Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 29 mai – 1 iunie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Recital liric cu tema „Timpul visării”, în cadrul proiectului sub genericul „Suflet pe rime și nuanțe”, coordonat de poeta și artistul plastic Loreta Din, având-o invitată pe Mariana Bargan, profesor de canto, de chitară, compozitor, cantautor, eveniment care va avea loc luni, 29 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Poezia creează tablouri, pictura creează poezie, iar împreună muzică!

<Și trec nevăzută prin timpul visării,

O umbră lăsată pe colbul călcat,

Ce-am fost, am iubit sau mă doare,

De lumea terestră va fi tot uitat.>

Invitata mea specială, care vine de la Atena, doamna Mariana Bargan, este

președintele Asociației Româno-Elene <Artă și Cultură> -Atena, este

fondator și inițiator al proiectului <Diaspora Folk>, fondator al Corului de muzică bizantină <Sfânta Ana> din Atena, este  membru al juriului Concursului <Caut o vedetă>, membră a juriului <Festivalul de muzică> de la Roma.

Împreună vom dezvălui sensul versurilor mele, în interpretarea la voce și la chitară a distinsei mele prietene Mariana Bargan. O prietenie care după mulți ani a dat naștere unei colaborări artistice frumoase, pe care doresc s-o împărtășesc cu dumneavoastră”, spune Loreta Din.

 

 

Prelegerea cu tema „Debarcarea din Normandia – 6 iunie 1944, cea mai mare operațiune-amfibie din istorie”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc marți, 30 mai, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„De multe ori, cei care se apărau au crezut că vremea este de partea lor. Când s-a declanșat furtuna în Canalul Mânecii, germanii s-au culcat liniștiți iar Rommel a plecat acasă în Germania. Și atunci a venit uriașa Armadă aliată”, spune Ștefan Dumitrache.

 

 

Dezbaterea cu tema „Omul între două infinituri”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. ing. Ion Iorga Șiman, fizician, scriitor, eveniment care se va desfășura marți, 30 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“De origine din orașul Giurgiu, domnul profesor a fost decan al Facultății de Științe al Universității din Pitești, a predat timp de 43 de ani fizică, a scris numeroase articole și cărţi de specialitate. Este o mare bucurie să ne reîntâlnim cu un om de lumină pentru toate generațiile. Ion Iorga Șiman a ales tema emisiunii, potrivit titlului uneia dintre cărțile sale scrisă recent. Activitatea sa se extinde pe arii largi, fie ca evaluator în programele naționale universitare de licență sau master, fie ca formator în domeniul didacticii fizicii și managementul educației, ca promotor al interdisciplinarității și a transdisciplinarității prin scrieri și conferințe. Potrivit cercetărilor și concluziilor adunate în cartea scrisă de domnul Ion Iorga Șiman, omul, ca măsură a tuturor lucrurilor lumești se află undeva la mijloc, între două infinituri. În decursul istoriei planetei au existat foarte multe opinii contrare pentru care mulți oameni și-au pierdut viața. Capacitatea de a observa infinitul din mai multe puncte de vedere ne face să credem că există un infinit real pe care-l putem plasa unde dorim. Eliberarea de prejudecăți, reflectarea asupra condiției umane, sunt obligații pentru fiecare om care crede în infinit ca și în Dumnezeu. Vă aşteptăm cu mare drag, pentru a afla răspunsurile la întrebările pe care domnul Ion Iorga Şiman le-a sintetizat în cartea sa”, spune Simona Vasilescu.

 

 

Prelegerea cu tema „Mihai Eminescu. Luceafărul. 150 de ani de la concepție. 140 de ani de la publicare (IV)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 31 mai, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“<Trăiască Nația!> Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: <Sus cu dânsa!> De ce? Pentru că: <Suntem români. Și punctum>.

