Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 18 – 24 ianuarie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

 

Prelegerea cu tema De la „Societatea Deschisă” la „Cultura Interzicerii”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultura în Pandemie”, susținut de directorul Bibliotecii Județene Argeș, sociologul Octavian Mihail Sachelarie.

“Ultima perioadă a însemnat o trecere de la conceptul de societate deschisă, care punea accentul pe libera exprimare și pe activitatea socială independentă, la o cultură a interzicerii, care a însemnat de fapt, impunerea unei dictaturi culturale”, declară Octavian Mihail Sachelarie.

 

Dialogul cu tema ”Artiștii Plastici ai Generației 2021”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, având-o invitată pe eleva Cătălina Maria Rudeanu.

“Cătălina Maria Rudeanu este elevă, în clasa a XI-a, la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” din Pitești, la Secția ”Arhitectură”. Arta este aerul pe care îl respiră, este filtrul prin care se raportează la existență încă din clasa a VI-a, când a început să studieze în această instituție de învățământ. Este o admiratoare necondiționată a lui Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Claude Monet și, în special, a lui Salvador Dali, în universul căruia, odată instalată, percepția i se ascute, intensitatea relaționării cu suprarealitatea, cu metafizicul se acutizează. Arhitecții cu care rezonează în mod deosebit sunt Le Corbusier și Antoni Gaudi. Din aceleași motive – sentimentul expansiunii este absolut, conexiunea cu Marele Tot este vibrantă și profundă, pe cale de consecință, respirația devine inspirație. Crezul artistic al Cătălinei Maria Rudeanu se poate rezuma astfel: limitele există pentru a fi depășite, iar ființa umană reprezintă o istorie în sine, cu epoci, cu salturi, cu trepte, cu bucle temporale, cu personaje în care te regăsești, te redescoperi și pe care ești nevoit să le părăsești, pentru a putea merge mai departe pe drumul tău, pentru a putea afla mai multe despre cine ești cu adevărat”, spune Denisa Popescu despre invitata sa.

 

Prelegerea cu tema 24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Moldovei și Țării Românești, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, duminică, 24 ianuarie, de la ora 14.00.

“A doua jumătate a secolului al XIX-lea a reprezentat pentru Țara Românească și Moldova un real proces de schimbare a mentalităților sub influența occidentală a ideilor revoluției franceze. Acestea au pătruns în spațiul românesc și prin intermediul oamenilor de cultură francezi ajunși aici în primele două decenii ale secolului, mulți dintre ei devenind profesori pentru fiii marilor boieri români.  Aceștia din urmă au început să își trimită tot mai des copiii la studii în marile centre universitare din Franța și Germania; ideile occidentale pătrunzând astfel și în spațiul românesc și pentru o vreme coexistând cu cele vechi, orientale, specifice secolului al XVIII-lea. Boierimea românească, deschisă Occidentului, începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea, a colaborat strâns cu domnitorii Ţării Româneşti în alcătuirea unui plan educaţional naţional. Rezultatele acestei colaborări au început să fie vizibile în perioada regulamentară atunci când premianţii şcolilor naţionale româneşti, trimişi pe cheltuiala statului la studiu în Occident, s-au întors în ţară cu titlul de doctor în domeniile lor de specialitate. Aceşti oameni, elevii de ieri, unii mai bogaţi, alţii mai săraci, mulţi veniţi din Transilvania, prin grija dascălilor şi a autorităţilor statului, au devenit profesori, cărturari eminenţi şi mari oameni de stat. Ei sunt cei care construiesc revoluția de la 1848-1849, care își pun, în deceniul care a urmat acesteia averile, energiile și cunoștințele în slujba cunoașterii în Occident a românilor și a istoriei lor, precum și a dorințelor și a nevoilor acestora pentru viitor.  Deceniul acesta care a cunoscut Războiul Crimeii a impus definitiv Europei și ”chestiunea românească” și a pregătit dubla unire sub conducerea lui Alexandru-Ioan Cuza”, precizează Marin Toma.

 

Prelegerea cu tema Viața noastră după 2020 – inconfort, incertitudine, speranță, suferințe emoționale, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Personalitatea de la A la Z”, coordonat de psihologul-clinician Camelia Dragomirescu.

“Vom reuși după anul trecut să prețuim esența și să ignorăm <balastul> din viața noastră? Cum am reușit să înțelegem cuvintele noi și ce ne-au adus veștile primite în fiecare zi? Ce rol au avut rețelele de socializare? Cum s-au schimbat valorile familiei?

