* În Ateneu, nr.3(511)/martie 2012, în interviul acordat lui Vasile Proca, poetul Ion Mureşan are următoarea teorie fermecătoare: „Eu am fost profesor de ţară şi ce le recomand copiilor? Le recomand că dacă dau corigenţă la română, să se roage lui Dumnezeu barem să le pice o poezie. Când vorbeşti despre poezie, nu poţi să greşeşti nimic. Deci poţi să spui orice discurs vrei, între două cuvinte, între începutul şi sfârşitul poeziei. Tu spui poezia cum vine. E o mare greşeală să respingi ceva din această poezie. Poţi să spui orice. Eu asta am înţeles. Şi nimeni nu te poate contrazice niciodată. Şi asta e valabil şi pentru examenul de la facultate (nu se mai dă examen; n.m. DAD), şi pentru orice comentariu pe text poetic. Poezia este atâta câtă a ajuns în tine. Mai multă poezie nu este”.
* O analiză a stării României de astăzi face Gina Camelia Roman, elevă în clasa a X-a, la Liceul „Emil Racoviţă” din Vaslui, câştigătoare a Concursului de eseuri „România mea”, text publicat de Cronica veche, nr. 3(14)/martie 2012: Probleme sau păreri tardive, puse faţă în faţă cu românul, se aud ca dintr-o crevasă: avem facilităţi insuficiente, fonduri inexistente, tinere talente distruse de piţipoance cu sex appeal, faptul că pentru clasa politică suntem simple instrumente de vot cu propuneri indecente, dacă indecenţă înseamnă echivalenţa vot – peşte congelat, că noi, deşi nu avem suficiente case…construim monumente, că bunele maniere par a se găsi la intelectuali sau în aparenţă la cei cu portofele nepurtate în buzunar, presiuni că la capătul sărăciei se află viaţa, clubul, luxul. Cumplit este faptul că fiecare dintre noi avem idealuri şi sentimente, suntem o întreagă naţiune ce ne căutăm valori şi încă îndrăznim să sperăm că vom trăi o viaţă care să nu se transforme în tipul de hrană fără condiment…” Eseul ar merita citat tot şi trimis la Palatul Cotroceni, în speranţa că acolo se va găsi şi un consilier ne-criminal care să-l traducă pe înţelesul marinarului din corabia România în derivă, să-l convingă că în ţară sunt tineri cu mintea încă întreagă şi că aceştia nu trebuie trataţi ca simple unităţi statistice cărora le tai bursele, salariile părinţilor, pensiile bunicilor ca un criminal de naţiune.
* Sentinţă de Gheorghe Grigurcu în Bucovina literară, nr. 1-2(251-252)/ianuarie-februarie 2012: „Nu gustă cu adevărat viaţa cel ce n-are în răstimpuri simţământul că adevărata sa viaţa încă n-a început”.
* Revista Timpul de la Iaşi este axată în principal pe studii şi eseuri (politice, culturale, literare, filosofice, sociologice…), publicând mai rar literatură originală. Dar, şi când publică!… De pildă, în nr. 2/februarie 2012, paginile de proză sunt absolut fermecătoare. Două sun semnate de Mircea Daneliuc, iar una de Constantin Arcu. Ba, mai sunt două ale slovenului Moha Mazzini.
* Una din însemnările (auto)ironice ale seniorului Livius Ciocârlie din România literară, nr.15/12 aprilie 2012: „Când am o idee, o formulez  cu grijă. O trec în computer. O recitesc. O şterg”.

2012-04-24T16:00:00+03:00