Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 7-13 octombrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, eveniment care se va desfășura luni, 7 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema „Fascinația Înălțimilor și a Zborului în Cultura Universală și Națională”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de dr. Marius Andreescu, cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, eveniment care va avea loc luni, 7 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Cine este Omul? Omul nu poate fi redus la individ. El este persoană spirituală, liberă creată de Dumnezeu după chipul Său și cu vocația de a dobândi prin har asemănarea cu Dumnezeu. Prin interioritatea sa abisală, rămâne intangibil, la fel de misterios ca şi Fiinţa. El decantează memoria întregii deveniri, făcând posibilă apariția conștienței – imagine unică de sine a Creatorului. Se afirmă tranșant că el este creatura creatoare de la capătul creației. Dar reprezintă infinit mai mult! Rostirea mai corectă ar fi: <Omul este demiurgul de la capătul autocunoașterii luciferice a fiinţei> ( Lucian Blaga). Prin el se produce detașarea de substrat, de materie, delimitarea de originaritate (temei), făcând posibilă manifestarea originalității sale creatoare. <Omul este măsura tuturor lucrurilor>, spunea Protagoras. Lumea este frumoasă când vrem noi să o vedem așa. Miraculos nu este numai faptul că ființa omenească se străduiește să se adapteze la mediu pentru a supraviețui, dar și faptul că mediul însuși, de la adâncurile subatomice până la sistemele de organizare şi funcționare ale galaxiilor este adecvat existenței vieții și a omului. Există o finalitate obiectivă a creației care este omul. Dumnezeu a creat un univers atât de complex numai pentru a crea un mediu propice, potrivit și compatibil existenței umane. În acest context înțelegem de ce în limba greacă cuvântul <antropos> definește omul, pentru că acest termen înseamnă <acela care privește în sus>, la cer. Numai omul din toată lumea materială creată are această însușire de a dori să treacă de la imanent la transcendent, pentru că spiritul său nemuritor  îl atrage spre lumea inteligibilă. În expunerea noastră ne vom referi la diferitele moduri în care tema înălțimilor, fizice și inteligibile, a transcendentului și a zborului, este abordată în mitologie, religie, diferite forme ale culturii și chiar în știință”, spune Marius Andreescu.

 

 

Prelegerea cu tema „Medicină și farmacie în trecutul românesc (1382-1775)”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 7 octombrie, de la ora 20.00.

„Ne bucurăm pe deplin să descoperim în librării excepționala lucrare a lui Pompei Samarian, reeditată (Paul Editions, 2024, București). <Medicina și farmacia în trecutul românesc 1382-1775>” este una dintre cărțile esențiale ale istoriei noastre, dacă ne dorim să înțelegem trecutul nostru medical. Să ne dorim să știm de ce sufereau românii și cum se tratau de aceste suferințe; cine erau vindecătorii și unde fuseseră ei școliți; mențiuni de doctori, moașe, bărbieri, bolnițe și spitale.

<Nu se poate o strângere de material mai îngrijită decât aceea pe care o dă autorul acestor pagini. Ele au însă și un alt folos. În ele, pe lângă medicii din țară și de peste hotare, culeși cu atâta grijă și dragoste, este și însăși înfățișarea medicinii de odinioară și în ce privește concepția și sub raportul metodelor și tratamentului. În total e una dintre cele mai bune lucrări de istorie pe care le-am avut înainte și ea arată cât de mult inteligența, răbdarea, bunul-simț și, mai ales, o covârșitoare iubire pot înlocui migăloasa pregătire în seminariile universitare care uneori seacă inima, fără de care nu se poate face nimic bun și trainic>, scria despre carte Nicolae Iorga”, spune Marin Toma.

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Ziua Internațională a Profesorului”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și Părinți, Prietenii Mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială „Ion Pillat” din Pitești, eveniment care se va desfășura marți, 8 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă aștept pentru a sărbători dascălul în cadrul proiectului <Copii  și Părinți, Prietenii mei>. Începem o nouă sesiune de întâlniri culturale și educative încărcate de bucurie și emoție pozitivă. La <catedră> o vom aplauda pe doamna prof. înv. primar Luminița Angelescu, de la Școala Gimnazială <Mircea cel Bătrân> din Pitești, împreună cu micuții de la clasa dumneaei. Vă așteptăm să ne bucurăm împreună!”, spune Maria Simona Mitroi.