Proiectul derulat de echipa mea la Centrul Cultural Pitești va încerca să răspundă acestor întrebări și altor dileme ce vor apărea pe parcursul acestui an”, spune Camelia Dragomirescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene (varianta minimală online), coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Liliana Nanu.

„Liliana Nanu, o doamnă sensibilă, preocupată atât de frumos cât și de exprimarea acestuia în mai multe forme. Ne încântă cu creațiile sale ori de câte ori are ocazia să o facă. De curând a intrat în Liga Scriitorilor Români. Prin aceasta ne arătăm considerația și apreciem valoarea creațiilor sale, încurajând-o în același timp în evoluția dânsei ca truditor pe tărâmul artelor”, spune Adrian Mitroi despre invitata sa.

 

Dialogul cu tema Trecut, Prezent, Viitor, în cadrul proiectului „Aveți Cuvântul”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, avându-l invitat pe col. (rtr.) Nicolae Mazilu, președintele interimar al Asociației „Cultul Eroilor Regina Maria” Filiala Argeș.

„Vom aborda proiectele culturale aflate pe agenda Asociației <Cultul Eroilor Regina Maria> Filiala Argeș, respectiv revista Cultul Eroilor și Almanahul aniversar – 20 de ani, informează Valentin Uruc.

 

Prelegerea cu tema Șahul – o activitate în familie, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Pasionat de șah cu Andrei Rădulescu”, coordonat de instructorul de șah Andrei Rădulescu.

“La această ediție, o avem ca invitată pe Mihăilă Sara-Maria, o șahistă de numai 8 anișori. Împreună cu Maria o să descoperim cum este privit șahul prin ochii unui copil de 8 ani, o să aflăm cum șahul poate deveni o activitate pentru toți membrii familiei. În a doua parte a emisiunii vom descoperi împreună frumusețea unor poziții de șah”, precizează Andrei Rădulescu.

 

Recital muzical susținut de Trupa “Andrei și Adrian Tase”, eveniment dedicat Unirii Principatelor Române.

“Hai să dăm mână cu mână în 2021! Unirea Principatelor Române – o punte peste secole. Vom interpreta 5 piese, dintre care 3 sunt compoziții proprii”, îi anunță medicul cardiolog și inimosul artist Adrian Tase pe cei interesați.

 

Dialogul cu tema Cum contribuie sportul la dezvoltarea personală, în cadrul proiectului Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei, având-o invitată pe eleva Timeea Roșu.

“Practicarea unui sport de performanță înseamnă putere, rezistență psihică și caracter.Toate aceste însușiri ale unui sportiv se dobândesc de-a lungul vieții, odată cu provocările la care sunt expuși, alegerile pe care la fac și drumul pe care doresc să-l urmeze.

Așadar, dezvoltarea personală este un proces continuu de evaluare a calităților și de setare a obiectivelor, iar rolul sportului este acela de a crea personalitatea completă a individului.

Despre abilitățile sociale, încredere în sine și disciplină, motivație si rezistență ne va povesti Timeea Roșu, o sportivă cu personalitate complexă și dorință de a-și depăși așteptările”, informează Nicoleta Andrei.

 

Spectacol literar-muzical-artistic oferit de copii și tineri care urmează cursuri de aptitudini artistice la Centrul Cultural Pitești, eveniment dedicat sărbătorilor naționale ale lunii ianuarie – Ziua Culturii Naționale și Unirea Principatelor Române.

Spectacolul va începe cu o prelegere tematică susținută de poeta Denisa Popescu, urmată de un recital de folk-pop oferit de membri ai Grupului Folk P620, coordonat de chitaristul Andrei Bulf, și de un recital de folclor, în interpretarea unor membri ai Gupului Vocal Zavaidoc, sub îndrumarea profesorului de canto popular Valentin Grigorescu. Cursanții la actorie, sub îndrumarea artistului Robert Chelmuș vor recita poezii tematice, membre ale Lotului de Balet și Gimnastică din cadrul Centrului Cultural Pitești, coordonat de antrenoarea Nicoleta Andrei, vor susține elemente de dans contemporan, iar copii de la cursul de dans sportiv și de societate, sub îndrumarea coregrafului Alfred Schieb, vor prezenta un program artistic.

 

2021-01-15T12:38:02+02:00