Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 9-13 septembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Dialogul cu tema „Terapie prin cultură”, în cadrul proiectului cultural „Povești pictate”, coordonat de Mihaela Viorela Martin, artist plastic, având-o invitată pe Andreea Ștefania Georgescu, din municipiul Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc luni, 9 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Andreea Ștefania Georgescu, în vârstă de 19 ani, este studentă în anul II la la Facultatea de Științe Sociale și Psihologie de la Centrul Universitar Pitești. Din pasiune pentru cultură urmează cursurile Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești – Secția Canto popular, la clasa doamnei Georgiana Gavrilă. <Muzica nu este numai o pasiune, ci și o moștenire de familie, este cea care mă leagă de bunica> ne transmite invitata mea, participantă la numeroase concursuri de folclor pe plan local și național”, spune Mihaela Viorela Martin.

 

Prelegerea cu tema „Atingerea: o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 9 septembrie, de la ora 20.00.

“De la cea mai fină mângâiere la cea mai dură lovitură, atingerea se află în centrul experienței noastre cu lumea. Această abordare intimă a istoriei face posibilă punerea în prim-plan a fundamentelor tactile ale culturii occidentale – modurile în care sentimentele au modelat societatea. Cercetarea istorică explorează o varietate de domenii tactile, inclusiv senzația orașului medieval; atracția tactilă a relicvelor; istoriile sociale ale durerii, plăcerii și afecțiunii; legăturile tactile dintre oameni și animale; entuziasmul extenuant al sporturilor precum luptele și turnirurile și atracțiile senzuale ale culturii de consum. Ea aprofundează o serie de probleme vitale, de la utilizările și interdicțiile atingerii în interacțiunea socială până la disciplinarea corpului de către statul modern, de la schimbarea senzațiilor din peisajul urban până la tehnologizarea atingerii în modernitate. Prin descrieri emoționante ale puterii vindecătoare a mâinii unui rege medieval sau ale condițiilor extenuante ale unei închisori din secolul al XIX-lea, descoperim că istoria, departe de a fi un subiect sec și lipsit de viață, ne atinge”, spune Marin Toma.

 

Spectacolul de folclor „Tradiții Muntenești”, coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu, care se va desfășura marți, 10 septembrie, de la ora 17.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești. Evenimentul, aflat la a II-a ediție, va cuprinde recitaluri susținute de artiști din Muntenia, dar și de invitați speciali din alte spații etno-folclorice:  Gheorghița Nicolae, Constantin și Cosmin Gaciu, Silvana Râciu, Polina Gheorghe, Valentin Grigorescu, Nicușor Ioniță, Anuța Arghiroi, Florin Pârlan, Grupul <Mândruțele de la Olt>, Denisa Popescu, Daniel Turică, Diandra Popaiacu, Magdalena Porumbiel, Angelica Stănescu, Amza Angheluș, Georgiana Baciu, Daniela Bărbuceanu, Ana Maria Cîrstina, Gabriela Argeșanu, Mihaela Chirițescu, Andrei Orășeanu, Ana Maria Trandafir, Grupul Vocal Bărbătesc “Rapsozii Bascovului”, Dansatorii “Doina Bascovului”. Acompaniază Orchestra “Doina Bascovului”, dirijor Aurel Popescu.

Prezentatori și animatori vor fi interpreții de folclor Polina Gheorghe și Valentin Grigorescu.

 

Prelegerea cu tema „Măreția Daciei în viziunea lui Eminescu”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 11 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„<Măreția Daciei în viziunea lui Eminescu>. Pentru el, civilizația dacă este maiestuoasă, grandioasă, spectaculoasă și fascinantă este  un model istoric de urmat. Spațiul dac e nu numai pitoresc, fabulos, legendar și istoric, ci și înalt spiritual. În imaginea Daciei, Eminescu vede împlinirea idealului românilor într-o singură patrie. De aici, <Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie>, construind astfel un Ideal comun, sfânt și adevărat, dincolo de vremi și de vremuri”, spune Lucian Costache.

 

Lansarea volumului de poezie cu titlul “Neastâmpăr de octogenar”, de Nicolae E. Braniște, în cadrul proiectului cultural „Hrană pentru suflet”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe scriitorul Nicolae E. Braniște, eveniment editorial care se va desfășura miercuri, 11 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Am bucuria de a găzdui lansarea unui nou volum de poezie semnat de Nicolae E. Braniște, cu titlul <Neastâmpăr de octogenar>. Autorul este un poet prolific, iar volumul pe care-l vom lansa cuprinde poezii din mai multe genuri, de la poezie filosofică, unde își pune întrebări existențiale, până la poezie descriptivă, arătând că omul poate avea inspirație pentru a crea frumos pe întreg parcursul vieții”, spune Adrian Mitroi.

 

 

Dezbaterea cu tema „Anii de juniorat în șah”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Pasionat de Șah”, coordonat de ing. Andrei Rădulescu, instructor de șah la Centrul Cultural Pitești, eveniment care se va desfășura joi, 12 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitatul acestei ediții este Teodor Panaite, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială <Matei Basarab> din Pitești, unul dintre cei mai activi și valoroși juniori ai Clubului ALFIL Pitești. Vom aborda traseul pe care Teodor l-a parcurs de la primii ani de juniorat în șah, până astăzi, în pragul adolescenței”, spune Andrei Rădulescu.

 

Prelegerea cu tema „Adicții de social media”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Omul între Breaking News și Armonia Sufletului”, coordonat de Carmen Violeta Popa, psiholog-clinician, eveniment care va avea loc joi, 12 septembrie, de la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Dependenţa de social media a devenit parte integrantă din viața noastră de zi cu zi, încât nu mai conștientizăm cum și cât folosim social media. Dependenţa de tehnologie ne-a acaparat și am uitat să ne conectăm la noi înșine și la cei dragi nouă”, spune Carmen Violeta Popa.

 

2024-09-05T12:00:07+03:00