 

 

 

Spectacolul de muzică folk-hop „Marele mat”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, istoric, scriitor, cantautor, eveniment care se va desfășura marți, 8 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Toamna este punctul critic al anului. Ea, în sine, este regina anotimpurilor. Acum se coace tot, încă de la început, acum Eva descoperă că fructul interzis este copt și demn de a fi consumat. În definitiv, inclusiv filosofic, acum este apogeul tuturor lucrurilor, căci după urmează declinul, frigul și întunericul. Toamna, în esență, ne demonstrează tăcut totul. Ea dă mat tuturor. Este, în sine, o biruință a evoluției. Un ochi râde, altul plânge De ce mat? Natura, succesiunea anotimpurilor, demonstrează acestui homo sapiens, ambidextrul îngâmfat, cea mai înaltă specie de pe pământ (distrugător și iubitor în același timp) că e sub vremi. Sunt M.C. Grăilă și vă invit să celebrăm belșugul și puținătatea, începutul și sfârșitul, munca și zădărnicia”.

Prelegerea cu tema „Dacă e toamnă, e Bacovia…”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care va avea loc miercuri, 9 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Tema cuprinde referiri la  cromatica și instrumentele marelui simbolist, precum și o analiză inedită a poeziilor <Plumb>, altfel decât stereotipiile consacrate didactic”, spune Lucian Costache.

 

 

Dialogul cu tema „Filosofia și literatura postmoderne”, în cadrul proiectului cultural „Invitați la Cafeneaua literară”, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei „Cafeneaua literară”, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Ioan Roșca, de la Facultatea de Filosofie a Universității București, eveniment care se va desfășura miercuri, 9 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Distinsul meu invitat, prof. univ. dr. Ioan Roșca, este prozator, poet și critic literar. A publicat aproximativ 30 de volume, cele mai multe dintre ele de filosofie”, spune Virgil Diaconu.

 

 

Dialogul cu tema “30 de ani și 27 de zile – un om între Oamenii Daciei”, în cadrul proiectului cultural „De Profundis în Artă, Cultură, Viață…”, coordonat de scriitoarea Cristina Onofre Rousseau, avându-l invitat pe Gheorghe Nedelea – handbalist, tehnician, viceprimar, eveniment care se va desfășura miercuri, 9 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Am ales să prezint invitatul, de  această dată, prin propriile cuvinte, prezentare care e publicată în cartea mea de interviuri numită <Oamenii Daciei>, și iată ce spune domnul Gheorghe Nedelea: <Prima zi de lucru la fosta Întreprindere de Automobile Dacia Pitești a fost 13 septembrie 1979, după o perioadă de trei ani petrecuți la Arpechim Pitești, unde eram component de bază al echipei de handbal PETROCHIMISTUL. Încadrarea mea la fosta IAP se datorează domnului Alexandru Isop, fostul director economic al uzinei, care a fost și arbitru internațional de handbal, fiind la acea dată președintele secției de handbal a Clubului Sportiv DACIA Pitești, care m-a transferat de la echipa de handbal Petrochimistul Pitești la DACIA Pitești. Am fost prezentat domnului inginer Matea Nicolae, șeful Direcției CTC a uzinei (viitorul director general al uzinei), iar în urma unei discuții am fost angajat la Grupa CTC Roți Profile de la Hala Presaj. Am continuat să joc handbal la Dacia Pitești încă doi ani, după care am rămas angajat și am lucrat la ÎNTREPRINDEREA DE AUTOMOBILE PITEȘTI, actuala Dacia Group Renault S.A., până la data de 10 octombrie 2009, adică timp ce 30 de ani și 27 de zile>. Dialogul se anunţă spumos, cu întâmplări autentice, care mai de care mai pline de umor”, spune Cristina Onofre Rousseau.

 

 

Dialogul cu tema „Dincolo de religie este cunoaşterea străbună”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte!”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe terapeuta Roberta Şerban, eveniment care va avea loc joi, 10 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Proiectul <Viața merge înainte!> propune pentru această lună o temă care trezeşte iubirea faţă de neamul din care facem parte. Tema <Dincolo de religie este cunoaşterea străbună> va fi susţinută de terapeuta Roberta Şerban din Bucureşti, un om de lumină care face parte din bogăţia oamenilor iubitori ai pământului nostru. Cunoaşterea spirituală a fiecăruia dintre noi depinde de voinţa personală. Cunoașterea străbună este cea lăsată de ere pe linii, adică din generație în generație, pentru a se scrie noul în conștiință. Fiecare suflet venit în această lume are de continuat ca misiune planetară.

Calea sufletului este individuală și unică pentru fiecare și în acest fel continuă ceea ce este scris deja. Sistemul străbun este baza unei învățături autentice pentru fiecare om care este pe cale spirituală. Vă aştept cu braţele deschise ca să ascultăm și să interacţionăm în cadrul acestei teme deosebite!”, spune Simona Vasilescu.

