Informare
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 2-6 decembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dialogul cu tema „Mintea care te înalţă şi mintea care te coboară”,
în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte!”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Mircea Aurel Niţă, eveniment care va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 11.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„<Viaţa merge înainte!> este un proiect dezvoltat din iubire faţă de oameni. În cadrul proiectului participă invitaţi care au mesaje importante pentru fiecare om care doreşte să cunoască tainele vieţii, istorie, să-şi recunoască interiorul şi să progreseze. De această dată, invitatul meu este prof. univ. dr. Mircea Aurel Niţă din Bucureşti.
Domnia sa este o prezenţă activă în cadrul emisiunilor mele şi a ales ca temă <Mintea care te înalţă şi mintea care te coboară>. Mintea umană poate fi uşor păcălită, dar avem repere de control, şi anume sufletul şi spiritul. Acestea nu pot fi manipulate, deoarece simt în străfunduri care este adevărul. Domnul profesor este inginer, economist şi va fi prezent pentru a ne oferi explicaţii despre acest subiect incitant despre mecanismele intime, intrinseci ale minţii.
Vă aşteptăm cu iubire pentru a armoniza tiparele, umbrele, contextele defavorabile, toate în folosul nostru ca entităţi separate sau ca întreg”, spune Simona Vasilescu.
Dialogul cu tema „Iubire mistică”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Carmen Iordache, astrolog și consilier spiritual, eveniment care se va desfășura luni, 2 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Chiar știm ce se întâmplă cu noi atunci când ne îndrăgostim? Știm să iubim cu adevărat? Știm să ne amintim corect trecutul? Știm cu adevărat ce s-a petrecut în iubirile prin care am trecut? Am învățat ceva din asta? Știm de acum încolo să atragem partenerii de care avem nevoie? Am devenit oare partenerii potriviți? Sunt căsătoriile noastre uniuni sacre sau jucăm un rol pentru a scăpa de judecata lumii? Acestea sunt întrebările la care vom răspunde publicului și totodată vom dizolva mituri romantice considerate până acum axiome. De asemenea, Carmen Iordache ne va prezenta și revista de spiritualitate pe care a înființat-o de curând, o revistă de care au nevoie cei care vor să trăiască în relații frumoase și armonioase. Vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Grigore.
Prelegerea cu tema „Violența în societate și în familie la români”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Omul între Breaking News și Armonia Sufletului”, susținut de Carmen Violeta Popa, psiholog-clinician, eveniment care se va desfășura marți, 3 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Lansarea cărții de poezii pentru copii cu titlul „Amelia și prietenii necuvântători”, de Ramona Elena Enache, eveniment editorial în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Stelian Necșoi”, coordonat de cantautorul, artistul plastic, scriitorul Stelian Necșoi, profesor de limba și literatura franceză, având-o invitată pe poeta Ramona Elena Enache, eveniment care se va desfășura marți, 3 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“După lansarea cărții de povești pentru copii a doamnei Loreta Din, a venit vremea unei cărți de poezie pentru copii semnată de Ramona Elena Enache. Astfel, la Centrul Cultural Pitești, pot spune că se acordă o atenție deosebită și literaturii pentru copii, promovând genul de evenimente ce au în centrul atenției copiii. Venită ca un cadou pentru nepoata sa, cartea semnată de Ramona Elena Enache aduce un plus de sensibilitate și gingășie acestui segment al literaturii, abordând un vers plin de sensibilitate, drăgălășenie, emoție, joc. Având în vedere faptul că suntem în luna decembrie, luna cadourilor, a bucuriei și a sărbătorilor de iarnă, ne vom bucura – și de această dată – de poezie, muzică, de o atmosferă plină de veselie, de discuții ca între prieteni. Momentul literar îl vom completa cu un recital de colinde românești în interpretarea prietenului nostru Dorian Sterie și a mea. Vă așteptăm cu mare drag să ne fiți alături!”, spune Stelian Necșoi.
