Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 6 -10 februarie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 6 februarie, de la ora 13.00, în Sala  Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Medalionul cultural cu tema „Parada liceelor (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de istorie și educație fizică și sport la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Structura nr. 2, luni, 6 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Noua ediție a proiectului <Copii și părinți, prietenii mei> aduce pe scena Centrului Cultural Pitești elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic <Dinu Brătianu> din Ștefănești. Vă promitem momente artistice susținute cu dăruire de talentații copii, dar și discuții despre învățământ și activități extrașcolare”, precizează Maria Simona Mitroi.

 

Prelegerea cu tema „O istorie culturală a pernelor”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 6 februarie, de la ora 20.00.

“Cum ați dormit noaptea trecută? Printre tovarășii de călătorie în acest univers ascuns și miraculos al somnului s-a aflat și perna? Suntem convinși de majoritatea covârșitoare a răspunsului afirmativ. Pernele sunt alături de noi de cel puțin câteva milenii. Încă din antichitate au împărțit cu noi clipele cele mai intime și prezentul le găsește și în alte momente ale vieții noastre de zi cu zi: le avem în mașină, în avion, le avem pe scaune etc. Fiecare dintre noi preferă anumite perne, de la formă, la compoziție și, uneori, și de la un anumit producător. Și, desigur, unii preferă viața fără perne. Și în ceea ce privește pernele putem vorbi de aceeași căutare a echilibrului dintre nevoie și confort”, ne incită Marin Toma.

 

Dezbaterea cu tema „Natură și poezie”, în cadrul proiectului „Armonie și stil de viață”, coordonat de promotorul cultural, dr. ing. Adina Perianu, cercetător horticol, avându-l invitat pe poetul dr. Constantin Teodor Craifaleanu, marți, 7 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vom vorbi despre natura noastră cea de toate zilele – flori, pomi, arbuști fructiferi, copaci și… hrană nouă la modă… insectele”, ne provoacă Adina Perianu.

 

Dezbaterea cu tema „Anatomii subiective”, în cadrul proiectului „Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe artistul plastic Mircea Bârloiu, marți, 7 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“De această dată l-am invitat pe maestrul Mircea Bârloiu, unul dintre cei mai de seamă pictori piteșteni. Este o invitație la un moment aniversar, maestrul Bârloiu împlinind 70 de ani și care se aniversează, cum altfel, printr-o expoziție personală, <Anatomii subiective>, la <Metopa>”, ne informează Jean Dumitrașcu.

 

Prelegerea cu tema „Galeș. Un sat românesc”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 8 februarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Trăiască Nația! Sus cu Dânsa! Suntem români. Și punctum. (M. Eminescu)

Tot mai mulți pierd contactul cu lumea satului românesc. Alții, cu propria lor Țară. Tot mai mulți nu mai au conștiința unei determinări fascinante pentru spiritul și sufletul nostru. Vorbim tot mai puțin de casa părinților sau a bunicilor de la țară, unde unii s-au născut, iar alții au petrecut vacanțele în acest mediu fabulos, cuminte și înțelept, creștin și păstrător de tradiții. Copiii care se nasc acum sau trăiesc în orașele Europei sunt complet înstrăinați și nu vor mai simți nimic din ceea ce e atât de profund românesc: Satul Galeșul de Argeș și prelungirile sale spre Corbeni, Corbi și Mușătești; și în toate satele de sub Făgăraș, până la Muscel și, dincolo de munți, la Galeșul din Mărginimea Sibiului. Megieșii, prietenii, colegii, profesorii, limba și, prin ea, felul de a gândi și de a simți vor fi de pe alte meleaguri. Îi vom privi ca pe niște curiozități, cum i-am privit mereu pe străini, și așa ne vor privi și ei. De aceea, atât cât se poate, vreau să vă împărtășesc ceva din respectul și dragostea mea pentru un sat, pentru țăranul autentic, pentru care am avut mereu un cult, și pentru oamenii de la sat, fiecare cu preocupările lui: preoți, cărturari, meșteri, meseriași. Mulți dintre cei pe care i-am cunoscut nu mai trăiesc, dar fiecare are o icoană inconfundabilă, aureolată, în sufletul meu. Așadar: <Galeș. Un sat românesc>”, spune Lucian Costache.