 

 

 

Dialogul cu tema „Estetica trăsăturilor umane”, în cadrul proiectului cultural „Povești pictate”, coordonat de Mihaela Viorela Martin, artist plastic și promotor cultural, avându-l invitat pe artistul plastic Ion Fușcel, restaurator la Muzeul Municipal din Câmpulung Muscel, eveniment care se va desfășura joi, 10 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ion Fușcel, membru al Asociației de Arte Vizuale <I. D. Negulici> din Câmpulung Muscel, este pictor și restaurator de frescă, dar și în lemn. Artistul posedă maniera de a caracteriza un personaj prin gest, poziție, direcția privirii, în spiritul lecțiilor însușite de la marii artiști precum Franz Hals sau Raphael. Din anul 2016, desfășoară o activitate susținută la Muzeul Municipal Câmpulung Muscel ca restaurator și pedagog artistic. O prezentare a artistului ne este oferită de doamna dr. Carmen Oprescu, critic de artă: <Pe Ion Fușcel îl cunosc de când mi-a fost student la Restaurare – Artă Sacră. Un student muncitor, studios, modest în toate împrejurările, integrat într-un colectiv minunat!>”, informează Mihaela Viorela Martin.

 

 

 

Dialogul cu tema „Muzica, armonia sufletului”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, având-o invitată pe artista Gina Pavel, eveniment care va avea loc joi, 10 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Distinsa mea invitată, artista Gina Pavel, s-a născut la 12  octombrie 1971 într-o familie de muzicieni veritabili din oraşul Câmpulung. A avut o copilărie plină de acorduri muzicale, deci era firesc să îşi urmeze destinul în această direcţie. A absolvit Facultatea de Pedagogie muzicală Piteşti, cu rezultate de excepţie. Cântă muzică pop şi abordează cu succes un gen muzical nu la îndemâna oricui, şi anume jazz-ul. Este profesor de canto din anul 2011, pregătind tineri care asigură generaţia de mâine de mari interpreţi ai muzicii uşoare, participând la diverse festivaluri de gen, cu rezultate notabile. O perioadă a fost angajată a Teatrului <Alexandru Davila>. A susţinut concerte la Sala Palatului și pe scene mari ale României. Din anul 2000 este solistă a trupei de muzică uşoară <Getic> din Câmpulung. Artista Gina Pavel este un om desăvârşit din punct de vedere artistic, o valoare cu care ne mândrim”, spune Mariana Claudia Filipescu.

 

 

Recitalul muzical cu tema „Un tribut artistic monștrilor sacri ai muzicii jazz-rock-pop”, susținut de Trupa TANDRES, formată din muzicianul Andrei Tase și medicul cardiolog Adrian Tase, eveniment care se va desfășura vineri, 11 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

„Romanian Dance Fest 2024”, care va avea loc sâmbătă, 12 octombrie, și duminică, 13 octombrie 2024, la Sala Sporturilor din Pitești, eveniment coordonat de coregraful și arbitrul internațional de dans sportiv Alfred Schieb. Evenimentul, aflat la a V-a ediție, este organizat de Agenția Națională pentru Sport, Federația Română de Dans Sportiv, Primăria Municipiului Pitești și Consiliul Local Pitești, prin Centrul Cultural Pitești.

„Romanian Dance Fest se desfășoară după următorul program:

Sâmbătă, 12 octombrie, între orele 10.00 – 21.00:

Campionatele Naționale de SALSA, BACHATA și CARRIBEAN SHOW

Categorii de vârstă:

Mini Kids –  sub 6 ani

Kids  – 7-9 ani

Juniori 1 – 10-12 ani

Juniori 2 – 13-15 ani

Tineret 16-18 ani

Adulți 19-34 de ani

Seniori – peste 35 ani

Niveluri:

Silver (începători – max. 18 luni de dans)

Gold (avansați)

Biletele de intrare se găsesc la Sala Sporturilor din Pitești, costul unui bilet fiind de 50 de lei. Pensionarii și copiii au intrare gratuită.

Duminică, 13 octombrie, între orele 11.00 – 17.00:

Stiluri de dans:

dans clasic/contemporan

latino show

salsa

bachata

carribean show

acrodance

majorete

dans de caracter

mtv commercial

show dance

open

urban-street

dans modern

cabaret/musical

gimnastică

 

Categorii de vârstă:

Mini Kids – sub 6 ani

Kids – 7-9 ani

Juniori 1 – 10-12 ani

Juniori 2 – 13-15 ani

Adulți – peste 16 ani

 

 

Costul unui bilet de intrare este de 20 de lei. Pensionarii și copiii au intrare gratuită”, informează coordonatorul Alfred Schieb.

 

 

 

2024-10-04T11:15:32+03:00