INFORMARE

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 19-23 aprilie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

Dialogul cu tema Provocările tinereții absolute, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, având-o invitată pe interpreta de muzică ușoară Ruxandra Păunescu.

Licențiată în Filologie, cu un Master în Traductologie – Limba Engleză. Traduceri în context european, Ruxandra Păunescu este una dintre vocile tinere și promițătoare ale muzicii noastre ușoare. Membră a Trupei de Teatru Robertto a Centrului Cultural Pitești, Ruxandra își urmează steaua, convinsă că, la capătul strădaniilor ei, își va împlini cele mai frumoase visuri. Pe lângă limba engleză, invitata vorbește fluent limbile italiană și spaniolă.

Dialogul, axat pe proiectele de viață ale Ruxandrei Păunescu, în general, pe cele artistice, în special, va fi urmat de un microrecital de muzică ușoară” spune Denisa Popescu.

Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe poetul Gelu Ungureanu.

Avem bucuria și onoarea de a spune <Bun venit> în cenaclul nostru domnului Gelu Ungureanu.

Magistrat de profesie, este tributar unei gândiri logice, curate și se exprimă succint, în propoziții scurte dar convingătoare.

A lansat mai multe volume de poezie, fapt pentru care putem să îi atribuim, fără a greși, calificativul de poet” informează Adrian Mitroi.

Prelegerea cu tema Viața privată în Țările Române în Amintirile lui Radu Rosetti, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc live, marți, 20 aprilie, de la ora 14.00, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești.

Radu Rosetti (1853-1926) a fost un scriitor și istoric român, dintr-o veche familie de boieri și domnitori, având origine greacă. A studiat în Franța și Elveția, a avut mai multe funcții în politică și administrație, dar este mult mai cunoscut pentru lucrările sale istorice și literare din ultimele două decenii de viață.  Unul dintre fiii săi, Radu R. Rosetti, este considerat cel mai important istoric militar român. Radu Rosetti a scris romane istorice, diverse studii de istorie socială și politică, genealogie, etc. Povești moldovenești  și Amintiri  sunt cele mai apreciate scrieri ale sale (inclusiv de critici literari precum George Călinescu și Eugen Lovinescu). Credem, asemeni multor altora, printre care Neagu Djuvara, care scria prefața ediției Amintirilor (Humanitas, 2015), că această scriere este cea mai utilă sursă istorică pentru a înțelege extraordinarul salt mental al societății românești în jumătatea de veac cuprinsă între 1790 și 1840”, precizează Marin Toma.

Dezbaterea cu tema Siguranță, Libertate sau Maturitate?, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Lumea Interioară între Mit și Știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe de la Facultatea de Științele Educației, Științe Sociale și Psihologie a Universității Pitești.

Siguranța este una dintre nevoile fundamentale ale omului. Este o nevoie de bază, este nevoia fundamentală a copilului (care îl va însoți toată viața, într-o formă sau alta), și de felul în care e satisfăcută depinde dezvoltarea sa ulterioară. Practic a primi siguranță este modul copilului de a se simți iubit.

Pentru a se simți în siguranță, copilul are nevoie să asculte de o autoritate. Așadar, copilăria este marcată de reguli, autoritate, control, sancțiuni și recompense ca limbaj al iubirii, care-i transmit copilului sentimentul că se află în siguranță, că poate supraviețui. Siguranța pe care o primește acum prin instituirea și respectarea regulilor formează fundația pentru libertatea sa ulterioară.

Libertatea este starea adolescentului care aspiră să se maturizeze. El are nevoie de libertate pentru a-și asuma responsabilitatea a cine este. Este zona în care protecția și siguranța oferite de părinți nu numai că nu-l mai ajută, dar chiar îl pot împiedica să ia propriile decizii, să se maturizeze.

În libertate se află potențialul nostru de creștere, progres, dezvoltare, maturizare, autonomie și doar în libertate noi ne putem asuma responsabilitatea a cine suntem.

De multe ori adolescenții se revoltă, contestă autoritatea, mai ales când este abuzivă.

Al treilea nivel, cel de maturitate, este acela în care facem propriile alegeri și din această zonă de autonomie și putere personală putem să-i ajutăm și pe alții, putem oferi protecție, libertate, empatie, sprijin necondiționat, putem fi cu adevărat în slujba oamenilor.

Dinamica aceasta între siguranță, libertate, maturitate se reflectă și la nivelul societății, pentru simplul motiv că societatea este formată din oameni. Fiecare dintre noi suntem societatea. Iar societatea este o oglindă a rănilor noastre”, vor fi aspectele abordate de Lucia Neagoe și de Alexandra Grigorescu.

Prelegerea cu tema Personalitățile României (Partea a II-a), în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache.

Noul proiect cultural sub genericul Multiculturalism în România, coordonat de Angelo Sinisi, de origine italiană, stabilit la Pitești, profesor dr. de Inginerie Economică la Universitatea Bologna din Italia, și de soția sa, Crenguța Ileana Sinisi, lector univ. dr. ing. economist, profesor asociat la Universitatea Bologna.

Prelegerea cu tema 365 de ani de la zidirea Bisericii Domnești din Pitești, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Biografii de Excepție”, coordonat de muzeograful și scriitorul dr. Octavian Dărmănescu.

Potrivit consilierilor municipali piteșteni de acum un veac și jumătate, prin construirea bisericii domnești cu hramul „Sf. Gheorghe” la Pitești de către voievodul Constantin Șerban, târgul cvasi-anonim a fost ridicat la rang de oraș. Această știre veche obligă și astăzi comunitatea la o mai atentă aplecare asupra vechilor ei lăcașe de cult: la Pitești biserica a girat statut social târgoveților, înscriind un simplu toponim pe harta care contează. Zidită în 1656, biserica este sora mai mare cu doi ani a actualei catedrale patriarhale. Co-ctitoră, Doamna Bălașa, soția lui Vodă, a rămas în vechiul mental colectiv românesc ca una dintre Doamnele pioase, de pe urma ei păstrându-se la Târgoviște cel mai vechi spital muntenesc. Biserica piteșteană este prima cu pridvor supraetajat de la noi și unică în privința dantelăriei turlei mari. Așadar, un primat și un unicat la Pitești. Încă de la început, ea a fost un focar de credință și de cultură veche românească. În 1876, în spiritul snob din timpul regalității, i se construiește o clopotniță inestetică și este tencuită. În 1944 este bombardată. Comuniștii vor să o demoleze, dar se răzgândesc, grație intervenției patriarhului Iustinian și a echipei de la D.M.I. Marele arhitect restaurator Ștefan Balș o redă comunității și istoriei vechii arhitecturi românești în 1968, când se redeschide cultului, pentru misiunea lui grea, pentru acuratețea și viziunea prestată, va primi chiar un premiu. De atunci, restaurarea de la Pitești este un etalon în branșă.

Amplasată ultracentral, biserica domnească este singurul monument care mai amintește de vechiul Pitești. Probabil și ca o compensare a acestei situații triste, sfântul lăcaș este, estetic, o bijuterie. Ea, de fapt, reprezintă întregul oraș. O corabie din cărămidă care trece imperturbabil prin timp, conducând și influențând fiecare generație” spune Octavian Dărmănescu.

2021-04-16T11:30:04+03:00