 

Prelegerea cu tema “Despre Filosofie și Filosofi. Socrate, Platon, Aristotel”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Cultură și Credință în Societatea Contemporană“, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc miercuri, 8 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Filosofia este studiul întrebărilor generale și fundamentale, dar și a răspunsurilor la problemele despre existență, cunoaștere, valori, rațiune, om și societate. Potrivit tradiției grecești acreditate, Pitagora a fost primul care a folosit termenul de filosofie, dându-i o puternică încărcătură etică și religioasă. Metodele filosofice includ interogarea, discuția critică, argumentul rațional și prezentarea sistematică. Inițial, filosofia cuprindea toate corpurile de cunoștințe și un practicant în aceste domenii era cunoscut ca filosof. În epoca modernă, filosofia este caracterizată ca metafizică, diferită de cunoșterea științifică. Știința oferă cunoștințe, iar filosofia explică sensurile existenței și cunoașterii și mai mult construiește sensuri și semnificații valorice pentru  natură, om și Univers, într-un cuvânt, descoperă înțelesuri. În sens general, filosofia este asociată cu înțelepciunea, cultura intelectuală și cu căutarea cunoașterii. În acest sens, toate culturile și societățile pun întrebări filosofice: <cum trebuie să trăim> și <care este natura realității>. Prin urmare, o concepție largă și imparțială a filosofiei găsește o cercetare argumentată în chestiuni precum realitatea, moralitatea și viața în toate civilizațiile lumii. Filosofia  este un sistem rațional de idei, explicații, sensuri conferite de rațiunea umană și care  există ca unitate de gândire prin istoria ei și prin  creația, contribuția ideatică a marilor filosofi de-a lungul timpului. În expunerea noastră încercăm să caracterizăm filosofia ca element al rațiunii umane și formă de cunoaștere și mai ales modalitate de explicare și înțelegere a existenței umane și în general a lumii create. Vom analiza raporturile complexe dintre filosofie și cunoașterea științifică, precum și dintre filosofie, credință și teologie. Filosofia definită ca fiind <dragoste pentru înțelepciune>, iar Filocalia, <iubirea de frumos>.

Exemplificăm prin personalitatea și doctrina a trei mari filosofi ai Antichității – Socrate, Platon și Aristotel, ale căror paradigme și raționamente filosofice au o valoare perenă”, spune Marius Andreescu.

 

Dezbaterea cu tema „Regăsirea Omului”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. ing. ec. Mircea Aurel Niță, joi, 9 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“<Regăsirea Omului> ar putea fi alegerea celei mai apropiate variante, în funcţie de menirea fiecărui om care este hotărât să crească în acest univers.

Invitatul meu, domnul prof. univ. dr. ing. ec. Mircea  Aurel Niță, va dezvolta câteva idei pornite din întrebări care frământă omenirea, desfășurând o gamă largă de activităţi, fie din ipostaza de cadru didactic universitar şi cercetător la Universitatea Politehnica Bucureşti, la SNSPA, ASE Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea Petru Maior din Târgu Mures, Universitatea Transilvania din Braşov etc., fie ca director la o serie de instituții.

În calitate de titular al cursului <Comunicare interculturală> a beneficiat de schimburi de experienţă interculturală în mănăstiri tibetane şi budiste din Nepal, în temple hinduse din India, Bali, Malta, Indonezia, Trinidad -Tobago, în lăcașe de cult din Egipt etc., fiind un păstrător al tradiţiilor creştin-ortodoxe (botezat ortodox) şi zamolxiene. Avem o temă incitantă, laborioasă şi un invitat excepţional pe care vă invit să-l apreciaţi participând la dezbatere. Vă invit să ne armonizăm împreună într-o zi dedicată regăsirii noastre ca spirit şi suflet!” spune Simona Vasilescu.

 

Dezbaterea cu tema “Situații speciale în educație”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Adolescenți și mentori”, coordonat de scriitoarea, criticul literar, profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-le invitate pe Ioana Pătrașcu, profesor itinerant și de sprijin (la mai multe licee din Pitești), pe Ioana Cristiana Ilie, elevă la Colegiul Tehnic “Armand Călinescu” și pe Diana Elena Nicolae, elevă la Colegiul Național “Alexandru Odobescu”, din Pitești, eveniment care se va desfășura joi, 9 februarie, de la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Există, așa cum se știe, o politică socială rezumată ca <sprijin pentru copiii cu nevoi educaționale speciale> (CES), pentru că toate țările și sistemele de învățământ se confruntă cu așa ceva. Cu toate acestea, în Europa nu există încă un acord comun cu privire la ceea ce înseamnă nevoi speciale în educație, ce constituie și însumează de fapt acest concept. Realitatea concretă arată că există, indiscutabil, diverse dificultăți individuale de învățare – mentale, fizice, cognitive și educaționale. Experții în științele sociale ale educației și formării încearcă să grupeze și să clarifice aceste dificultăți în așa fel încât ele să poată fi identificate cât mai devreme, să fie evaluate și încadrate în acest proiect profesional. Beneficiarii? – da, sunt în primul rând copiii aflați într-o oarecare suferință, apoi părinții, stigmatizati de cele mai multe ori pe nedrept, dar și societatea, in extenso, noi toți care trebuie să înțelegem că trăim laolaltă și, sănătoși sau suferinzi, toți  avem nevoie unii de alții”, subliniază Magda Grigore.

 

Recitalul muzical sub genericul “Cântece de dragoste”, susținut de Trupa “Andrei&Adrian Tase”, vineri, 10 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

2023-02-02T17:33:11+02:00