Este a patra emisiune pe care o dedicăm capodoperei eminesciene. Dacă primele trei s-au referit cu predilecție asupra conținutului, aceasta se va axa pe elementele de vocabular și pe formă. Pentru a înțelege poemul, a fost întotdeauna nevoie de largi incursiuni în istoria limbii române, în resursele ei istorice și poporane, dar și în spații culturale diverse, poemul înscriindu-se în ceea ce Basarab Nicolescu numea <transdisciplinaritate, transcultural și transmitic>. Publicarea <Luceafărului>, forma finală, se va produce în 1883, în aprilie, în Almanahul Societății Academice Social-Literare <România Jună> din Viena. Cea mai cunoscută operă a lui Eminescu, și din literatura română, este o operă literară remarcabilă, care a necesitat încă de la apariție analize de profunzime. Aproape că nu există personalitate a culturii române care să nu se fi aplecat asupra capodoperei eminesciene cu opinii originale, complementare sau contradictorii. Beneficiind de laboratorul creației sale, de manuscrise, critica literară a putut urmări elaborarea îndelungă și epuizantă a poemului până la forma finală. Atât cât ne permite timpul, încercăm să deslușim adâncul acestei fermecătoare opere, îmbinare în limba română de poetic și <nemargini de gândire>. Considerăm <Luceafărul> un poem al drumului spre desăvârșire pe care-l parcurge Ființa, prin cele șapte <trepte>, registre ale Ființei, plecând de la instincte și biologic, de la ființa limitată și neconștientă de propria limită, la divinitate, la transcendență, ca Ființă conștientă de propria infinitudine. Între acestea, ființa umană, ca registru median al Ființei, conștientă de propria finitudine și de aceea tragică. Poemul a ridicat întotdeauna probleme de înțelegere a viziunii poetice, a conotațiilor de adâncime, a înțelegerii unor cuvinte și construcții lingvistice, până la probleme de punctuație și ortografiere, care, descifrate, au sporit farmecul inegalabil al gândirii poetice a geniului nostru național”, spune Lucian Costache.

 

 

Recital folcloric în cadrul proiectului sub genericul „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, miercuri, 31 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Alături de invitații mei, soliștii Doina Boacă, Ionuț Popescu, Carmen Marin și Roxana Vârje vom susține recitaluri tematice dedicate Zilei de 1 Iunie, dar și sărbătorii Rusaliilor”, spune Tatiana Mărcoianu.

 

 

Dezbaterea cu tema „Știința vieții: Ayurveda!”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța-Daniela Mihăilescu, avându-l invitat pe Constantin Mușat, terapeut masaj ayurvedic, instructor de arte marțiale, trainer pentru dezvoltarea intuiției, eveniment care se va desfășura miercuri, 31 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești organizează o serie de manifestări artistice dedicate Zilei Internaționale a Copilului, joi, 1 iunie, în Parcul “Lunca Argeșului”, evenimente care se vor desfășura după următorul program:

 

Orele 11.00 – 13.00 – Spectacol muzical-artistic susținut de Ansamblul Folcloric de Copii ZAVAIDOC (coordonator prof. de canto popular Valentin Grigorescu), Grupul Folk P620 (coordonator chitaristul Andrei Bulf), Clubul Total Dance (coordonator coregraful și arbitrul internațional de dans sportiv Alfred Schieb).

 

Orele 17.00 –18.00 – Spectacol de gimnastică ritmică susținut de Olimpic Argeș Gym (coordonator antrenoarea de gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, arbitru internațional de gimnastică ritmică și arbitru național de gimnastică acrobatică).

 

Orele 18.00 – 20.00 – Evenimente susținute de Compania Hocus Pocus Trulala din Sibiu (coordonator Alexandra Podu):

Spectacol muzical susținut de micuța Fifi, alături de cele 4 Fifi Mascote: ursulețul-Bubu, cățelușul-Motoraș, pisicuța-Bijou și Pony-iepurașul.

 

Exatlon pentru copii care cuprinde jocuri specifice: aruncare la țintă, cursa printre jaloane, cursa cu sacul.

“Rolul acestui tip de concurs este de a stimula copilul să comunice mai bine în echipă, să-și dezvolte concentrarea, rapiditatea, atenția și nu în ultimul rând, încrederea în sine. Fiecare joc va fi supravegheat de animatori, aceștia vor explica regulile jocului, vor întreține atmosfera și se vor asigura de siguranța participanților”, informează Alexandra Podu.

 

2023-05-26T11:40:15+03:00