Fiu al actorului Teatrului Naţional din Craiova, Coco Demetrescu şi al Eugeniei Gherghel, Radu Gyr s-a născut la 2 martie 1905 la Câmpulung Muscel.
Ascendenţa maternă evreiască în contrast cu ideile naţionaliste promovate de Radu Gyr la maturitate era tratată cu ironie de către cunoscători. Unul dintre aceştia (Zaharia Stancu), văzându-l pe poet neras de câteva zile nota răutăcios că Gyr ar avea o ,,barbă roşie de rabin dacă nu s-ar rade”1. Eugen lonescu, aflat în stare de ebrietate, se confesa lui Mihail Sebastian că mama sa era evreică după care, înciudat, i-a enumerat alţi ,,evrei care nu se cunosc: Paul Sterian, Radu Gyr, Ignătescu”2.
Radu Gyr a studiat la Liceul ,,Carol I” din Craiova. În ultima clasă de liceu (1922-1923) el a fost coleg cu Petre Pandrea, viitor avocat, cu Traian Ulmu şi N. Milcu, viitori poeţi, iar printre prietenii săi se numărau N. Herescu şi Mihail de Mayo. ,,Prietenul său de bază era, pe atunci, Mihail de Mayo, feciorul bancherului evreo-spaniol (evreu sefard n.n.)”. Încă de pe atunci Gyr publica versuri la ,,Rampa” şi ,,Adevărul literar” fiind exmatriculat din şcoală pe timp de trei săptămâni ,,pentru colaborare la gazetele democratice, progresiste, jidoveşti şi bolşevizante”3.
Fiind elev în ultimul an de studii liceale, poetul se căsătoreşte cu ,,o fetişcană blondă, cu păr galben şi lung, cu ochi mari şi albaştri” numită Rozica. După ce şi-a luat bacalaureatul, Radu însoţit de Rozica a ajuns la Bucureşti, unde poetul voia să se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie. Cazat la hotelul Astoria, lângă Cişmigiu, poetul a luat legătura cu literaţii (scriitorii) bucureşteni. La cofetăria de lux Riegler s-a întâlnit cu Eugen Boureanu, cu fiul acestuia, Radu Boureanu, şi cu jurnalistul şi poetul Zaharia Stancu. Gyr era pe atunci (1923 – n.n.) „un tânăr cu pistrui şi cu ochelari groşi pe nas. Părul castaniu, lung şi lins.” S-au servit cafele, prăjituri, iar Gyr a citit un poem. ,,Era frumos poemul. Haiduci, hangiţe, lumină de lună, rime rare şi un belsug neobişnuit de cuvinte sonore”. Cei prezenţi l-au felicitat pe autor, iar acesta i-a invitat la domiciliul său „să v-o prezint pe Hania, soţia mea”. Romanticul poet îi dăduse iubitei Rozica numele de Hania, după eroina romanului (omonim) ,,Hania”, al lui Sienkievicz. Aceasta îi va dărui un fiu, dar ,,căsătoria” nu a durat, cei doi despărţindu-se4.
În anii următori, Radu Gyr a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Universitatea Bucureşti. În aceeaşi perioadă a frecventat cenaclul lui Mihail Dragomirescu alături de N.I. Herescu, Traian Păunescu-Ulmu, Talaz, George Dumitrescu.
POETUL RADU GYR ÎN AMINTIRILE CONTEMPORANILOR ÎNTRE 1922 ŞI 1940