniu, Nicolae Oprea, Gabriel Coşoveanu, Adrian Popescu, Aurel Pantea, Ioan Radu Văcărescu s-au conformat şi au încântat asistenţa. A rezultat o Vale văzută altfel şi am putut observa că şi oraşele văii Jiului pot împrumuta o imagine angelică pe timpul în care scriitorii coboară în Agora. Cu ei alături Agora se poate muta definitiv în Arcadia. Adică, într-o patrie imaginară în care te întorci întotdeauna cu mare plăcere…

2012-04-25T16:00:00+03:00