Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 25 – 27 ianuarie 2023, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Prelegerea cu tema „Unirea Românilor de Pretutindeni”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 25 ianuarie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“<Trăiască Nația! Sus cu dânsa! Suntem români. Și punctum>. Acestea sunt rostirile lui Eminescu și rostul nostru, al tuturor românilor.

    <Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română/ Să-nvârtim hora frăției/ Pe pământul României> se citea încă din 1856, anul în care Vasile Alecsandri scria <Hora Unirii>. Dezideratul a rămas valabil și astăzi, iar <funia Prutului> ce ne desparte, cum spunea poetul George Dan, nu o putem tăia decât <Dând mână cu mână> cei care vorbim, gândim și simțim românește.

Vom gândi și vom spune răspicat, de câte ori vom avea prilejul: Ca român, <cine va scoate Moldova din sufletul său, acela e un trădător> (Mihai Eminescu).

Așadar: <Iarba rea din holde piară/ Piară dușmanii din țară/ Între noi să nu mai fie/ Decât flori și armonie>, spune Lucian Costache.

 

 

 

Prelegerea cu tema „Dreptul Roman și Dreptul Bizantin. Influențe asupra Vechiului Drept Românesc”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, miercuri, 25 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Dreptul roman este sistemul de legi și doctrine ale Republicii Romane, Imperiului Roman și Imperiului Bizantin. Normele dreptului roman au reglementat condiția juridică a persoanei, relațiile personale patrimoniale, precum și activitatea de soluționare a litigiilor dintre persoane. Acest sistem de drept a avut o evoluție milenară care a început anterior Republicii Romane și s-a încheiat la moartea Împăratului Justinian. Importanța studiului Dreptului roman este recunoscută de la dascălii diferitelor școli ale Romei antice, la glosatorii Evului Mediu și la făuritorii dreptului modern. În primul rând o importanță teoretică se impune și astăzi prin raționalitatea principiilor și argumentelor formulate, dar și prin corespondența cu aspectele constante în timp ale existenței sociale. Maximele și dictoanele juridice romane au valoarea formulelor din științele naturii și prin exactitatea lor sunt și astăzi folosite în știința dreptului. Dreptul roman privat are și o importanță practică deoarece stă la baza dreptului  civil actual. Pentru români are o importanță națională, Dreptul roman stând  la baza vechilor obiceiuri juridice, a sistemului  normativ feudal „Jus valachicum” și a fost receptat prin legiferări diferite, cu deosebire în Țara Românească și Moldova.

În expunerea noastră vom prezenta elemente ale Dreptului roman, evoluția istorică și influența sa asupra vechiului drept românesc. Vom argumenta actualitatea unor maxime și principii romane și bizantine pentru sistemul de drept contemporan”, spune Marius Andreescu.

 

 

Recital de folclor și dialog tematic, în cadrul proiectului „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, miercuri, 25 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema „Suntem CINEVA sau CEVA? Eul în tunel”, în cadrul proiectului „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, joi, 26 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom aborda cele mai recente cercetări din domeniul neuroștiinței cu privire la conștiința umană și determinările ei”, ne provoacă George Smeoreanu.

 

 

Dezbaterea cu tema „Prietenia și poezia, egalitate armonioasă”, în cadrul proiectului „Întâlniri literare”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, joi, 26 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitatele mele vor fi poeta Daniela Vâlceanu din Drobeta Turnu Severin și scriitoarea Zenovia Zamfir din Râmnicu Vâlcea. Vă invităm să participați la discuții interesante despre literatura actuală și la o lectură publică din creațiile invitatelor”, spune Silvia Giurgiu.

 

 

Lansarea volumului “Poezia lirică în Muscel”, semnat de scriitorii Maria Chirtoacă și Liviu Mățăoanu, în cadrul proiectului cultural-educativ „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu. Evenimentul editorial, desfășurat sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”, va avea loc joi, 26 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema „Importanța lui 24 ianuarie în istoria românilor”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, vineri, 27 ianuarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Românii au avut un program de țară odată cu Revoluția Pașoptistă – un program cu două obiective: Unirea și Independența. Primul obiectiv s-a realizat în perioada 1859 – 1862”, spune Ștefan Dumitrache.

 

2023-01-20T10:34:36+02:00