Prelegerea cu tema „Poezii din vatra satului”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care va avea loc miercuri, 4 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„<Poezii din vatra satului>. Fiecare dintre noi are o rudă care trăiește sau a trăit într-un sat românesc. Unii s-au născut aici, au bunicii ori părinții în această lume fabuloasă, cu tradiții, credință, cumințenie și înțelepciune. Acestora le dedic această prelegere, prin cuvinte frumos potrivite și îndatorat, ca un etern omagiu”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „8 Decembrie, Ziua Constituției României. 10 Decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Constituție, Constituționalism și Democrație în România Contemporană”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de dr. Marius Andreescu, cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române, având-o invitată pe dr. Mihaela Stănciulescu, consilier la Instituția Avocatul Poporului, eveniment care va avea loc miercuri, 4 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Pentru orice popor, pentru orice formă de organizare statală modernă, Constituţia a fost şi este un ideal, date fiind semnificaţiile şi rolul legii fundamentale mai ales pentru existenţa socială a fiecăruia. În istoria lumii, începând cu secolul al XVIII-lea, s-a impus, alături de alte mari instituţii create în scopul de a exprima prefacerile structurale politice, economice sau juridice, şi Constituţia, ca lege fundamentală a statului. Faţă de importanţa şi semnificaţiile Constituţiei, de practica în domeniu, Constituţia este considerată ca fiind aşezământul politic şi juridic fundamental al unui stat. Aceasta deoarece Constituţia a fost şi este concepută într-o viziune mai largă ce excede politicului, nu numai ca o lege fundamentală, ci şi ca o realitate politică şi statală ce se identifică cu societatea pe care o creează sau o modelează şi pentru care adoptarea sa dobândeşte semnificaţia unei adevărate revoluţii.
Constituţia din 1991 a fost prima de după Revoluţia din Decembrie 1989 și a fost adoptată, în forma iniţială, în şedinţa Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991. A intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul naţional de la 8 decembrie 1991.
Constituţia adoptată în 1991 a fost modificată şi completată prin Legea de revizuire a Constituţiei României nr. 429/2003.
Ziua Internațională a Drepturilor Omului – celebrată astăzi, la nivel mondial, marchează adoptarea și proclamarea, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, elaborată sub egida ONU. Având o însemnătate deosebită pentru dezvoltarea conceptului drepturilor omului pe plan internațional, aceasta reprezintă prima exprimare globală a drepturilor omului. Sunt garantate și respectate astăzi în România de către autoritățile statului Constituția, constituționalismul, drepturile omului? Este principala întrebare la care vom răspunde în dialogul nostru”, spune Marius Andreescu.
Prelegerea cu tema „Kant pe înțelesul tuturor”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, eveniment care se va desfășura joi, 5 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Anul acesta a fost An Internațional Kant, la 300 de ani de la nașterea marelui filosof german. I-am dedicat o carte, pe care o vom prezenta în mare, o vom traduce din românește în românește (!), titlul e oarecum comercial, nu e o carte pentru oricine, ci doar pentru specialiști, insistând asupra vieții, operei și influenței lui Kant în cultura română. Cartea a fost publicată, mai întâi, spre a-i verifica validitatea, capitol de capitol, în revistele CONVORBIRI LITERARE, TRIBUNA, HYPERION, BUCOVINA LITERARĂ, ARGEȘ, LITERE, CAFENEAUA LITERARĂ ș.a., având ecouri pozitive. Veniți să vedeți cum a schimbat un om, Kant, modul nostru de a cunoaște lumea și de a ne cunoaște pe noi înșine”, informează Jean Dumitrașcu.
Conferința cu tema “Rene Guenon și criza lumii moderne”, în cadrul proiectului “Culisele istoriei. Societăți secrete și mari inițiați”, coordonat de publicistul Cristian Cocea, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, joi, 5 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Gala Șahului ALFIL 2024, ediția a III-a, eveniment organizat în colaborare cu Clubul de Șah ALFIL Pitești (coordonatori dr. Ovidiu Stancu și ing. Andrei Rădulescu) și Filarmonica Pitești, vineri, 6 decembrie, de la ora 18.00, în Sala „Simfonia” a Filarmonicii Pitești.