Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 29 martie – 2 aprilie, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 30% din capacitatea sălii:

 

Lectură publică din creația poetului turc Halil Ibrahim Őzcan, în cadrul proiectului cultural-educativ „Gânduri, Rostiri, Scrieri”, susținut de poeta Denisa Popescu, eveniment care va avea loc luni, 29 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Halil Ibrahim Őzcan este unul dintre poeții de vârf din Turcia zilelor noastre. S-a născut la 1 ianuarie 1957, în Talas, provincia Kayseri. Primul premiu literar important l-a primit în anul 1977. A locuit o perioadă în Siria și în Liban. A fost arestat politic vreme de zece ani (1981-1991). În detenție, a realizat Antologia Poeziei din Închisoare. În prezent, Halil Ibrahim Őzcan este vicepreședintele PEN Club Turcia și președintele Comitetului Scriitorilor din Închisori. Poemele sale au fost traduse în limba română de Niculina Oprea”, informează Denisa Popescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe poetul Traian Tăbârcea, acțiune care se va desfășura luni, 29 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Eseist și poet, Traian Tabarcea este și un artist plastic de excepție. Publicul larg nu îl cunoaste, dar prietenii lui sunt încântați de creațiile sale. A intrat de curând în Liga Scriitorilor Români, reprezentând o plusvaloare pentru aceasta”, spune Adrian Mitroi despre invitatul său.

 

 

Prelegerea cu tema Distanțarea de Dumnezeu, de oameni, de natură, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești. La evenimentul care va avea loc luni, 29 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții, este invitat avocatul Radu Zidaru din Baroul București.

“Trăim vremuri în care statele, guvernele și chiar oamenii  ignoră și se distanțează de sensurile firești ale existenției  și încearcă să creeze și să impună o nouă ordine  socială, politică și economică, o nouă paradigmă existențială socială și personală, fără Dumnezeu, fără iubire și chiar fără libertate. Porunca iubirii este temeiul existenței, pentru că Dumnezeu a creat lumea din iubire. Dimensiunea ortodoxă existențială a iubirii înseamnă apropiere și comuniune între oameni, altruism, generozitate, libertate în comuniune. Aceste valori  sunt amenințate de dispariție  și sunt înlocuite cu false paradigme existențiale precum: distanțare socială, izolare, însingurare, viața fără credință și fără Dumnezeu – omul este considerat ca fiind lui însuși sufficient -, globalizare, acumularea excesivă de bunuri, ignorarea  naturii și distrugerea propriului habitat, guvernarea întemeiată pe frică, pe constrângere și pe restrângerea sau chiar desființarea  unor libertăți  fundamentale. Cum este posibilă existența și condiția tragică a omului contemporan? Care sunt căile și mijloacele prin care  putem să  ne întoarcem la Dumnezeu, la natură, la oameni și la noi înșine? Sunt aspecte  pe care le vom aborda în expunerea noastră”, spune Marius Andreescu.

 

 

Dialogul cu tema Adolescența în zona creativității, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Adolescență, entuziasm”, coordonat de profesorul de filosofie și poetul George Badea, având-o invitată pe eleva Alexandra Băieții. Evenimentul va avea loc marți, 30 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Nenumărate științe (epistemologia, etica, estetica, logica, teoria informației, cibernetica, praxiologia, critica literară și de artă ș.a) își aduc contribuțiile la dezvoltarea și explicarea actului creator, a capacităților umane spontane și originale… cuprinse în câmpul complex al creativității. Și psihologia înregistrează succese considerabile în explicarea acestui proces ce de multe ori nu poate fi explicat prin cuvinte. Termenul de creativitate este greu de definit; exprimă, totuși, așteptări mari, nu numai în planul educației, ci și al vieții sociale în ansamblul ei. Practic, creativitatea este un proces complex ce se desfășoară în timp și se caracterizează prin originalitate!  Tema creativității o să fie dezbătută alături de o adolescentă <creatoare de roman>… și care scrie nu oricum: Alexandra Băieții!

Cine e adolescenta? Păi s-o lăsăm să se prezinte: <Am 17 ani și sunt elevă la Colegiul Național Sfântul Sava din București. Sunt o ființă sensibilă, o persoană căreia îi place să cunoască lumea, o adolescentă care vrea să evadeze în imperiul cărților, un suflet pregătit sau nu pentru această călătorie. Am lansat prima mea carte Impactul – povestea completă în clasa a VII-a, la vârsta de 12 ani… Și al II-lea volum al acestui roman, alături de carnetul meu cu citate motivaționale Iubește cu impact, trăiește cu impact, visează cu impact, viața este o călătorie, în clasa a IX-a. Mi-ar plăcea pe viitor să pot dezvolta proiecte care îi ajută pe cei interesați să se regăsească pe ei înșiși!>”, informează George Badea.

 

Festivalul Primăvara Poeților/Le Printemps des Poètes organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România Filiala Pitești, eveniment care se va desfășura miercuri, 31 martie, de la ora 14.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești (intrarea este liberă, în limita a 30% din capacitatea sălii).

 

“Aflat la ediția a 23-a și desfășurat simultan în 40 de țări francofone, acest festival a fost susținut, din 2006 încoace, de către Centrul Cultural Pitești, printr-o serie de manifestări poetice. Anul acesta, vor susține recitaluri tematice și panseuri poetice Î.P.S Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, invitatul special -poetul Adrian Alui Gheorghe și  poeți ai Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România: Mircea Bârsilă, Virgil Diaconu, Aurel Sibiceanu, Denisa Popescu, Amalia Constantinescu, Magda Grigore, Conița Lena, Valentin Predescu, Allora Albulescu, Florian Silișteanu, Cristina Onofre, Sorin Durdun, Liviu Mățăoanu, Ilie Vodăian, Liliana Rus, Maria Chirtoacă.

Tema festivalului din acest an este <Dorința>, pornind de la versurile lui

Fernando Pessoa <Quelle profonde inquiétude, quel désir d’autrechose,/Autre chose qu’un pays, qu’un moment, qu’une vie,/Quel désir, peut-êtred’autres états d’âme…>, informează scriitorul Jean Dumitrașcu, secretarul Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România.

Manifestarea va mai cuprinde recitaluri muzicale oferite de Grupul Folk P620 al Centrului Cultural Pitești și de Grupul Trio Jazz&Pop Pitești (soliști: Mădălin Sandu – vioară și Ionuț Tolea – clarinet).

 

Dezbaterea cu tema Patriotism, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Aveți Cuvântul!”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, joi, 1 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă invit la o dezbatere de suflet, alături de poetul și istoricul Constantin Vărășcanu, artistul plastic Constantin Samoilă și membri ai Corului Veteranilor Mihai Viteazul din Pitești, sub coordonarea col. (r.) Vasile Mandu, unde vom asculta puncte de vedere privind modul în care sunt abordate simbolurile și valorile societății românești și vom asculta un microrecital de cântece patriotice”, informează Valentin Uruc.

2021-03-26T11:52:12+02:00